Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 148618
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7234892
Ko je na sajtu?
Imamo 98 gosta na mreži

ŠERBEDŽIJA: ODLAZIM U AMERIKU, JER JA SAM SVUGDJE STRANAC


13.05.2012. / ree-Akademediasrbija

Autor Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

U moru tmurnih vijesti građane bh. prijestonice obradovala je najava koncerta Radeta Šerbedžije koji je za 24. maj zakazan u Bosanskom kulturnom centru. Miljenik Sarajeva i prijatelj naše zemlje tako će u relativno kratkom periodu održati dva koncerta (prethodni je bio u septembru prošle godine) u gradu za koji kaže: “Ja volim u Sarajevo doći. Uvijek sam volio i voljet ću.” Šerbedžiju smo pronašli u Rijeci, gdje posljednje dvije godine predaje na Glumačkoj akademiji i gdje se s porodicom, nakon života u Los Anđelesu, namjeravao skrasiti. No, kako je u intervjuu za “Dnevni avaz” otkrio, uskoro pakuje kofere i vraća se u Holivud.

Moja publika

Dogovor za intervju trajao je kratko. Pomjeren je tek za nekoliko sati zbog Šerbedžijinih obaveza. I još jednom smo se uvjerili da je najlakše raditi s najvećim – a Šerbedžija jeste glumačka gromada, s karijerom od Balkana do Holivuda, i veliki čovjek.

Razgovor smo otvorili muzičkim temama.

Zbog čega se u Sarajevu ne odlučujete pjevati u nekoj većoj dvorani, jer BKC nema mjesta koliko Vi imate publike?

- Volim manje prostore, jer meni to više priliči. Moje pjesme su uglavnom šansone i one zahtijevaju manji prostor i koncentriraniju pažnju.

U posljednje vrijeme konstantno održavate koncerte s Vašim “Zapadnim kolodvorom”. Znači, možete koncerte uklopiti u profesorske i glumačke obaveze?

- Mogu. To je jedini način na koji ja mogu ostvariti pravu interakciju sa svojom publikom. Ne igram u teatru toliko mnogo da bih onda mogao s predstavama osjetiti publiku, tako da su koncerti za to najbolji.

Album “Ponekad dolazim, ponekad odlazim”, koji ste snimili s Miroslavom Tadićem, objavljen je 2010. Je li rano da Vas pitam pripremate li novi album?

- Imam neke nove pjesme, ali ne pripremam još album.

Rijeka je u odnosu na Los Anđeles grad dosta skromnijih dimenzija. Je li Vam L. A. nedostaje?

- Vjerujem da ću opet ići nazad. Jer, jednom kad postaneš stranac, onda si stranac. Onda ti je, zapravo, lijepo u samom svijetu. Svugdje sam stranac. To je tako kad jednom izgubiš dom i, onda kad okusiš strani svijet i život u inozemstvu, zaraziš se time i onda tvoja zemlja više nije ono što se zvala nekada Jugoslavija i što se sada zove Hrvatska, ili Bosna, ili Srbija, ili Slovenija, ili Crna Gora … Tvoja zemlja je cijeli svijet, jer si ti naučen tako živjeti, po tim velikim gradovima, preuzmeš dio tog mentaliteta. To postane opojno i jedanput ti fali. Bit ćemo malo tamo, malo ovdje. Kao što sam rekao na posljednjem albumu – “Ponekad dolazim, ponekad odlazim”.

“Oslobođenje Skoplja”

Čitajući Vaše ranije intervjue, zaključila sam da niste baš bili oduševljeni životom u Los Anđelesu. Govorili ste da je sve sterilno, da niste sretni što djeca odrastaju u tako sterilnom okruženju…

- Govorio sam da nisam sretan i zadovoljan što mi djeca odrastaju u tome, da ne postanu Amerikanci. Toga sam se bojao. A što mene tiče, meni je super bilo. Los Anđeles je divan grad, divna klima, divni ljudi, opušteno sve, fantastično…

Čula sam da postoje planovi da uskoro glumite u jednoj popularnoj seriji i da idete na snimanje u Kanadu.

- To će se znati za deset dana.

Vaša holivudska karijera se nastavlja?

- Sad sam napravio veliki film s Lajmom Nisonom (Liam Neeson) “Taken 2″. Prije dvije godine to je bio veliki hit u svijetu i sada radimo drugi dio. Ustvari, završili smo, ali je ostala jedna scena koju su dopisali i sad moram ići snimati u Pariz polovinom maja. To je baš veliki hit!

O kojim projektima u ovom trenutku možete još govoriti?

- Pripremam svoj film “Oslobođenje Skoplja”, koji bih sljedeće godine režirao u Skoplju i igrao. To su mi globalne preokupacije.

Uz fakultet, snimanje filmova, koncerte, vjerujem da ipak ne dozvoljavate da Vas “poklope” obaveze. Igrate li tenis u Rijeci?

- Imam tipa koji je stariji od mene i ne možeš ga nikako pobijediti. Zove se Maks.

Imate 66 godina, no Vaša pojava i energija kojom zračite teško da odgovara datumu na Vašem rodnom listu. Kako se Vi osjećate?

- Ne mogu odgovoriti na to pitanje… Ponekad se osjećam jako mlad, a ponekad se osjećam stariji od ove planete.

Svojevremeno ste podržali pokojnog Ivicu Račana u njegovoj političkoj kampanji. Postoji li mogućnost da se ponovo uključite u neku kampanju?

- Ne. Ne dolazi u obzir da se uopće uključim u političku kampanju, iako su moje simpatije uvijek na strani lijevih partija, odnosno onih koji su blizu socijalističkim razmišljanjima o društvenom uređenju. Za mene je socijalizam ipak budućnost ovog svijeta i po meni je mnogo humaniji sistem društva negoli kapitalizam. Poklanja više pažnje običnim ljudima, normalnim ljudima. Mislim da je to pravi sistem.

Divni glumci

Koje glumce s naših prostora najviše cijenite?

- To je vrlo teško reći. Ima toliko divnih glumaca. Gledao sam predstavu “Žaba” i našeg Emira Hadžihafizbegovića. Pao sam u nesvjest od količine talenta i briljantnosti njegove glume. Uvijek me tako neko iznenadi. Glogovac, pa vaše sjajne cure Vanesa Glođo…

O svemu smo razgovarali, a nismo o zdravlju koje je najvažnije. Za kraj – koliko Vi vodite računa o zdravlju?

- Šta bude, bit će. Prestao sam pušiti. Ne zbog zdravlja, jednostavno, više mi nije odgovaralo, jer sam užasno mnogo pušio. Ali i dalje pijem.

Lošine pjesme stalno me prate

Čije pjesme slušate?

- Skoro cijeli život sam slušao “Plavi orkestar”. Jer, kad su moji klinci Lucija i Danilo (djeca iz prvog braka, op. a.) bili mali, slušali su Lošu do iznemoglosti. Onda mi se popeo na glavu moj prijatelj Loša, kojeg nisam znao tada, pa sam se onda upoznao s njim, pa sam ga zavolio. Onda su opet došli novi klinci, pa oni opet Lošu slušaju. Tako da me Lošine pjesme stalno prate.

Sarajevski prijatelji

Kada ste u Sarajevu, gdje idete?

- Kad dođem, prijavim se mome Bojanu Hadžihaliloviću i Samiru Smajiću i onda me oni vodaju po Sarajevu. Ako je Loša tu, onda je genijalno sve skupa. Ako je Kemica moj tamo, to je onda posebno. A Kemo je i pored bolesti toliko pozitivan i ne trebate se brinuti za njega.

Djeca i supruga

Rade Šerbedžija više od 20 godina u drugom je braku s pozorišnom rediteljicom Lenkom Udovički, s kojom ima kćerke Ninu, Milicu, Almu i Vanju. Iz prvog braka s pokojnom Ivankom Cerovac ima kćerku Luciju, koja je glumica, i sina Danila, koji je odabrao rediteljski poziv.

Rade je ponosan na svoju unučad, a jednom prilikom je citirao svog oca koji mu je rekao: “Zapamti, sine, najviše se voli prvi unuk i tuđa žena.”

“U zemlji krvi i meda” - odličan film

U februaru ste bili gost Sarajeva na premijeri filma “U zemlji krvi i meda”.

- To je odličan film i digla se buka bezveze oko nekih izmišljenih izjava Anđeline Đoli (Angelina Jolie). Veoma mi je žao da je to poprimilio takav tok, razmišljanje i pisanje o filmu. To je mnogo lijep film i Anđelina je bila sjajna kao reditelj, volio sam raditi s njom. Na snimanju sam upoznao mlade bh. glumce Zanu Marjanović, Vanesu Glođo i druge. Sjajni su.

/ Izvor : Dnevni Avaz/


Komentar : Ko to reče nedavno na TV slavni srpski glumac – Rade Šibadžija ? Idi, idi, nemoj mi retći hvala …..

 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP