Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 148618
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7234774
Ko je na sajtu?
Imamo 39 gosta na mreži

ДВЕРИ ПО СРЦА И УМА МЕРИ


09.05.2012. / pee-Академедиасрбијa

Пише: Проф. Др. Мила Алечковић Николић

Двери су дуго биле у групи "и остали". Онда је фарисејским анкетарима српске политичке предизборне шмире неко дошапнуо да се Двери у народу шире брзо као птичји грип, па су одлучили да их отрују и анестезирају купљеним корупционашким вакцинама, тако што ће објавити да Двери имају 40 посто гласова. Али, ни звери, нити Двери се не могу лако успавати, ни укротити, ни оперисати, ни кастрирати.

Двери и искон

Двери су од дедова, очева и мајки иверје.

Двери познају историју, јер их је историја крстила.

Нису они на дипломатски канабе примили "Сулејмана Величанственог", кога је Београд у шеснаестом веку сачекао раширених руку, односно с црвеним божурима у рукама, а не као што наша историја гнусно лаже уз 60 српских глава набијених на коље, као колатералном грешком. Двери су застареле и не могу да се уклопе у данашњи концепт "коерзитивне дипломатије" бабе Олбрајт, или умног Кушнера: "прекројимо прошлост, нису важни покојници, који су ионако мутави, већ садашњи живи вампири". Парола : "ко лажи рано раби, две користи брзо граби", у златној формули "пара, лаж и паралажа", као највеће оружје вулгаризованог утилитристичког пута у етици "политичке изузетности", освојила је свет и рајетинске мозгове. Шта нас брига шта је било пре и шта ће бити после нас? Максима "лажемо, мажемо, дакле, постојимо и бројимо" јача је од једног Декарта, или од Канта који се мучио са свешћу и савешћу, а камоли од неке тамо, јадне мајке Јевросиме. Двери то нису схватиле, оне би да врате висину које одавно нема. Они верују у десет заповести, а њихови противници у тридесет сребрњака. А, види и разрок, тридесет је више од десет, како би рекло дете предоперационог ступња које је тестирао психолог Жан Пијаже. На питање: ко је кривљи: онај ко је разбио три тањира случајно, или онај који је разбио један намерно?, ово недорасло дете увек одговори, онако као и противници Српских Двери: кривљи је први јер је први број већи!

Двери и психопатологија

Може се са извесношћу рећи да у Дверима има најмање оних којима је главна политичка дестинација - лудница, тј. да је најмање умоболних и мртвих политичких блудница, а највише здравих душа. Уосталом, када су у минулим вековима, у најнапреднијој земљи света, психолудаци затварани у кавезе, баш као праве звери, како би генерисали исконски страх (Бетнал Грин у срцу напредног протестантског Лондона), Двери нису биле међу њима. Двери су биле тамо где су рис, вук и медвед древна божанства. Беху на оној страни где се знало да су звери опасне, али не и зле. Данашњи наши наследници енглеске школе Бетнал Грина, и даље би да кују кавезе, али историја је од тада много технолошки напредовала, и данас су то веома модерни , богати кавези, са модерним типом решетака, које зовемо политичким странкама.

Нису Двери узимале ни велике дозе бензодијазепина, који је у Француској, земљи психијатрије, већ готово забрањен. Али се зато у Србији беле пилулице нештедимице деле, нарочито пред изборе. Шећера, бенседина и мало уља, да мука сиротињу не жуља. Једна колегиница пацијенту на питање "колико" ? одговара: "Узми колико ти прија..."

Што да се жена мучи преписујући лек, када бензодијазепин млади незапослени или отпослени људи (без новца за наркоманску луксузну хероин А класу) узимају као еликсир младости, помешан са метил-алкохолом, за "времја сва". Једино у таквом хемијском експерименту, они свој измутирани глас, халуцинантни, разроки поглед и дрхтаве прсте могу, губећи и последњу контролу, да залепе за редни број неке постојеће тајкунске странке.

Двери нису никога стрељали, никога упуцали у неком чикашком стану уз државни пригушивач, нису никога батинали на Голом отоку, нису ником набили флашу у анус (случај Мартиновић), нису упадали с пушкама у банке, нису држали у фрижидеру људске органе, нису, "читајући у скупштини Достојевског" (како се својим завидним раним образовањем похвалио један српски посланик), трпали евре у чарапе испод скупштинских клупа. Нису били ни у афери "шећер", "сателит", "струја", "аеродромска опрема", "кипарски новац", "чешки дуг", Књаз Милош, "национална штедионица", "Ериксон", "Југохемија", "лажне путарине", "Мобтел", "избеглички станови", "скупштински мандати", "телеком", и остале неразјашњене мистерије које ће чекати Шерлока Холмса или инспектора Поароа. Немају Двери шефа у црном џипу, немају страначке куртизане, немају "страначке функционере" с подваљком, без вратова и шифоњерске грађе (на шта се своди њихова "политичка изузетност"), немају чланске књижице, нити ботоксована лица без младежа, бубуљица и бора, окачена на бандере. Таман хтедох да махнем једном од тих ликова, кад упадох у дубоку рупу на магистрали изборне среће на којој су висиле њихове главе. Уместо да попуне рупе и провалије по српским друмовима (који су исти као у доба Марковог орања), вампири попунише силиконима провалије и рупе на својим лицима.

Док циркуски каравани и трупе лете Србијом и изводе програм-шмиру под називом "избори", тражећи од изгладнелог и са посла избаченог народа да им тапше и на крају их запосли на нова радна страначка места, Двери управо обилазе жртве ових каба-дахија. Нема ко Двери за шта да ухвати. Али, не само то. Мозгови им добро раде, не постоји у њих артериосклероза, алхајмер, амнезија и сличне несреће.

Двери и комунизам

Ко год пени и запени да је антикомуниста - сумњив је као Нушићев лик и страначка листа. Гледају га из прикрајка Шпиљак и шпиљкови другови и кажу: што лажеш, кад смо ти ми дали посао? А ако нисмо теби, дали смо твојему оцу и стрицу! Мани, пјеснике, они свашта лупетају, њих није вредело плаћати, јер не знају да пуцају у главу, али има их који су радили прави посао, за праву плату. А дали смо им и модерне пригушиваче за пуцаљке"... Па ако је наша народна Удба некога и створила пре него што се сиротица удала за богату и ситуирану ЦИУ, њена су творевина свакако готово све антропоидне политичке странке и пијанке на еволуцијском мегдану српских избора, све осим зверских и неукротивих Двери! Двери су остале Тајна! Зар није и сам занети Оскар Давичо био противречан у свом закључку између: "Озна све дозна" и "Србија је велика тајна" (Десанка Максимовић)?

Убеђење оних других (с)удбиних чељади увек је било јако, толико јако да су одмах од општенародне удбе цијукнули ка моћној ЦИА-ји. Уосталом, и данашња српска тзв. левица и тзв. десница, које се према потребама стражњице и стомака окрећу тачно где им затреба, лепо могу да се дочарају речју "три прасета" (с једном краватом у облику енглеске омче).

Ко год тврди да је нужно хапшење лопова и превараната из доба (свих доба) комунизама - не греши. Међутим, прошло је време анти-овог и анти-оног. Дошло је време праве љубави, како каже химна Српских двери, време стварања и време спасавања. Архетип Спасиоца (кога наивни комуниста, стар сто година хоће да отме од Христоса старог више од две хиљаде година, тражећи га сакривеног испод његове браде), у ствари је само детињаста регресија. Знају Двери коме је брада дужа и гушћа. Чупа дете узалуд браду деди своме и изгуби се у њеним чворовима.

Упркос томе, радио "неслободна Европа" у Србији и даље организује гладијаторске игре на тему: "Четник против партизана", "Брада против голобрадог", "западњаци против источњака", "НАТО левица против НАТО деснице", "Рим против Византа", "грађанин против народњака", "ујка Ротшилд против стрике Рокфелера", "Стеван против Вукана"...

Шта ће људи, ЦИА каже, мора да се убаци нека динамика, иначе ће плаћени скеч да пропадне, а гледаоци да заспу. Бизнис ће да утихне ако више нема ратова, или ако се нико не потуче ни са ким. А ни Радио више нема ко да слуша.

Створи ли их Бог или мајмун?

Двери се, кажу, сувише пропињу ка Богу, а сувише су окренули леђа роду мајмуну. Они су одлетели од земље и треба их приземљити, да буду бар на њеној површини, кад су већ све наше странке подземне и покојничке. Све су већ одавно из замрзивача извађене, истуцане, па поново подгрејане, а Двери су тек сад, први пут, вруће и вичу "За живот Србије".

Али, док је Бог стварао Двери, мајмун је гледао и радовао се. А онда је мајмун природном, биолошком интелигенцијом схватио да је и њега створио исти Бог и обрадовао се због узајамног братства народа и народности. Тада мајмун рече: "Какве су то глупе теме (за нас, антропоиде) ко је кога створио, кад смо ми сви братство и јединство? Зар Будисти не кажу да нам је и свака травка сестра и сваки бор брат, па што сам ја гори од њих, кад ја волим све људе. Двери су настале од нас, добрих и интелигентних Звери" - рече паметни и добри мајмун, најближи пријатељ људи, и заокружи број 8 на изборном листићу. Вођен божанским провиђењем.

Сила речи

Смета некима снага и сила речи. Јер, све је и почело с песничком Речју. Ко нема Реч, тај нема ни мишиће. Џабе му билдовање и огледање у огледалу. Смета некима дар беседништва. Смета што Двери имају дара за поезију, јер је највиши домет политике анти-двери: "фалсификовани фискални рачун зграби, па поклони својој баби". Када би се Двери звале "Ф15", "Ф16" и "Ф117", "Сербиа-Стингерс", "Сербиа-тренд", "Сербиа-Ријалити груп", "Сербиа-Американ клаб", "Сербиа-Американ-експрес", "Сербиа-Мега груп", "Сербиа-холдинг", "Сербиа-Траст", "Сербиа-Голд Корпорејшн", "Сербиа-Мејн стрим", или нешто слично, то би сигурно било ближе нашим америчким и енглеским надуванцима. Јер, надуванци и препотенци, по дефиницији разумеју само свој ономатопејски сленг. Траже нове речи да иза њих сакрију старе побуде. Њихове речи су: фрејм, фикс, кул, џоинт... То су они мали и патуљасти који гамижу по Гуливеровом телу Србије и који би да спавају са великим и снажним НАТО фалусом (како је Жан Пол Сартр говорио за Француску и нацистичку Немачку), као онај један кепец-власник гусарски препродатог народног српског бакра и злата. Од те мега крађе направио је приватни мега факултет, тј. машину за прање изборних мега новчаница.

Како такви лилипутанци могу да разумеју смешну и архајску реч "Двјери", с којом се једна новинарка недавно спрдала, дочаравајући пећинско звучање овог чудног и "далеког" израза. Нова генерација галофакс кокошака васпитавала се на "вауу-вауу" вредностима, на "шоу-биз скечевима", на "риалити –тач - контактима", на "хај скул прајват бизнис курсевима", на "донт гоу бејби, евро-сонгу", на "донт лив ми бејби" и "би мај бејби" домаћем сонгу, на "ЦИА-јанг лидерс" (млади, перспективни лидери), "ноу-хау ту кил" програмима, на "егзит-пол" бирачима стратегијама, на "лајт драгс" супстанцама, и остало... шта они знају шта су неке брадате звјери из неолита?

Шопенхауерове фазе

Прво их "ниђе немаде". Онда се непријатељи сетише да је боље да их исмевају и ругају им се. Затим старозаветни Бог на Двери посла разјарене олује, удари ватрене пламенове и ветрове, посла змије и аждаје да бљују ватру. И, на крају, сви почеше да глуме да нису знали. Тј. да су од самог почетка знали: "ма, наравно, нису Двери баш чудовишта и дивље звери, може ипак (и неки дебљи) политичар да се прогура кроз та врата, сам себи говорећи: више не ждери.

Свака истина, каже Шопенхауер, пролази кроз неколико развоја. Ако нам се не свиђа, прво је игноришемо и не видимо. Затим се људи кревеље и подсмевају јој се, а онда, кроз долину суза, почињу на њу да се љуте и да је хистерично туку и ударају песницама (последица нагомиланог страха). На крају се смире и само суво изусте: "па, наравно да је то очигледна истина. Знали смо ми одувек да је то права чистина."

Двери су дуго биле у групи "и остали". Онда је фарисејским анкетарима српске политичке предизборне шмире неко дошапнуо да се Двери у народу шире брзо као птичји грип, па су одлучили да их отрују и анестезирају купљеним корупционашким вакцинама, тако што ће објавити да Двери имају 40 посто гласова. Што их пре успавају отровном вакцином или "византијским прашком", то ће их пре везати, оперисати и кастрирати, помислише. Али, ни звери, нити Двери се не могу лако успавати, ни укротити, ни оперисати, ни кастрирати.

Као ни Србија.

Џабе се толика предизборна обећанија свуда каче.

Буна се, баш ових дана, Србијом шири све јаче и јаче.

 / Извор : Српска политика /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP