Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 152079
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7355074
Ko je na sajtu?
Imamo 49 gosta na mreži

ЗДРАВ САМ И СРБИН, КАО ШТО СЕ САМО РАЗУМИЈЕ


21.06.2010. / Akademediasrbija

„Здрав сам и Србин као што се само разумије”, написао је Тесла читком ћирилицом 1878. године из Граца у молби нашој најстаријој културној институцији

Никола Тесла, као сасвим млад човек, двадесетогодишњак, пошто је завршио немачку основну школу у Госпићу, а потом и нижу и вишу реалку у Раковцу код Карловца, уписује се на Царско-краљевску техничку високу школу у Грацу. Сиромашни студент, коме је у међувремену умро и отац, два пута моли Матицу српску у Новом Саду за стипендију. Али, велика Матица, нажалост, оба пута одбија једног од највећих потоњих научника света.

Први пут Тесла конкурише 1876. године, али од тројице кандидата стипендија се додељује Александру Табаковићу из Арада. Други пут Тесла пише Матици молећи за стипендију две године касније, 1878, али је тада разлог за одбијање била чињеница, како је образложено, да „у легатском фонду нема слободних места за техничаре”.

Ова друга Теслина молба и пратећа, врло занимљива и биографски атрактивна, документација налазе се у Рукописном одељењу Матице српске под бројем М9823.

„Молбу Тесла шаље из Граца, 13. септембра 1878. године, а у Нови Сад она стиже после два дана и заводи се под бројем 212 административне матичне поште. Већ 16. септембра те године заседало је Књижевно одељење Матице српске и одржало другу седницу те године на којој је, под тачком 22, расправљало о Теслиној молби којом он најпонизније моли ову славну установу, како за Матицу наводи, да му се додели стипендија, ради довршења техничких студија у Бечу или Прагу”, пише о овом Теслином покушају новосадски музејски радник Живко Марковић у једном писму.

Теслини аргументи пред комисијом Матице српске су најозбиљније презентовани: он о себи каже да је прво завршио вишу реалку, а затим провео две године на техници у Грацу где је постигао, наводи, „најизврснији успех”. То поткрепљује и записник Царско-краљевске техничке високе школе у Грацу, која потврђује високе оцене и његово изузетно академско понашање. Тесла је због болести, нажалост, прекинуо био започете науке и тако се одрекао стипендије Царско-краљевске генералне команде и зато се обраћа Матици српској. Сада је, пише он и подвлачи „здрав и Србин је као што се само разумије”.

Као препоруку, Никола Тесла наводи и језике које говори: зна француски и италијански, а енглески „онолико колико практични живот изискује”, док немачки не помиње мада је јасно да је говорио језик на којем је учио школу и студирао. Не зна, пише, мађарски, те „не би желео да му се додели нека пештанска стипендија, а остале ће све прихватити, на чему се унапред најпонизније захваљује Матици српској ако са њеном помоћи буде усрећен...”

Молбу је Тесла написао читком ћирилицом. У сведочанству његове високе школе – бележи Живко Марковић – стоји, на немачком језику, да је „Никола Тесла из Смиљана у Војној граници”, те да је „посећивао четири семестра предавања и вежбе из математике, физике, хемије, зоологије, ботанике, машинства, француског језика, интеграла и диференцијала, кубатуре, практичне аритметике, диференцијалних једначина и техничке физике”. Из математике је оцењен „изванредно”, а за остале предмете добио је оцене „одличан успех”.

Предавачи младог Тесле, код којих је полагао ове испите, били су професори Рогнер, Пеше, Ларсе, Плизние, др Мали, др Грабер, др Лајтгеб и др Але, а многи од њих су држали на техничкој катедри и по два-три предмета.

На седници Књижевног одељења Матице српске, које је одлучивало о другој Теслиној молби за стипендију, били су потпредседник Матице Миша Димитријевић, секретар Антоније Хаџић, административни архивар Сава Петровић, као и др Стева Павловић, др Михаило Полит-Десанчић, др Милан Савић, др Милан Ђорђевић, Ђорђе Рајковић, Светозар Савковић, Илија Округић, Стеван В. Поповић, др Илија Вучетић и Филип Обркнежевић. Седницу је водио председник Матице српске Стеван Брановачки.

Пошто ни други пут није добио стипендију Матице српске, Теслу је у Грацу до краја ових техничких студија издржавао ујак Петар Мандић. Научни и проналазачки пут врло брзо ће га одвести у Будимпешту, па у Париз где ће радити у Едисоновој компанији, а потом у Америку. После годину и по дана проведених у Едисоновој лабораторији Тесли ће се отворити сва врата света. Међу другима и велика врата Матице српске која 1902. године прима Николу Теслу за свог члана.

/ Stormfront /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP