Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 152079
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7355072
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

ČUVAJ SE AMERIKE I KAD POMOĆ DAJE


11.06.2010. / Akademediasrbija

Preko 200 najeminentnijih evropskih istoričara se u anketi u vreme smene milenijuma 2000-te godine izjasnilo da ni Ajnštajnova teorija relativiteta, ni atomska bomba, pa čak ni moć računara i interneta, nisu imali snažniji uticaj na društvo u 20. veku od kontraceptivne pilule.


Istorija sprečavanja neželjene trudnoće počinje u Egiptu pre četiri hiljade godina, metodom uzimanja soka od odredjenih biljaka koje su sprečavale izlučivanje ženskih hormona potrebnih za začeće. Kroz istoriju sledećih civilizacija od Starge Grčke i Rima, pa kroz Srednji vek sprečavanje trudnoće je vršeno na taj način i koriščenjem improvizovanih kondoma.

Savremena istorija nastanka današnje pilule protiv kontracepcije počela je 1929 godine u Nemačkoj kada je Adolf Butenand (Adolf Butenandt 1903 – 1995), biohemičar i kasnije, dobitnik Nobelove nagrade, uspeo da izoluje esteron, prvi ženski polni hormon. Na osnovu njegovog otkrića kompanija Kompanija Schering 1930. godine uvodi Proluton, prvi preparat sa biološkim progestogenom. U glavnoj laboratoriji kompanije Schering AG hemičari Švenk (Schwenk) i Hildebrand (Hildebrand) razvijaju sintezu estradiola. To je osnova za savremene proizvode za hormonsku terapiju. Butenand i drugi naučnici uspevaju da izoluju polni hormon progesteron (lutealni hormon) iz jajnika svinje. U to vreme i američki naučnici pokazuju da progesteron može da spreči ovulaciju.

Za sloj bogatih , zbog visoke cene u Nemačkoj počinju se prozvoditi tablete koje su navodno davale sigurnu zaštitu protiv trudnoće. T epilule postaju senzacija kao I najlon čarape, žene su lude za “ sigurnom ” i savremenom zaštitom. Nekoliko godina docnije kada se žene koje su uzimale tablete protiv trudnoće, odlučuju da postanu majke javlja se katastrofa: deca se radjaju sa anomalijama. To nije bila usamljena pojava, već zaista prava noćna mora. Radja se hiljade austične dece, debila, mongoloida i dece sa deformitetima. Istoričari, a i više upućeni znaju da je u Trećem Rajhu 1939 godine prvo donet zakon kojim su popisane sve hendikepirane osobe, zatim im je zabranjeno da se mogu udavati i ženiti, a potom zajedno sa logorima za protivnike Rajha otvora se i nekoliko logora za sve hendikepirane osobe i decu rodjenu sa anomalijama, bez obzira na uzrast. Čistota germanske rase morala se održati po svaku cenu, pa su tajno svi oni likvidirani isto kao i Jevreji u krematorijumima.

Rat se završava kapitulacijom Nemačke, a Amerikanci ali i Rusi “kradu” vrhunske naučnike svih struka, kradu nemačku tehnologiju i naučna otkrića, medju kojima i tehnologiju proizvodnje pilula protiv trudnoće. Rusi za tim nisu imali potreba, jer ih je u ratu poginulo pedeset miliona od kog broja su čak 80% bili muškog pola. Njihova sreća.

Amerikanci nastavljaju sa eksperimentima već 1946 godine, i sa ogromnom i raznovrsnom pomoći u hrani, odeći i drugim potrepštinama od 1948 sve do 1955 šalju Nemcima cigarete, viski, žvake, najlonke, prezervative i konačno pilule protiv trudnoće. Sve na crnoj berzi postaje hit za razmenu. I tako nekoliko godina. A onda se dogadja revolucija i “Berlinski zid” Nemačku deli na Istočnu i Zapadnu. Nemci već godinama razvijaju sopstvenu industriju, jer su im saveznici oteli sve što je moglo da se mehanički pokreće. Sprovodi se treća tehnološku revoluciju u svim oblastima, a u medicini se 1. juna 1961. godine dogadja takodje “medicinska revolucija”. Kompanija Schering AG uvodi u upotrebu Anovlar u Zapadnoj Nemačkoj, kao prvo masovno oralno kontraceptivno sredstvo u Evropi. Proizvod je dostupan u apotekama uz lekarski recept.

Sledeća zemlja gde se koristi pilule osim Amerike je Australija, a potom Schering AG izvozi pilule u skoro sve zemlje , a da pre toga još nisu bile dovoljno testirane i proučene. Sintetička pilula, koja je gotovo 100% sigurna u zaštiti od trudnoće ukoliko se redovno uzima svakog dana, izazvala je ogromno uzbudjenje u medicinskoj, naučnoj i farmaceutskoj javnosti. Iako je jos 1962. godine naučna medicinska literatura potvrdila opasnost originalne pilule, vrlo malo naučnih profesionalaca se usprotivilo tako brzom i masovnom korišćenju pilule, jer boriti se protiv pilule bilo je tada isto, kao i boriti se protiv napretka u nauci i emancipacije žena.

Osim naučnika običan svet nije znao da su pilule još uvek samo jedan veliki eksperiment, čije posledice nisu bile poznate. Javnost je prvi put čula o opasnostima pilula sa velikom dozom estrogena, u knjizi dr Barbare Siman pod nazivom “Slučaj doktora protiv pilule”, koja je objavljena 1969. i ponovo u Americi. Posle toga mnoge su prestale da koriste pilule i posle napora ženskih aktivistkinja i brojnih grupa potrošača uz prepisivanje pilula bilo je obavezno i uputstvo koje sadrzi informacije o mogućm nežljenim efektima i komplikacijama usled korišćenja pilula.

Medjutim, već je bilo kasno. U Nemačkoj se na svakih hiljadu normalno rodjene dece od 1950 godine, kada je uvedeno istraživanje i statistika, dvadeset i tri radjalo sa najrazličitijim anomalijama. Po pravilu svaka majka je pre trudnoće koristila duže ili kraće vremena pilule protiv kontracepcije. Amerikanci su tako besplatno sproveli fantastičan eksperiment, kao što su na Indijancima masovno vršili probe sa najrazličitijim vakcinama protiv zaraznih bolesti I istrebili ih, tako je Nemačka postala poligon za eksperimente sa kontaceptivnom pilulom. Konačno, domaća nemačka farmaceutska industrija zadaje drugi udarac zdravlju stotina hiljada nemačkih majki. Nemačka tako sedamdesetih godina postaje zemlja sa najviše dece i osoba rodjenih sa raznim anomalijama i deformitetima.

Ranih sedamdesetih nemački naučnici i vlast shvataju “danajske darove” Amerikanaca i kakva je fantastična greška napravljena u nastojanju da “ sex bude savremen”. Prema statistikama koje se u poslednje vreme sve teže mogu naći, pre ujedinjenja u Zapadnoj Nemačkoj je postojalo čak million osoba sa nekim težim hendikepom čiji je uzrok u 90% slučajeva “ pilula protiv trudnoće”.

Kao praktična nacija Nemci uvode hitno dve važne mere : kao prvo, nijedan lek se od tada ne sme pustiti u upotrebu bez apsolutno svih mogućih potencijalnih opasnosti za korisnike, nakon svih licenci koje su se dobijale strogo kontrolisanim metodama od Ministarstva za narodno zdravlje. Posebni drakonski uslovi su odredjeni za reklamiranje lekova I paralekova. Druga mera je bila kako pomoći hendikepiranim osobama, pa se razvija nova industrija pomagala: od kolica do najrazličitijih mehaničkih, električni I elektronskih uredjaja. Ministarstvo gradjevina donosi Uredbu po kojoj svaki objekat stambeni ili javni, ustanova ili škola moraju imati rampu za kolica namenjenu hendikepiranim osobama.

Ujedinjenje sa Istočnom Nemačkom smanjuje najvišu stopu hendikepiranih osoba u Evropi na nešto iznad prosečne. Inače za uporedjenje u Istočnoj Nemačkoj procenat hendikepiranih osoba je bio medju najnižim na svetu.

Ali tu nije kraj američkim “danajskim” darovima Evropi i ostatku sveta, koji dolaze preko Nemačke. Coca Cola, hamburgeri, lanci brze hrane i grickalice poput čipsa, kikirikija i drugih zrnastih plodova, a sve obogaćeno sastojcima koji odmah “traže” tečnost, dakle pića za osveženje , naravno tipa Cole ili energetskih napitaka učinili su da Nemačka posle Amerike i druge evropske zemlje postanu “najteže” nacije po glavi stanovnika.

Tako je danas na redu traženje čarobne pilule za mršavljenje. Ne treba sumnjati, da će Americi ponovo biti potrebna zemlja “kunić” za eksperimentisanje. Nemačka je naučila istorijsku lekciju dva puta. Nadajmo se da to u budućnosti neće biti Srbija.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP