Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 148618
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7234879
Ko je na sajtu?
Imamo 98 gosta na mreži

ОРГАНИЗОВАНА ПЉАЧКА ИЗБОРА ?


05. 05. 2012 15:13 / pee-Академедиасрбијa

Весна Пешић

Мисао: Ко би лакше уочио крађу на изборима од оних који су тако и дошли на власт?

Све контролне институције су се приклониле владајућима, а тако су се понашали РИК, РРА, Агенција за борбу против корупције, али и суд који је очигледно седео на две столице. Узбудљиво је истраживање Весне Ракић-Водинелић (ВРВ), којим је показала да је изборна листа коју је поднела странка НОПО противзаконито прихваћена од стране Републичке изборне комисије (РИК), и поред одлуке Управног суда да та листа мора бити одбијена јер не испуњава услове за излазак на изборе – нема 10.000 валидних потписа. Криминални роман који је ВРВ описала, наводи на закључак да бели листићи, односно протестно гласање, тек сада добијају прави смисао и разлоге.

До сада су бели гласови објашњавани лошом понудом те неповерењем према било којој странци, јер су све заборавиле на јавни интерес, бациле се у корупцију, удружиле са тајкунима, уништиле институције, па зашто би се за такве странке гласало и тако им се давао легитимитет. Да је то опште позната чињеница, а не само некакво зановетање људи окупљених око Пешчаника, потврђују подаци истраживања које је објављено у Данасу 2. маја, у коме се наводи да су осам најрелевантнијих странака грађани оценили просечном оценом 2,2, а оцене су биле од 1 до 5. ДС и СНС, као највеће странке, добиле су оцену 2,4. Дакле, аргументе за бели глас је препознала већина грађана, с тиме што се подржаваоци белог гласа разликују само по томе што то лоше стање желе јавно да обелодане и искажу протест против таквог стања убацивањем неважећих листића са поруком неприхватања.

Међутим, после истраживања ВРВ о НОПО и других чињеница до којих смо дошли, показало се да је ствар много озбиљнија од тога што се грађанима не допада понуда странака на изборима и што у њих немају поверења. Слична ситуација карактерише изборе и у многим другим земљама и зато бројни грађани остају код куће, јер неће ни за кога да гласају. Изгледа да је наша ситуација много тежа, јер постоје индиције да се овде ради о нерегуларним изборима, што далеко надилази питање лоше изборне понуде те да ли ће због ње неко остати код куће или протестовати белим гласом.

Накупило се довољно индиција да се озбиљно испита да ли је реч организованој пљачки избора. Ако би се тако нешто могло доказати, тек онда би протестно гласање добило прави смисао. Оно не би било израз пуког незадовољства странкама и изборном понудом, него почетак борбе против новог ауторитарног режима у коме су демократски избори фингирани. Да ли је тај режим нов или наставак прошлости, да ли се може мењати без одбацивања прошлости, и да ли ће уопште до таквог нечег икада доћи, остаје важна тема за будуће расправе.

Изнећу индиције које сугеришу непоштене изборе:

Прво.

Оправдана сумња у исправност бирачког списка. Како је могуће да се тај списак скоро потпуно изједначио са бројем становника у Србији? Како је могуће да је број бирача мањи од броја становника за свега неких сто-двеста хиљада људи, зависно од тога како се тумачи попис становништва, који и сам изгледа нејасно и мистериозно. Како је могуће да, и поред тога што су медији месецима трубили да је Србија изгубила око 300.000 становника за десет година, на овим изборима ипак имамо више бирача него пре четири године – за преко 300.000. И поред покушаја да се то питање рашчисти и код еминентних статистичких стручњака, валидно објашњење није добијено. Министарство у чијој је надлежности бирачки списак није дало никакво објашњење откуд толики бирачи, мада јесте било поменуто да се списак проширио за преко 300.000 бирача. Зашто и како – не зна се.

Друго.

Избори за парламент и председника који ће се одржати на Косову неће бити исправни. У медијима се могло прочитати да ће Срби са Косова имати право да гласају (има их 110.000), али комисије на изборним местима неће имати право да преброје гласове, иако је то законом предвиђено. Уместо да се одмах по затварању бирачких места гласови преброје и чланови комисије потпишу записник, листићи ће бити паковани и строго запечаћени послати у Рашку, где ће гласови бити бројани, не зна се тачно пред којом комисијом. Каже се да ће у Рашкој РИК директно преузимати и бројати гласове. Изражена је сумња да овакав поступак може довести до подвала. Не стоји аргумент да није безбедно бројати гласове на бирачким местима, што траје свега 15 минута, а при томе јесте безбедно цео дан држати нормално отворена бирачка места. (видети: Постоји сумња у регуларност)

Треће.

Предвиђања о броју мандата за странке које су сада на власти показују да их нема довољно за формирање владе. Прогноза за изборну листу ДС каже да ће она добити око 71 мандат, СПС око 35, ЛДП око 15 (ако пређе цензус), Мађари имају три мандата, а то све заједно није довољно. Ако Динкић пређе цензус, биће дочекан овацијама, али то је неизвесно. ДС мора да ишчупа мандате, па ако треба и подвалама. Тако се догодила крими прича са НОПО. Уз помоћ Кабинета, саветника и ДБ, направљен је план како да се преко НОПО (Ниједан од понуђених одговора), убију две муве једним ударцем. Да се на нелегалан начин, преко лажне влашке странке, чију изборну листу је РИК нелегално прихватио (што је показала ВРВ, и при томе подсетила да је председник РИК-а из ДС-а и да је њен донатор), добију бар два мандата, а сваки је од животне важности. И друга мува није мање важна: поткопати беле гласове конфузијом око назива НОПО који личи на бели глас, те да се не мали број наивчина насанка, а критичарима власти, нарочито онима око Пешчаника, пошаље Ђока. Каква је то власт која се бави оваквим ситничавим, бедним и инфантилним подвалама, и ког калибра људи стоје иза тога? Више је него јасно да таквима ни у лудилу не треба давати гласове.

Четврто.

Према мојим сазнањима, посматрачи на изборима су током инструктаже добили разна сумњива наређења о свом понашању на изборним местима. Посматрачима је, између бројних опасних ствари, речено да ће се поступак згужваног или прецртаног листића кажњавати са 5 година затвора (аух), а да се сваки листић на коме су заокружена два имена за председника, а међу њима је и име кандидата Тадића, третира као валидан. Можемо да замислимо како ће поред оваквих упутстава изгледати бројање гласова.

Може се и даље доказивати да у Србији више нема фер и поштених избора, мада се мени чини да се то види и голим оком. Подсећамо да је кампања текла потпуно нефер, због тоталне контроле и навијаштва свих медија. А супротно је основни услов нормалних избора. Све контролне институције су се приклониле владајућима (Тадићу и ДС и њиховим партнерима), а тако су се понашали РИК, РРА, Агенција за борбу против корупције, али и суд који је очигледно седео на две столице. Поништио је одлуку РИК-а да се НОПО нађе на изборном листићу, али није дао упутство како да се РИК понаша и које радње да предузме.

А како смо стигли дотле да се једина тековина 5. октобра – поштени и слободни избори – овако излиже, исхлапи и нестане? Демократија као изборни процес и начин одлучивања не може се одржати ако се одређеним темпом не стварају институције које ће консолидовати и учврстити универзална правила и владавину права. Подсећам на Ђинђићеве речи да демократија није никаква техника, нити добра воља власти да не подваљује. Демократија је слика света у којој је све неизвесно, па је и само постојање тог света само једна хипотеза.

/ Извор : Пешчаник /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP