Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 148618
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7234786
Ko je na sajtu?
Imamo 47 gosta na mreži

KO VIŠE LAŽE, OSUMNJIČENI, POLICIJA ILI MEDIJI ?


06.05.2012. / ree-Akademediasrbija

U Beogradu je uhapšen Saša Vujko, koji se lažno predstavljao kao pripadnik Bezbednosne informativne agencije (BIA) i član Saveta za nacionalnu bezbednost, objavili su 27.04.2012. godine domaći mediji. Čovek je, prema pisanju štampe, od ranije poznat policiji jer je već dva puta hapšen zbog lažnog predstavljanja i prevara. Ovaj put osumnjičeni Vujko lažno se predstavljao policajcima i sudijama. Naime, on je dolazio u policijske stanice i sudove u nekoliko gradova Srbije, gde je “intervenisao” u prekršajnim postupcima protiv privatnih preduzeća i pravdajući državnim intersima tražio je obustavu postupaka, što mu je uglavnom polazilo za rukom sve do prekjuče, kad je uhapšen u akciji beogradske policije. Osumnjičeni Vujko zaustavljen je u “audiju A8”. Na tom vozilu bile su nalepljene nalepnice Saveta za nacionalnu bezbednost i zvučni signalni uređaj, koje po zakonu mogu da koriste isključivo službena vozila MUP, Vojske Srbije i drugih državnih organa. Kako je Vujko bio u posedu tog vozila, štampa nije objavila, niti je postavila to pitanje.

Vujko je posle hapšenja priveden na saslušanje u beogradsku policiju, gde se pozvao na “imunitet” kao pripadnik Oružanih snaga SAD, a inspektorima koji su ga uhapsili predočio je "dokument" u kome je navedeno da je Saša Vujko pukovnik države Kentaki. Kako je Vujko bio u posedu vozila koje mogu da koriste isključivo MUP, Vojske Srbije i drugih državnih organa? Policija je utvrdila da je dokumet falsifikovan i Vujko je uz krivičnu prijavu priveden istražnom sudiji Prvog osnovnog suda u Beogradu. Osom vozila Interesantno je da štampa prenosi da od Vujka nijedan vlasnik privatnog preduzeća za koja je “intervenisao” nije tražio tu uslugu, već im je on sam nudio uslugu, za koje je, kako se pretpostavlja, kasnije bio čašćavan poklonima.

Da li policija i mediji stvarno misle da su čitaoci blesavi, osim ako se ne obraćaju samo blogerima B92? Čovek obavljao diskretne stvari, na svoj rizik, za moguće poklone? Biće da su poslovi dogovarani, a da je Vujko imao organizovanu legendu, privatno ili službeno, što je trenutno prekinuto. Jer dovoljno je ući na sajt i videti da je čovek visoki predstavnik Međunarodne asocijacije za obezbeđenje (IBSSA), koja je za mandata Dragana Jočića držala nastavu u Višoj školi unutrašnjih poslova, sve uz blagoslov dekana FPN i pod budnim okom organa bezbednosti ove zemlje. "Poslednjih tri ili četiri godine ovo lice se lažno predstsvlja kao pripadnik MUP-a, BIA i čalan Saveta za Nacionalnu bezbednost.

Do sada je dva puta sa njim obavljan razgovor u prostorijama policijske uprave. Međutim, zbog nedostatka dokaza nije mogao biti procesuiran do kraja", rekao je za medije Saša Marković, šef odseka za suzbijanje prevare i falsifikata. Da li bi trebalo da poverujemo da je policija znala i tolerisala da se bilo ko predstavlja kao član tela kojim predsedava Boris Tadić i u kome je vrh službi Srbije? Kako nisu mogli da obezbede dokaz u vidu vozila koje koristi? Da bi otklonili sumnju u izveštavanje mediji su objavili: "istraga će utvrditi odakle uhapšenom dokumenta i legitimacije koje su mu davale neograničena ovlašćenja." Zar ne kaže šef da su ga već dva puta privodili i zašto nisu proverili do sada? "Osumnjičeni je koristio štampane skritpte u kojima se nalaze MUP, Ministvo odbrane, BIA, DBA, da bi pokazao da navedene institucije stoje iza njegovog imena. Policijske provere pokazale su da to nisu istiniti podaci", kaže Zoran Kovačević, zamenik načelnika Drugog odeljenja UKP. Zamenik ide korak dalje u nedoraslosti, odajući da je bilo neko iz sistema držao Vujka ili je Vujko držao nekog iz sistema. A da nešto tu ima ukazuje nam i vest: "Proverom preko ambasade Srbije u SAD-u utvrđeno je da je i ovo bila laž." Normalno je da se validnost dokumenata proveri u postupku, a postupak ne traje par sati i definitivno policija ne vrši proveru preko diplomatskog predstavništva.

Čini se da je po sredi neko pranje. Isti Vujko hapšen je kao pripadnik kriminalne grupe "Amerika" u akciji Sablja, nakon što je uhvaćen ispred baze JSO u Kuli među osumnjičenima u zaveri za ubistvo premijera Đinđinća.. Prevarant ? Možda ! Nešto više? Možda! Lažovska policija i korumpirani mediji, koji fingiraju javno informisanje? Sigurno!

BEZMORALNI BOŽA

U psihologiji postoji klinička kvalifikacija za ljude koji racionalizuju svoje kriminalno ponašanje, koji društvene norme prihvataju, samo ako su im u ličnom interesu i koji ne razlikuju dobro i zlo. Kada neko demonstrira da se uklapa u ove kvalifikacije trebalo bi da je na lečenju ili u zatvoru. Šta raditi sa ovakvim čovekom, postaje društveni problem ako neko takvog monstruma lansira u političkoj borbi.

Emisija "Utisak nedelje", ugostila je Božidara Đelića. Čovek koji je kada je došao u zemlju spavao na tetkinom kauču, bez imalo stida, pokušavao je sebe da ispinuje kao stručnog i poštenog. Sve vreme, zanemarivao je da ga činjenice koje su mu predočene kvalifikuju kao običnog  lopova. Čak i ako se zanemare rezultati politike koja ga je lansirala, jasno je da se on obogatio sprovodeći politiku uništavanja svega u Srbiji. Na žalost, on se ne stidi niti se kaje.

Ako bi za prethodno mogli da imamo razumevanje, jer se radi o prikrivanju ličnog lopovluka i bezčašća, teško je razumeti moralnu nakaznost koju je demonstrirao u emisiji. Podržan od strane voditeljke, Olje Bećković,poznatim i  razumljivim propagandistom interesne grupe od kojih se finansira, Đelić je potežući pitanje o stavu SNS prema pokojnom Zoranu Đinđiću, kako bi tu stranku predstavio kao protivnu demokratskim promenama, demonstrirao da nema vrednosni kriterijum.

 Ideolog njegove partije, Dragoljub Mićunović nije ni bio član te partije, već je imao svoju nakon poraza od pokojnog Đinđića na stranačkim izborima. Đelić, koji nije ni bio član DS za Đinđićevog života, nije do sada u svojoj stranci ispoljio interes za ideološkim čistunstvom, ali jeste u drugoj. Radi se o čoveku koji je, kao ministar u Vladi Vojislava Koštunice 2006. godine, izjavio da je to prva demokratska vlada u Srbiji. Kakvi li su ti koji takvu spodobu isturaju ispred sebe? Može li se i pomisliti da bi oni mogli biti bolji od njega ?

/ Izvor : Institut Paralaks /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP