Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 148618
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7234856
Ko je na sajtu?
Imamo 94 gosta na mreži

KAKO HRVATSKA PLJAČKA SRBIJU


21.05.2012. / ree-Akademediasrbija

Marko Lopušina

Krajiški nacionalisti tvrde da Boris Tadić ilegalno poklanja Ivi Josipoviću srpsku kulturnu baštinu sa 50.000 relikvija. Zvanični Beograd i SPC ćute.

 

Kada su početkom godine Hrvatska i Srbija u Zagrebu potpisali Međudržavni ugovor o povratku kulturne baštine spasene iz Hrvatske tokom rata, govorilo se da srpsko Ministarstvo kulture vraća 1.065 predmeta iz manastira i crkava. Onda se ispostavilo da je to malo i da Hrvatska traži čak 40.000 predmeta srpske baštine sa njene teritorije, koje su tokom rata kradljivci pokrali ili državne institucije Srbije pozjamile, da bi ih sačuvale od propasti i nestanka. Nezvanično se čulo da je Srbija već dala Hrvatskoj u periodu od 2001. do 2011. godine više od 18.000 muzejskih predmeta i pokretnih kulturnih dobara koja su tokom rata spasena od uništenja i doneta u Srbiju.

Prvi su se protiv toga oglasili i pobunili Milorad Buha, premijer i Rajko Ležaić, predsednik Vlade Republike Srpske Krajine u egzilu (čitaj u Beogradu), koji tvrde da srpski ministar kulture Dragan Marković, prilikom pedaje Hrvatskoj hiljade dela srpske kulturne baštine (spasenih iz arhiva, biblioteka, državnih ustanova, crkava i hramova Srpske pravoslavne crkve, od 1990. do 1995, jer im je pretilo uništavanje – hrvatska vojska je srpsko blago spaljivala, lomila, cepala ili proglašavala delom hrvatske kulturne baštine) – učinio neovlašćeno.

- Sa srpskim kulturnim blagom Srba Krajišnika mogle da raspolaže samo Vlada i Skupština Republike Srpske Krajine u progonstvu, izabrane po Ustavu Republike Srpske Krajine i na osnovu državnih zakona. Vlada Republike Srbije se ogrešila o istorijsko i etničko pravo srpskog krajiškog naroda, koji preko svoje Vlade i Skupštine u progonstvu, radi na obnovi Republike Srpske Krajine, kao autohtone države – nastale na osnovama istorijskog srpskog državnog prava i na osnovu osamostaljenja u odnosu na Republiku Hrvatsku (državu hrvatskog naroda). A to osamostaljivanje je zabeleženo i u Rezoluciji Saveta bezbednosti UN, br. 743/1992, što Vlada Republike Srbije ne uzima u obzir, te time pokazuje svoje antisrpsko i antidržavno lice. Državotvornost srpskog naroda Krajine je starije od ovog zabeleženog u dokumentu UN – tvrde Buha i Ležaić.

I upozoravaju da „Vlada Republike Srbije nije smela da zanemari odredabe Ustava Socijalističke Republike Hrvatske iz 1947, 1963. i 1974. godine, koje su garantovale krajiškom srpskom narodu pravo na državotvornost, ravnopravnost i pravo na samopredeljenje – s pravom na otcepljenje.

- Međutim, državnici Republike Srbije su odbijali svaku saradnju o tome. Neovlašćenim poklanjanjem srpskog kulturnog blaga Hrvatskoj, državnici Republike Srbije su, najotvorenije, pokazali da sarađuju s izvršiocem zločina genocida nad Srbima, te su se, time, svrstali u red izvršilaca tog zločina (jer je poklanjanje kulturnog blaga onome koji je to blago sistematski uništavao ili sebi prisvajao – deo zločina genocida). Čudno je što Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve nije založila svoj autoritet – da državnike Republike Srbije spreči u ovom anticivilizacijskom koraku – predaju kulturnog blaga onome ko je to blago uništavao (u Drugom svetskom ratu i od 1990. do 1995) – naglašavaju

Reč je o vekovima staroj baštini srpskih hramova iz Drniša, Dalmatinskog Kosova, Čiste Male, Plavna, Knina, Manastira Dragović i Krka, Strmice, Benkovca, Islama Grčkog, Kolarine, Kule Atlagića, Brguda, Bribira, Radljevca, Golubića, Pakraca, Lisičina, Velikih Bastaja, Vukovara, Dalja…Ono što je spaseno od novog kulturnog genocida smešteno je u Muzej SPC, Republički Zavod za zaštitu spomenika i Narodni muzej Srbije. U periodu od 2001. do 2004. između ostalog u Hrvatsku je vraćen 6.531 predmet iz Spomen-područja Jasenovac, ali iz Amerike.

Za srpsku javnost je sve ovo nepoznato, jer država skriva spisak o poklonjenoj baštini, a SPC ćuti o davanju srpske crkvene baštine Hrvatskoj. Nacionalisti se bune jer tvrde da će Zagreb uništiti tragove srpske kulture, a posebno srpske Crkve i ćirilice, kojom se pisalo u starim hrvatskim samostanima i u austro-ugarskim dekretima. Procenjuje se da je zauvek nestalo oko 7.000 srpskih ikona i svetinja u Hrvatskoj. Oni govore da Sinod SPC nije dao blagoslov za ovaj povratak kulturnog blaga, a da Hrvatska ne dozovoljana povratak srpskog naroda u svoj zavičaj.

Sada ispada da smo „pokrali“ svoju baštinu koju je devedesetih Ministarstvo kulture Srbije s Muzejom SPC izmestilo iz naših manastira i crkava koje je rat ugrozio isto kao i 1941. godine. Hrvatska na osnovu Zakona o utvrđivanju ratne štete i Uputstva za primenu ratne štete“ potražuje od Srbije 28.843 muzejskih predmeta i 3.097 kulturnih dobara iz manastira, crkava i privatnih zbirki, kao i arhivsku i bibliotečku građu.

Oko 3.500 knjiga bilo je smešteno u franjevački manastir u Zemunu i sve su do jedne vraćene u Vukovar. A Ministarstvo kulture Srbije nije Hrvatskoj postavilo nijedan zahtev za recipročan povraćaj srpskog kulturnog blaga. Jer, skoro 70 godina traje ogrešenje, ćutanje o uništavanju i pljački 460 srpskih crkava u Hrvatskoj za vreme Ante Pavelića. Drevne srpske ikone, knjige i arhive koje su izbegle ustaške lomače, pokradene su i skrivene u zagrebačke arhive, biblioteke i muzeje i ni do danas nisu vraćene.

- Kako država može da raspolaže crkvenom imovinom? Da li je na čelu SPC patrijarh ili ministar kulture? Pokojni patrijarh Pavle bio je na otvaranju svih izložbi kulturnog blaga krajiških Srba koje je pravio Narodni muzej i uvek je ponavljao: „Kad se naš narod vrati na svoja ognjišta, vratiće se i njegove svetinje“ – pričaju srpski nacionalisti.

Krajiški nacionalisti tvrde da Boris Tadić ilegalno poklanja Ivi Josipoviću srpsku kulturnu baštinu sa 50.000 relikvija. Zvanični Beograd i SPC ćute. Najviše ih zbunjuje činjenica da vraćanje srpske imovine Hrvatskoj ima rok, ali i stavku da „ako se Hrvatska seti još nečeg, može da traži i da dobije“. Nacionalisti traže odgovor na pitanja, koliko je srpske baštine država Hrvatska spasla i koliko je ukradenih srpskih umetničkih i crkvenih relikvija vratila zvaničnom Beogradu i SPC? Odgovora nema, jer nacionalisti tvrde da su pojedini Srbi krali baštinu i nosili je u Hrvatsku i prodavali. Naplaćivali su ili u devizama ili u radnim mestima, jer su dobili posao u hrvatskih kulturnim institucijama? A Hrvatska o tome ćuti. Sada se ne zna da li Hrvatska to pljačka Srbiju ili zvanični Beograd potkrada samog sebe i časti Zagreb poklanjajući ilegalno kulturne i crkvene relikvije?

/ Izvor : Serbianna /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP