Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 148618
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7234861
Ko je na sajtu?
Imamo 93 gosta na mreži

BOLJE DA NISMO NI BIRALI


09.05.2012. / ree-Akademediasrbija

Antigona Laketić

Sve će biti isto, samo što će Ivica Dačić da bude premijer. Sudeći prema rezultatima izbora, reklo bi se da su Srbi veoma zadovoljni žutom vladom i da žele da dosadašnji "prosperitet" ekonomije, države i naroda nastavi da vodi ista ekipa. Ovo je fenomen ili za sociologe, koji bi proučili političku nezrelost, neosvešćenost i mazohizam srpskog naroda, ili za sud, koji bi razmotrio da li je bilo ozbiljne kradje izbora. Centar za slobodne izbore i demokratiju napravio je raspodelu mandata u budućoj Skupštini Srbije. Novina je da SRS ne ulazi u Skupštinu. Dveri se žale da su pokradeni, te da imaju 5,1 odsto, umesto 4, 4 odsto koliko im daje Cesid. Rezultati izbora sa Kosova nisu objavljeni, ali u Cesidu odbacuju mogućnost da će moći da utiču na to da li će neka od ove dve stranke ući u Skupštinu, jer bi im trebalo oko 25.000 glasova, odnosno 40 do 50 odsto glasova iz Pokrajine.

Elem, nova vlada će veoma ličiti na staru, sa nešto izmenjenim sastavom i odnosom snaga, a Tadić ostaje gde je bio, na Andrićevom vencu. Biće to, u stvari, više rekonstruisana stara u kojoj će SPS dobiti veći kolač vlasti, nego nova postizborna vlada.

"Možda se ne zna ko će biti predsednik, ali se dobro zna ko će biti premijer", poručio je Ivica Dačić, jedini pobednik opštih izbora u Srbiji. On je skoro duplirao broj glasova u odnosu na pre četiri godine, što prevedeno u cifre u Skupštini znači da je skočio sa 20 na 44 poslanička mesta i opet postao stranka bez koje ni DS ni SNS ne mogu da formiraju izvršnu vlast. Osim ako ne formiraju naprednjačko-demokratsku vladu od koje su se obe strane ograđivale, koliko juče.

Kome će se Ivica prikloniti, Borisu ili Tomi? On se, kobajagi, nećka i tek se sprema da prelomi, ali to treba uzeti sa zrnom soli, pogotovo ako su tačne uporne glasine da mu je Tadić već obećao premijersko mesto. Šta bi Nikolić mogao da mu ponudi što je više od toga? Sam Dačić je rekao da će prvo pregovarati, logično, sa dosadašnjim partnerom Tadićem.

Jasno je, dakle, da će vladu formirati ona velika stranka koja u koaliciju pored socijalista uvuče još samo jednu manju stranku. A DS bi mogla da uvuče i Preokret, i manjine, i URS. Elem, moglo bi sve da ostane isto, samo da dosadašnji režim postane jači nego ikad, jer DS + SPS + Preokret + URS + manjine jednako 155, ili bez Dinkića fascinantnih 139 poslanika. O tome do juče nisu mogli da sanjaju. I mislim da je to realnija opcija, naročito zato što je Toma prvi put poražen u prvom krugu predsedničkih izbora, što bi moglo da implicira samo još ubedljiviju pobedu Tadića na predsedničkim.

Ukoliko bi, kojim slučajem, Toma dobio Borisa u drugom krugu, e onda bi kombinatorika za Vladu mogla da izgleda ovako: SNS + SPS + DSS = 138. Bez DSS naprednjaci ne mogu da formiraju Vladu, osim ako se ne udruže sa LDP ili URS, dok je SPS konstanta. Sve u svemu, Nikolić opet ima ozbiljan problem, jer ovih četiri i po odsto više osvojenih glasova od demokrata, nije ga nešto približilo većini. Preokret je moguć samo ako potuče Tadića na predsedničkim.

Što se tiče matematike za predsedničke izbore, Tadić može da računa na glasove manjina, Preokreta, URS-a, SPS-a, Nikolić može sigurno da računa samo sa glasačima DSS-a. Šešeljevi radikali će radije ostati uzdržani nego da glasaju za "izdajnika Tomu", tako da bi ovo mogao da bude i kraj političke karijere Tomislava Nikolića. Osim ako se ne ugleda na Dragoljuba Mićunovića. Ipak, Mićunović se zadovoljava tek poslaničkim mandatom i inostranim dnevnicama, za razliku od nešto ambicioznijeg Nikolića.

Izgleda se i "kraduckalo"

Analizirajući rezultate izbora i moguće kombinatorike, bilo bi nepravedno zanemariti tvrdnje Dveri da su pokradeni, naročito što se u vodećim medijima ovi prigovori ne spominju. Dveri su saopštile da je izborna noć bila prepuna maniulacija u cilju obaranja njihovih rezultata ispod cenzusa i onemogućavanja ulaska u parlament. Prema njihovim rečima, nijedna televizija sa nacionalnom frenkvencijom nije izveštavala iz izbornog štaba Dveri, članovi ove partije nisu pozvani da gostuju na većim televizijama,a analitičari su njihov rezultat prećutkivali.

Dveri posebno ističu da je u noći, kada njihovi rezultati nisu spominjani na najgledanijim medijima, oboren i njihov sajt u 22 sata, tako da svoje izborne rezultate nisu mogli da saopšte naredna četiri časa. Zamerka Cesidu ove političke partije je nedoslednost u predstavljanju izbornih rezultata. Oni ističu da Cesid u jednom momentu navodi 3,7 procenata dobijenih glasova, a u sledećem prizanaje osvojenih 4,4 do 4,6 i to bez rezultata sa Kosova i Metohije.

Na mogućnost lažiranja izbornih rezultata, dva dana pred izbore, upozorila je i Vesna Pešić. Ona je pre svega dovela u sumnju birački spisak i prebrojavanje glasova na Kosovu. "Kako je moguće da je broj birača manji od broja stanovnika za svega nekih sto-dvesta hiljada ljudi, zavisno od toga kako se tumači popis stanovništva, koji i sam izgleda nejasno i misteriozno? Kako je moguće da, i pored toga što su mediji mesecima trubili da je Srbija izgubila oko 300.000 stanovnika za deset godina, na ovim izborima ipak imamo više birača nego pre četiri godine – za preko 300.000?" Ovo su pitanja bez odgovora.

Druga stvar, ima mnogo razloga da se veruje u mahinacije s glasovima sa Kosova. Umesto da se odmah po zatvaranju biračkih mesta glasovi prebroje i članovi komisije potpišu zapisnik, listići će biti pakovani i strogo zapečaćeni poslati u Rašku, gde će glasovi biti brojani, ne zna se tačno pred kojom komisijom. Upravo su se Dveri žalile da im nije dozvoljen predstavnik na prebrojavanju ovih glasova. Ne stoji argument da nije bezbedno brojati glasove na biračkim mestima, što traje svega 15 minuta, a pri tome jeste bezbedno ceo dan držati normalno otvorena biračka mesta.

Od promena ništa, a posle izbora, bez obzira na rezultate, svi oni (političari) će nastaviti lepo da žive. A narod ...

/ Izvor : KORENI /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP