Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100798
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6619396
Ko je na sajtu?
Imamo 61 gosta na mreži

ENIGMA ZVANA KLIMA


22.02.2012. / ree-Akademediasrbija

Piše : Slavoljub Marković

 

Zima je ove godine, poslednjih mesec dana, opet bila "ona prava". Sneg, led, debeli minus...

Rekli bi naši stari, to je Morana došla po svoje. A Morana je, u slovenskoj mitologiji, boginja zime i noći; i sve zimske nepogode, sneg, ali i smrt - dolaze od nje.

KO JE KRIV ZA LEDENI TALAS?

Naučnici su, međutim, za ledeni talas koji je zahvatio Evropu i severne i centralne delove Azije optužili razlike u vazdušnom pritisku između polarnih područja i oblasti srednje geografske širine, što je fenomen poznat kao "arktička oscilacija". Bili smo, dakle, u prilici da upoznamo njegovu negativnu manifestaciju, koja izaziva hladno vreme u Evropi i toplije uslove na Arktiku.U većem delu Severne Amerike bilo je neuobičajeno toplo, dok je u Sahari - pao sneg, pa su se tamo mogle videti nadrealne slike palmi koje se povijaju pod snežnim vetrom, poput onog u Sibiru, kao i orijentalnih pustinjskih pejzaža nalik skijaškim centrima.

I, kako kažu, sve se ovo događa zbog - koliko god to na prvi, laički, pogled delovalo apsurdno - globalnog otopljavanja, što u budućnosti može dovesti do generalno hladnijih evropskih zima. Krivca za jake zime u Evropi naučnici vide u topljenju arktičkog leda, čija se površina u poslednjih tridesetak godina smanjila za 20 odsto. Povlačenje ledenog pokrivača u Arktičkom okeanu dovodi do toga da Sunčevo zračenje tokom leta još jače zagreva vodu. Pored toga, toplota akumulirana u vodi oslobađa se u atmosferu.

Ogromna područja na Arktiku bez leda deluju kao grejalice, jer je njihova voda toplija od temperature vazduha iznad. Zbog toga je značajan dotok toplote koja se penje u atmosferu, čega nema kada je sve prekriveno ledom. Dotok toplote u atmosferu pospešuje stvaranje visokog pritiska oko Barencovog mora koji raspršuje hladan vazduh u Evropu.

Nastavi li led da se topi sadašnjom brzinom do kraja veka, mogao bi potpuno da nestane tokom letnjih meseci (!), a to bi moglo da utrostruči mogućnost pojave hladnih zimskih ekstrema u Evropi i severnoj Aziji.

LED STVARA I RAZARA

Sneg dаnаs, privremeno ili stаlno, pokrivа oko 23 procentа površine Zemlje. I, osim zа klimu, snežni pokrivаč je znаčаjаn zа mnoge biljne i životinjske vrste. Slаbа provodljivost toplote štiti pojedine vrste od smrzаvаnjа tokom zime, dok otopljаvаnje snegа nаvodnjаvа zemljište. Led, kao što ima gradivnu ulogu u planetama, ima i užasno razarajuće dejstvo, i to toliko da se može porediti sa energijom eksploziva! Razlog tome leži u jednoj njegovoj fizičkoj osobini - voda se prilikom zamrzavanja nezaustavljivo rasteže i oslobađa se svih okova. Svetske zalihe leda predstavljaju i veliku opasnost za našu planetu u narednim decenijama.

- Sneg jeste idilično beli celac sa slika iz čitanki, omiljena reč dečjih pesnika u idiličnim opisima zime, radost sankanja i skijanja. Pa, ipak, sneg ima svojih tajni - upozorio je Jovan Ćirilov.

Sneg u simbologiji predstavlja upravo mistično obeležje braka sklopljenog između zemlje i neba. Crna zemlja, uzdižući i oplemenjujući se, postaje bela...

A na udaljenosti četiri puta većoj od one između Zemlje i Sunca vlada tolika hladnoća da se vodena para raspostranjena po kosmosu kristališe u led. Taj led se pomešao sa česticama prašine i tako je nastao materijal od kojeg su građene planete. Tako su one mogle da dobiju još veću masu i vežu za sebe još više prašine, veće planete od njih samih, pa čak i ekstremno lagane čestice gasa. To je odgovor na pitanje zašto su planete veće što je veća njihova udaljenost od Sunca i zašto na svojoj površini imaju ogromne kratere.

Upravo je led, dakle, bio taj faktor koji je izazvao uvećanje planeta poput Jupitera i Saturna. I naša planeta je, takođe, okarakterisana ledom, koji je svojom snagom znao da steše čitave planine, kao i da pri topljenju potopi i uništi čitave regione. Drugim rečima, da (pre)oblikuje, stvara i razara život. U iranskoj Avesti, svetoj knjizi Zoroastrijanaca, sneg koji je najavio Ahura Mazda dovodi se u vezu sa biblijskim ili sumerskim potopom. U nordijkoj mitologiji je iz leda potekao svet, koji je nastao iz Niflhajma, prvobitnog sveta magle i leda, pri čemu je led postao plodan tek kad se otopio... Dok u Starom zavetu led simbolizuje ništavilo i pustoš... Dakle, iz krajnosti u krajnost.

ŽIVOT U EKSTREMIMA

I kada smo već kod takvih ekstrema... Zanimljivo je da i na našoj planeti postoje naseljena mesta na kojima se dešavaju temperaturne razlike od preko 100 stepeni Celzijusa, koje ne uzrokuju samo topljenje leda, već i njegovo pretvaranje u vodenu paru. Sa takvim ekstremima, na primer, živi par hiljada stanovnika Verhojanska. Ovo mesto važi za jedan od hladnijih polova Zemlje i nalazi se u Jakutiji, u severoistočnom Sibiru, 130 kilometara severno od polarnog kruga, na reci Jana. Tamo se temperatura koleba između -70 stepeni zimi i +36 leti! Verhojansk su osnovali Kozaci i u 19. veku je služio kao mesto za progon kažnjenika. Nedaleko od njega, u istočnom Sibiru, nalazi se Olimjakon, gde je zimi izmerena temperatura od -89,2 stepena. Najnižom izmerenom ipak se smatra temperatura na Južnom polu, od čak -94,5 stepeni. Pa, je li vam sada hladno?

Preživeti se, međutim, može čak i u takvim nenormalnim uslovima. Doduše, to spada u prave fenomene prirode, kakav je maleni sibirski daždevnjak (ranodon sibiricus), koji je sa 90 godina preživljenih u smrznutom tlu Sibira neosporno čudo prirode. Čovek tek počinje da uči kako se životinje poput ove prilagođavaju ekstremnim uslovima, što se u budućnosti može dosta koristiti, i to ne samo u kontroverznoj krionici. Mada je, iako pojedine životinje proizvode svojevrsni ćelijski antifriz, njegova upotreba za očuvanje ljudskih tkiva i organa (za sada) ograničena...

TAJNA SNEŽNE PAHULJE

Vekovima je bila i misterija zašto snežne pahulje uvek imaju šestougaoni oblik. Među vrhunskim autoritetima koji su se tim pitanjem bavili bio je i veliki astronom Kepler, koji je utvrdio valjanost helicentričnog sistema, ali ne i razrešio dilemu oblika pahulja. Tek u naše, doba atomistike, utvrđeno je da savršeni heksagonalni oblik pahulja dolazi od prirode atoma kiseonika, koji čini osnovu vode, smrzute u snegu.

Struktura svake od njih je, pritom, toliko lepa i jedinstvena da je mnogima teško zamisliti da nastaju spontano, pod uticajem zakona fizike. Svaka pahuljica sastoji se od oko deset miliona sitnih ledenih kristala! Smatra se da ne postoje dve pahuljice koje u potpunosti liče jedna na drugu. Kаdа bi u svаkoj godini nаstаlo milion milijаrdi pаhuljа, verovаtnoćа dа se čаk i tokom periodа od 15 milijаrdi godinа, koliko iznosi stаrost cele vаsione, formirаju dve indentične pаhuljice i dаlje je prаktično nulа! A najveća ikada viđena, imala je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, prečnik od čak 38 centimetara.

Inače, pаhuljа posmаtrаnа iz neposredne blizine nije belа, već je bezbojnа i providnа, što je logično, jer je sаčinjena od kristаlа ledа. Belа bojа snegа je svojevrsnа iluzijа – optičkа vаrkа kojа nаstаje refleksijom svetlosti. Rаsejаnа nа više snežnih kristаlа, svetlost odbijenа od snegа izgledа belа, što je mešаvinа svih bojа u vidljivom spektru svetlosti.

Zаnimljivo je i dа sneg slаbo provodi toplotu, ali isto tako i zvuk. Budući rаstresit, nаlik nа mаterijаle koji se u grаđevinаrstvu koriste zа zvučnu izloаciju, snežni pokrivаč dobro аpsorbuje аmbijentаlni zvuk usled čegа nаstаje dobro poznаtа tišinа, tаjаc posle snežne vejаvice. I čitavoj priči dodaje novu dozu mističnosti, gde je upravo tišina kontemplacija iz koje kasnije sve promišljeno nastaje...

LEČENJE I PRORICANJE SNEGOM I LEDOM

Na drugoj strani, drevni led je, prema verovanju ezoteričara, i postojbina kolektivnog sećanja i primarnih vibracija koje su samo trenutno zarobljene, a koje čuvaju neslućene energije. Japanski naučnik Masaru Emoto eksperimentom je dokazao da misli mogu da se materijalizuju, a to je učinio koristeći vodu - vodeni kristal izložen rečima ljubavi i pažnje imao je harmoničan, simetričan oblik, za razliku od onog koji je uzet sa zagađene brane i bio je asimetričan i izopačen. Međutim, i taj je uzorak, posle predane molitve sveštenika, dobio simteričan oblik i zlatni odsjaj, očigledno se promenivši na temelju informacije koju je primio! Memorija leda i vode pamti bilo kakav uticaj. Naučnici su snimili instrumentima da svaka ćelija memorije vode ima 440.000 informacionih panela, od kojih je svaki odgovoran za svoju vrstu interakcije sa okolinom.

Nije slučajno ni što se uz pomoć vode, snega i leda već uspešno leči, predviđaju zemljotresi i druge prirodne nepogode...

Led, tako, može da posluži kao samostalno ozdravljujuće kozmetičko sredstvo, ali se u literaturi o alternativnom lečenju nabrajaju i druga svojstva čistog leda: podmlađivanje čovekovih moždanih ćelija, uticaj na nervne i energetske tokove u organizmu, omogućavanje aktiviranja bioaktivnih tačaka... Prelaskom vode u čvrsto stanje dolazi, naime, do niza suštinskih promena - menja se struktura kristalne rešetke, istiskuju se gasovi, soli, menjaju se anomalna, fizička i hemijska svojstva. Poznate su takođe i isceljujuće i pročišćujuće osobine "tečnog leda" (otopljena voda) i snega, koje se koriste u konkretne terapeutske svrhe, ali nam prostor svakako ne dozvoljava da se njima ovde detaljnije bavimo.

I narodna je intuicija učinula svoje, pa je nivimantija jedna od najstarijih divinacijskih tehnika, pri kojoj se sneg i led koriste za predskazivanje budućnosti. Led i otopljeni sneg, kao i barice koje nastaju, obrazuju oblike prema kojima se tumače odgovori na konkretna postavljena pitanja. Smatra se da, baš zato što voda ima pamćenje kao i čovek i sadrži u sebi našu i opštu povest i matricu budućih tokova, osoba koja se bavi ovom tehnikom proricanja mora da se sa poštovanjem odnosi prema ovom elementu, koji objedinjuje emocionalnu i senzualnu prirodu, budeći naše autentične i samoisceljujuće sposobnosti...

Čаrolijа snegа je, u svakom slučaju, nesumnjivа. Pаhulje se uvek u prividno hаotičnom letu spuštаju nа tlo i stvаrаju snežni pokrivаč koji u belini, u nevinosti nа koju аsocirа, urаvnotežuje svаki predeo, ulepšаvа prizore sivog grаdа i ukidа ružne ovdаšnjosti. Izаzivа tišinu. Koja prethodi i ishodi svemu...

A kalendarska zima ove, 2012. godine, trajaće do 20. marta, kada u 6 sati i 14 minuta počinje proleće...

STRAH OD NUKLEARNE ZIME

Američka i ruska istraživanja pokazala su da bi najgora posledica nekog atomskog sukoba bila "nuklearna zima". Nastao bi svet tame i leda, a zamljište bi postalo nepovoljno za proizvodnju hrane ili sasvim neobradivo.

Na primer, ograničeni sukob između Indije i Pakistana, uz razmenu stotinak atomskih bombi (što znači samo oko 0,3 odsto od ukupnog nuklearnog arsenala na planeti), neposredno bi odneo oko 20 miliona života. Ali bi zato, nešto kasnije, izazvao glad i umiranje oko milijardu ljudi! Požari po pogođenim naseljima izbacili bi oko pet miliona tona čađi u atmosferu. To bi sprečilo prodor dovoljne količine sunčeve svetlosti i poremetilo stanje u atmosferi. Količina padavina u celom svetu smanjila bi se za deset odsto, a zamenile bi ih led i mrazevi. Jasno je da bi nuklearni sukob većih razmera uzrokovao globalnu "nuklearnu zimu" i ugrozio sav život na Zemlji!

VREMEŠNI SNEŠKO BELIĆ

Mnoge su kraeture i mitološki likovi vezani za zimu i magijske rituale koji je prate. Pa opet, tu je i jedna "savremena ličnost" koja se vezuje i uz onu drugu čaroliju, detinjstvo. Tako se ove zime Sneško Belić ponovo vratio da uveseljava najmlađe...

Međutim, zanimljivo je da prvi dokumentovani zapis o Snešku Beliću, datira, zapravo, dosta rano, još iz 1380. godine, ovekovečen u religijskim knjigama pronađenim u bibliotekama u - Hagu! Sneško se pominje i kod velikog Viljema Šekspira, da bi početkom prošlog veka počeo da se vezuje uz novogodišnje slavlje, pa je otuda i tako čest motiv na prazničnim čestikama uz Božić i Novu godinu.

KIJAMET, ILI SUDNJI DAN?

Kijamet je narodni naziv za nevreme koje zna da potraje danima, sa hladnoćom i obilnim padavinama, pre svega snegom. Ali, i ne samo to...

U većini mitologija prisutno je, naime, verovanje u smak sveta ili Sudnji dan, kada će sve propasti, a ljudi biti primorani da polože račune o svojim gresima pred Bogom. Taj dan se u nekim krajevima zove "kijamet", a veruje se da će tog dana i mrtvi da ustanu iz grobova i da će i oni da pričaju o svojim gresima.

/ Izvor: Treće oko / Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP