Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 148619
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7234947
Ko je na sajtu?
Imamo 101 gosta na mreži

POSTIZBORNE KALKULACIJE


12.05.2012. / ree-Akademediasrbija

Dok je SNS juče doneo džak pred Skupštinu i hiljade listića za koje stranka tvrdi da ih je našla u kontejneru, RIK, Cesid i OEBS kažu da su izbori bili fer i da nije bilo velikih neregularnosti. Toma preti masovnim protestima i optužuje DS za „izbornu krađu“, pozivajući ovu stranku da se povuče, a Tadić mu je povodom vaganja imovine predsedničkih kandidata, poručio: „Odbij čoveče od mene!“ Nova vlada neće imati više od 15 resora a prvi s kojim će DS i SPS razgovarati o formiranju vlasti posle 20. maja, jeste Čeda Jovanović. Haradinaj je juče stigao u Prištinu. Vašington traži hitno privođenje pravdi krivaca za ubistvo braće Bitići 1999. godine. Čekovi su, silom prilika, ponovo popularni. I Merkelova je odustala od politike štednje. Postoji verovatnoća da je Tubić ućutkan zbog Šarića a štampa objavljuje kako spekulacije da je bio „slučajna žrtva“, tako i da profesionalni atentator nije slučajno pogodio samo njega. Novak i Janko će igrati u četvrtfinalu Masters turnira u Madridu. Fejsa je uslikan u Zvezdinom dresu, zbog čega, kažu, neće moći da se vrati u Humsku, čak i da je hteo.

„Izborna krađa“ kao priprema za drugi krug..

Sagovornici Danasa kažu da velike krađe na ovim izborima, o čemu govore predstavnici pojedinih stranaka, nije moglo da bude. Naime, prigovori o navodnim nepravilnostima nisu obelodanjeni u izbornoj noći, iako su predstavnici svih stranaka bili na biralištima i u izbornim komisijama gde su kontrolisali jedni druge. Zoran Stojiljković sa FPN-a kaže da „ovo nisu devedesete“. „S obzirom na postojanje jedinstvenog biračkog spiska i mogućnosti da ga svako proveri, kao i da je svako izborno mesto bilo ’pokriveno’ članovima komisije i njihovim zamenicima i predstavnicima izbornih lista u tolikoj meri da na glasačkom mestu nije bilo dovoljno mesta za građane, količina primedbi i žalbi je preuveličana“, objašnjava on. Analitičar Dejan Vuk Stanković dodaje da je priča o velikoj obmani „priprema kandidata SNS-a za drugi krug izbora i njegova želja da birače na taj način motiviše da glasaju za njega“.

..SNS preti „masovnim protestima“

Kako se bližio rok za proglašenje konačnih rezultata, pišu Novosti, tako su sve glasnije bile stranke koje tvrde da su pokradene na izborima. Do sada su svi prigovori odbijeni. Republička izborna komisija proglasila je sinoć konačne rezultate za parlament, prema kojima je lista „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić“ osvojila 73 mandata, lista „Izbor za bolji život – Boris Tadić“ 67 a treža koalicija SPS-PUPS-JS 44. Obrađeni su rezultati iz 99,93 odsto biračkih mesta. DSS je osvojio 21 mandat, lista „Preokret“ 19, dok je URS osvojio 16. SVM ima pet mesta u Skupštini, SDA dva a lista „Sve zajedno“ i „Nijedan od ponuđenih odgovora“ po jedno. Ipak, Predsedništvo SNS-a je saopštilo da će u subotu odlučiti o „daljem učešću u izbornom procesu i mogućim masovnim protestima“ zbog „brutalne krađe“ na izborima 6. maja.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić optužio je DS za krađu na izborima a kao dokaz, njegova stranka je ispred Skupštine juče donela džak sa 3.000 glasačkih listića koje su, kako kažu, pronašli u kontejneru. Pres prenosi da RIK i Cesid ipak tvrde da je izborni proces protekao regularno, dok u OEBS-u kažu da su izbori bili fer. SNS navodi da izbore treba oboriti, kao i da DS „zbog organizovanja izborne krađe, više ne bi trebalo da nastupi ni na jednim izborima“.

Nikolić tužio Blic zbog diplome

Zbog teksta „Misterija Nikolićeve diplome“, predsednički kandidat SNS-a traži 200 miliona dinara, objavljuje Blic. List ipak piše da je Tomislav Nikolić do diplome menadžera došao na fakultetu „koji nije imao akreditaciju“. „Fakultet je deo Alfa univerziteta, naslednika nekadašnjeg BK univerziteta braće Karić, koalicionog partnera Srpske napredne stranke, i već je pod lupom zbog sumnje u validnost diplome“, navodi list.

Saradnja sa SPS-om za Tadića „logičan korak“..

Kandidat liste „Izbor za bolji život“ za predsednika Srbije Boris Tadić u intervjuu za Novosti kaže da je dogovor DS-a i SPS-a „jedan logičan korak u pravcu stabilnosti“, kao i da će sve druge teme biti ugovorene kaa izboru budu okončani. „Činjenica da su ove godine svi izbori održani u isti dan očigledno znači da će se ukupna slika o njihovim rezultatima videti tek na kraju drugog kruga predsedničkih i pokrajinskih izbora. Na kraju, tek će izbori 20. maja definitivno odrediti hoće li Srbija nastaviti da se kreće evropskim putem ili se zaputiti nekom stranputicom za koju se ne zna kuda vodi“, naveo je Tadić. On je istakao i da je presudno da građani u što većem broju izađu na drugi krug izbora za predsednika.

..I poruka Tomi: „Obij čoveče od mene!“

Kandidat DS-a Boris Tadić predložio je juče da vlasti ispitaju njegovu i imovinu protivkandidata Tomislava Nikolića kako bi se „izmerilo poštenje“. „Neka nadležne institucije provere sve što sam ja dobijao od plata kroz svoj život... Prosto se pitam – divim se, kako je on toliko toga stekao u svom životu od te iste plate koju sam ja imao a ja ništa nisam mogao da steknem jer je bilo nemoguće. I kako je on pošten a ja nepošten. Ja kažem: Odbij čoveče od mene! Nemoj da te čujem da si više išta na tu temu rekao! Jer je to prostakluk i bestijalnost uopšte pominjati jer ja nemam mogućnosti da idem po vikendicama. Začepi sa time! Ili ako nećeš, neka se proveri zvanično, pa da narod vidi ko je pošten, ko nije pošten“, poručio je Tadić na skupu u Leskovcu a prenosi Pres.

Manja vlada jeftinija i efikasnija

Lideri koalicije oko demokrata i socijalista načelno su se dogovorili i da bi nova vlada trebalo da ima najviše 15 resora. O raspodeli funkcija razgovaraće se odmah posle drugog kruga predsedničkih izbora, objavljuju Novosti. Nezvanično, prvi sa kojima će DS i SPS sesti posle 20. maja je koalicija „Preokret“ i Čedomir Jovanović. Predsednik URS-a Mlađan Dinkić već je poslao poruku da na njega i poslanike ne računaju za vladajuću većinu. Ali, navodi list, „i tu može da dođe do ’preokreta’“. Ako URS ipak ostane izvan vlasti, u novoj podeli će prvo biti razgrabljeni resori koje drži G17 – ekonomija, omladina i sport, zdravlje, kultura i telekomunikacije. Socijalisti su već rezervisali sve portfelje koje sada vode – policiju, infrastrukturu, obrazovanje, dok su pokazali ambiciju da preuzmu i rad i socijalnu politiku, zdravstvo i sport.

Političari i analitičari se slažu da bi nova vlada trebalo da bude manja od sadašnje koja ima 21 člana, jer će to omogućiti uštedu i efikasniji rad. Politika objavljuje da i jedni i drugi tvrde da je to moguće realizovati ako bude političke volje za pravljenje kompromisa, odnosno ako svako smanji svoje apetite.

URS nije ni ranije „kombinovao“ sa SNS-om

Članica Predsedništva URS-a Suzana Grubješić u intervjuu za Danas kaže da stranka ima „normalnu komunikaciju“ sa svim partijama. Što se tiče naprednjaka, dodaje ona, URS nije s njima „kombinovao ni pre izbora, pa nema bojazni da će to sada činiti“. „Nas isključivo zanima realizacija našeg programa, jačanje regiona, departizacija, da se PDV za mala i srednja preduzeća plaća kada se roba naplati, i da se duplira agrarni budžet. Vlada koja je spremna da sprovede program URS imaće našu podršku, u suprotnom, bićemo oštra opozicija“, objašnjava Grubješićeva.

I saobraćajci pod nadzorom

Bozila saobraćajne policije biće opremljena kamerama koje će snimati sve intervencije. General policije Dragiša Simić kaže za Politiku da će se na taj način pratiti njihov rad i sprečiti pokušaji vozača da dajući „koji dinar ili evrić“ izbegnu prijavu. Ulicama Beograda od početka maja već se kreće petnaestak vozila opremljenih ovom vrstom nadzora a ima ih i na Koridoru 10. „Inicijativa je pokrenuta kako bi se sprečila korupcija, ali i pokušaji pojedinih vozača da ospore verziju prekršaja koju je prijavio policajac. Pregledom snimaka moći će tačno da se utvrdi kako se odigrala neka situacija u saobraćaju“, objasnio je Simić.

SPC ponovo krije dnevni red Sabora

Verski analitičar Živica Tucić kaže za Danas da bi SPC trebalo da bude otvorenija „a to što nema informacija šta će se naći na dnevnom redu predstojećeg Sabora koji bi trebalo da počne 15. maja, omogućava razna nagađanja“. Druge Crkve, čak i ruska, objavljuju dnevni red, što kod SPC nije praksa. „Ono što se ovih dana saznalo u vezi sa eparhijom srednjoevropskom i načinom upravljanja tamošnjeg episkopa Konstantina, što ima i finansijske dimenzije, tačno je. O tome bi morao biti podnet izveštaj. Da li će iz toga proisteći ukor njemu, smena, penzionisanje, ne znamo. Može se desiti i da ostane kako jeste“, navodi Tucić.

/INTERNET NOVINE SERBSKE/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP