Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897445
Ko je na sajtu?
Imamo 25 gosta na mreži

TIKER TEST


Piše : Slobodan Maričić, urednik

ENERGETSKI NAPICI DA - NE ?

Kada se redakcija odlučila na reemitovanje najznačajnijih informacija iz TEST Magazina, jedinstvenog časopisa na srpskom govornom području, imala je u vidu veliki broj uvoznih proizvoda i usluga koji su isti po kvalitetu i vrsti, ne samo u “matičnim” zemljama i EU, već i budućim kandidatima uključivši i Srbiju.  

 Medjutim, priče  o tzv. “Proizvodima koji ne poznaju granice” zanimljive su, ne samo za proizvodjače, konkurenciju, već i krajnje korisnike. Multinacionalne kompanije ‘pokrile’ su svojom ponudom ceo svet, pa i  tržišta republika Ex-Jugoslavije, te  praćenje kretanja robe i usluga na  tržištu Srbije, Crne Gore i Republike Srpske proizvodjačima i potrošačima  pokazuje i otkriva mnoge planove i interese stranih kompanija za kupce, odnos prema kupcima, poštovanje zakona, normi i standarda kvaliteta kojih su dužni da se pridržavaju.

Medjutim, nesredjena zakonska regulativa u oblasti zaštite prava potrošača u zemljama u tranziciji, posebno na centralnom Balkanu omogućuju mnogim kompanijama zloupotrebe u raznim oblastima na štetu potrošača, sto inače nije moguće na zatvorenim i kontrolisanim tržištima zemalja EU, Britaniji i SAD.  Čak i najpoznatije svetske kompanije ostvaruju  ogromne  prihode “zakidajuci” na kvalitetu, sastavu, pakovanjima,  težini,  čak i zdravstvenoj ispravnosti svojih proizvoda ili kvalitetu usluga u zemljama u tranziciji i zemljama tkzv. “Trećeg sveta” . Malobrojne i finansijski ograničene organizacije za zaštitu potrošača u tim zemljama, nemoćne su da se suprotstave takvim zloupotrebama, pogotovo, što  strane kompanije na lokalnom tržištu uvek imaju spremne partnere zainteresovane da uvezu ili ponude robu i usluge sumnjivog kvaliteta, kako bi ostvarili brze i lake profite. 

Zapadni, naročito američki ekonomski analitičari rado koriste tzv. “Big Mek” statistiku, odnosno ocenjivanje  kupovne moći potrošača  u raznim zemljama, poredjenjem cene popularnog hamburgera kompanije Mc’Donalds  uz još neke najpoznatije proizvode, (dozu Coca Cole, pakle cigareta Malboro, itd.) sa cenom istih proizvoda u svojoj zemlji, odnosno SAD. A da li je i kvalitet navedenih i ne samo navedenih proizvoda isti na sopstvenom - domaćem tržištu i tržištu nerazvijenih zemalja? Mišljenja o tome su različita, uz mnoge primere, da su u primeni odavno dvostruki standardi, naravno na štetu zemalja u razvoju. Još 1964. godine Savezna vlada SR Nemačke je osnovala neprofitnu ustanovu “Stiftung Warentest” sa sedistem u Berlinu upravo sa namerom da se zaštiti domaće tržište i domači potrosači od zloupotreba domaćih i multinacionalnih kompanija. Ova ustanova ispituje i ocenjuje upotrebna i potrošačka dobra svih vrsta, od hemijske olovke do personalnih računara, hleba ili kozmetičkih proizvoda po osobinama, kvalitetu, uticaju na zdravlje i čovekovu okolinu, ceni i sl.

Godišnje se ispita oko dve hiljade najrazličitijih vrsta proizvoda i usluga. “Stiftung Warentest” ima za rezultate svojih ispitivanja koja vrši preko renomiranih i nezavisnih stručnih firmi i institute sledeće  ocene : 1. nezadovoljavajuce, 2. zadovoljavajuce, 3. dobro i 4.vrlo dobro što je važan, a ponekad odlučujući parametar mnogim potrošačima. Rezultati ispitivanja se publikuju u magazinu “Test”, koji ima svoja specijalna izdanja po kategorijama proizvoda, a osnovno izdanje se štampa u skoro dva miliona primeraka.

ENERGETSKI NAPICI “RED BULL“ , “GUARANA”, “DARK DOG”........

Šta kažu reklame u medijima za napitak “RED BULL” ?

ČOVEKU SU DANAS KRILA POTREBNIJA VIŠE NEGO IKADA!

Nova generacija se izdigla i povukla staru za sobom, ona je ambiciozna, uspešna puna energije, prodorna i otresita. To su osobine koje danas svuda susrećemo, koje džogere nagone na trčanje, menadžere na put uspeha, pružaju punu koncentraciju, a modernoj ženi pored odgajanja dece omogućuje da pobedjuje svuda i na teniskim duelima. Volja znači mnogo, trening je sve , ali i opterećenje ima svoje granice. Postoji li piće koje ti daje krila.... ?

UMORAN SAM, ŽELIM SAMO MALO MIRA”! .... ŠTA DA RADIM ?

Fizički napori, vrhunska sportska dostignuća, ali i psihički stres i premor na poslu rezultiraju padom aktivnosti, kako psihičkim, tako i fizičkim zamorom. Svaki povećani napor opterećuje i menja metabolizam. S jedne strane više se troše važne supstance, a sa druge, u organizmu nastaju štetne materije koje ga dodatno opterećuju. Iscrpljenom telu, a posebno umornom duhu, treba vratiti korisne supstance kako bi se štetne razgradile.

Nova generacija želi da živi intenzivnije. Ona to i može.

RED BULL - NAJZAD INTELIGENTNO PIĆE !

Konačno piće našeg doba, duha i vremena -RED BULL, najpoznatiji energetski napitak. To je odgovor za sve koji žele da zadrže vedar duh i vrhunsku formu. Evo kako deluje RED BULL.

- Taurin i glukuronalakton  su telesni sastojci koji samostalno deluju i važni metabolički prenosioci, kojih u telu, naročito posle većih napora nema dovoljnonadokadjuje  RED BULL i tako razgradjuje brzo štetne materije.

-
Telu se brže nadoknadjuje utrošena energija i vitamini.

- Kod narušene ravnoteže elektrolita, taurin doprinosi poboljšanju mišićnog tonusa. Tako nam RED BULL pomaže da se brže odmorimo i prikupimo novu snagu i energiju. RED BULL okrepljuje duh i telo i sve to u jednom piću, ...”On the rocks”, inteligentno zar ne ?

RED BULL “ ON THE ROCKS” , AROUND THE CLOK.

-   Ako želis da budeš aktivan i  pun energije 24 sata, ili odredjeni deo dana- onda je RED BULL upravo ono što ti treba:

-    Za duge iscrpljujuće vožnje automobilom, za kreativne dane na poslu.

-     Kada želiš noć da pretvoriš u dan ili da konačno “počistis” protivnika sa teniskog igrališta.

-     Leti za jedrenje na dasci, zimi - na skijanju.

U svakoj prilici RED BULL je upravo ono što ti treba !

ONI KOJI ZNAJU ŠTA HOĆE - ODLUČUJU SE ZA RED BULL!

Istraživanje iz oblasti medicine sporta sprovedeno na minhenskom institutu I.S.M.E. pod rukovodstvom vodećeg nemačkog stručnjaka za sportsku medicinu Dr. R.Geissa, dokazalo je sledeće :

RED BULL deluje neposredno na telesne sposobnosti. Vremenska izdržljivost, uz najviši stepen optrećenja kod ispitanih osoba bila je za 25% duža nego obično. Takodje pouzdano je dokazano da je i vreme regeneracije organizma kraće.RED BULL ENEGRY DRINK DAJE TI KRILA !

Osvežavajuće piće sa taurinom i kofeinom - gasi žedj.

Napred navedeno je prevod originalnog prospekta  za reklamiranje energetskog napitka  RED BULL .

A  ŠTA KAŽE TEST ENERGETSKIH NAPITAKA !!!

“ DOPING IZ LIMENKE “

Skupi slatkasti šumeći napici kao što su “RED BULL”, “GUARANA”, “DARK DOG” “FLYING HORSE” i drugi, danas su  pravi hit u diskotekama. Sadrže pre svega kofein i uopšte nisu uvek neškodljivi.

Ono što je za starija godišta pivo , to je sa disko-klince i “kul” tipove neki energetski napitak, naime jedno”stvarno mrak” piće - i to bez alkohola. Mehurići snage iz pozerski otvorene limenke omogućuju, kaže reklama: “ Let iz rupe do slobode, daju nadljudsku snagu i čine nemoguće mogućim “. Ko se ne primio na to, kada “DYNAMITE”(Dinamit) , “FLYING HORSE “ (Leteći konj), “RED BULL” ( Crveni bik) ili DARK DOG (Mračni pas) iz malih limenih valjaka stvaraju eksplozivno prave džinove?

Ipak istinu na videlo! Na primer, posle RED BULL-a, prvog kultnog napitka disko scene, ne ostaje od ukusa ništa više do slatko sećanje na susret kao sa gumenom bombonom. Sigurno je i ovo: različita pića sa kofeinom nemaju ništa zajedničko sa napicima za sportiste i nemaju šta da traže na džogingu, vožnji biciklom, fudbalu ili bodi-bildingu.

U Nemackoj naprimer, nije dozvoljena proizvodnja ovakvih napitaka, ali se zbog propisa EU toleriše uvoz i njihova prodaja.  Energetski napici odlikuju se prvenstveno visokim sadržajem kofeina. On je prilično veći nego u uobičajenim pićima  tipa “Cola”, koje prema istraživanjima sadrže najčešće manje od 100 miligrama kofeina po litru (mg/1Lit). Red Bull i Flying Horse koji su uzeti za uzorak  u istraživanju kao vodeći na tržištu sadrže skoro 320 (još uvek dozvoljenih) mg/lit., dakle po limenci, koliko sadrži i jedna šoljica crne kafe. Medjutim, dok šoljica kafe svojim gorkim ukusom često odbija decu i omladinu, energetski napici ih svojim (deci i omladini prilagodjenim) slatkastim ukusom gumene bombone upravo navode da ih piju.

KOFEIN OKREPLJUJE ?
Kofein deluje nadražujuže i može da podigne lično osećanje snage pri opterećenjima. Loše je to što čovek uopšte ne primećuje koliko se stvarno napreže. Tada slabe odbrambeni mehanizmi tela. Razbija se fino izbalansirani sistem regulacije koji štiti naše telo od opasnih prenaprezanja. U višim dozama - koje su individualno različite, a naročito kod osoba nenaviknutih na  proizvode sa kofeinom, isti izaziva neželjena dejstva, kao što su glavobolja, nesanica, drhtanje mišića ili poremećaje srčanog ritma. Kofein deluje i diuretički (pojačava mokrenje ). Nacionalna i internacionalna sportska udruženja stavila su kofein čak i na listu doping - supstanci.

Radi sprečavanja “brkanja” sa uobičajenim “Cola” napicima, kod energetskih napitaka mora se uvek potrošačima ukazati na povećani sadrzaj kofeina. Guarana napici, koji danas preplavljuje tržišta, takodje sadrže kofein u izdašnim količinama. Guarana ekstrakt se inače dobija iz semena  jedne brazilske biljke puzavice  i nije nepoznata evropskom tržištu. Pošto ne sadrži izdašno samo kofein, već i neke druge aktivne materije, ranije je guarana ekstrakt preporučivan protiv migrene, neuralgija, proliva i groznice. Ipak u ovom proizvodu ima oko 170 mg kofeina na 100/ml, što relativno i nije mnogo.

I NIŠTA UZBUDJUJUĆE

Savezni Institut za zdravstvenu zaštitu potrošača i veterinarsku medicinu, jedan od instituta pri Saveznom ministarstvu zdravlja SR Nemačke opisao je dejstvo ostalih sastojaka novih energetskih napitaka na sledeci način: “Senzacionalistička predstavljanja i delimično obmanjujući  podaci doveli su do velike nesigurnosti potrošača. Navodno dejstvo ovih napitaka, kao “okrepljivača” počiva u principu na njihovom sadržaju kofeina. Reklamne izjave o pomenutom dejstvu taurina, inozita i glukuronalaktona, dodatih kao pojačivača ukusa, nisu naučno održive i stoga dovode u zabludu. Takodje nije naučno održiv, te stoga dovodi u zabludu navod da ovi napici ubrzavaju razgradnju štetnih materija o organizmu.” /Kraj citata/.

SAVET !

U najpoznatija energetska pića na svetu spadaju “RED BULL i “FLYING HORSE”. U njima ima više kofeina nego u običnim “Cola” napicima. Ovi nadražujuci napici nisu preporučljivi naročito za decu i omladinu, ali ni za sportiste. Pri umoru ili  opadanju snage, bolje je dobro se ispavati. Ne treba potcenjivati ni energetsku vrednost koja sa ca.500/kj, ili 125/kcal, sasvim opravdava oznaku “energetski napitak”.

Za nadoknadjivanje izgubljene tečnosti pri letnjim vrućinama ili pri pojačanoj fizičkoj aktivnosti, mnogo su podnošljiviji i zdraviji razredjeni voćni sokovi, mineralna ili obična pijaća voda, posebno voćni čajevi. S druge strane,  tvrdnje da su ovi napici droge za početnike ili limunada za “dizanje” potpuno su neprimerene i čine ove napitke interesantnijim više nego što to zaista zaslužuju i to naročito za omladinu. 

OCENA : DIJETETSKO-FIZIOLOSKA OCENA ZA “FLYING HORSE”, “RED BULL” I “RED SKIN”

Zbog sadržaja kofeina potrošači moraju znati da to nisu napici za gašenje žedji. Nisu prilagodjeni ni  sportistima, pošto deluju hipertonično, a osim toga, postoji opasnost od dopinga. Naročito se ne preporučuju deci i omladini u razvoju , pošto na nadražujuće supstance kao što je kofein reaguju osetljivije nego odrasli. Napici imaju, doduše, kratkotrajno stimulativno - nadražujuće dejstvo, ali se opet mogu javiti i neželjena dejstva. Prednosti naročito hvaljenih sastojaka kao sto su taurin i glukuronalakton nisu do sada dovoljno naučno potvrdjena, pa zato korišćenje pomenutih napitaka treba da ostane u sferi “ jedno egzotično piće za jedno egoztično veče”.

Nadamo se da će ove informacije razbiti mnoge zablude o visokom kvalitetu ili zdravstvenoj štetnosti nekih proizvoda, otkriti eventualne malverzacije i nedozvoljene radnje, kršenje zakona ili jednostavno - obmane potrošača.

Redakcija će koristiti i strane izvore kako bi informacije za naše čitaoce bile što interesantnije, sveobuhvatnije i kvalitetnije.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP