Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100367
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6615825
Ko je na sajtu?
Imamo 54 gosta na mreži

КАРМА


21.05.2012. / Академедиасрбијa

Шта даш, добијеш натраг. Шта узмеш, биће ти узето. То је закон карме. Карма је тип спиритуалног дуга или заслуге који се акумулира те након тога привлачи искуство враћања или отплате дуга. Карма је компензација за изборе које смо донели у прошлости.

Ако одлучиш помоћи људима којима је твоја помоћ потребна, то ти доноси позитивну карму, па можда и теби неко помогне у будућности.

Ако одлучиш повредити неког невиног, то ти доноси негативну карму те ћеш пре или после и сам искусити неко болно искуство.

Закон карме се врло лако може погрешно протумачити или злоупотребити. Неки га људи одбацују зато што га погрешно схватају. Сврха негативне карме је да нам помогне схватити оно што смо превидели када смо донели негативан избор. То искуство служи искључиво како бисмо запамтили лекцију на најдубљи могући начин. Они који не разумеју карму могли би закључити да суочавање с болним искуством (као нпр са злостављањем) треба допустити јер смо то заслужили очито узрокујући исту бол некоме другоме. Баш супротно, иако је та ситуација облик отплате негативне карме, лекција је оно што се рачуна. Једном када схватиш срж лекције односно да је злостављање погрешно, ти се можеш и мораш заузети за себе и прекинути то искуство злостављања.

Карма почиње и завршава с избором. У случају негативне карме, почиње са негативним избором да се злоупотребљава себе или друге, а завршава избором да се поништи, те да се спречи даља штета и то на начин да се разуме проблем који је то проузроковао. Ако нема избора, нема ни карме. Ако је неко присиљен против своје воље наудити другоме, он добија мало карме или је не добија уопште (осим жаљења којег осећа због учињеног). Један од примера су војници у рату - ако убију непријатељског војника у ситуацији "на живот или смрт", убили су људско биће и то се чини погрешно, али то ипак изазива мање карме, него да су код куће убили суседа који им није био претња. Па ипак, ако су се добровољно пријавили у војску, то доноси мало карме која би их убудуће могла да научи (можда у идућем животу) да донесу мудрију одлуку. Други пример би могли бити егзекутори (извршавају смртне казне) у затвору - они ће убити затвореника, понекад криво осуђеног, али избор да га се осуди био је на правном систему, а не њих лично, зато они не добијају много негативне карме осим за избор таквог посла.

Карма акумулирана у једном животу може се пренети у следећи живот. Нека болна искуства која имамо у овом животу могу бити последица избора донесених у прошлом животу. То живцира људе који мисле да није поштено да буде кажњен због избора којих се чак и не сећамо. Они мисле да је то као одлазак у затвор због злочина за које ни не знамо.

У једну руку, истина је да заборављање наших претходних живота може да изазове наше тврдоглаво понављање истих грешака. У другу руку, лекције негативних кармичких искустава су довољно самоодрживе стога није потребно разумети шта их је покренуло. Учење на тај начин осигурава да учи и твоја душа, а не само механички аспекти твога мозга. Када мозак упамти болне последице прошлих дела, тада настоји избећи слична дела како би избегао сличне последице, a ти се можеш и мораш заузети за себе и прекинути искуство злостављања, aли тај начин учења не долази из унутрашњости душе. И ниже животиње уче на тај начин. Када те животиње забораве своје грешке, оне их понављају бескрајно и механички.

Па ипак, душа може учинити пуно боље, него се поуздати само на памћење или програмирани инстинкт. Она може директно и тренутно разумети дубљу прирду проблема те деловати правовремено. Тако да присећање оног што ти је донело негативну карму није потребно, већ је довољно разумевање.

Познавати закон карме је битно из неколико разлога. Прво, упозорава те да будеш пажљивији у својим изборима, речима и делима зато што они повлаче последице које ће се с временом

манифестовати. Како ти утичеш на свет сада, одређује како ће свет утицати на тебе касније. Друго, наводи те да размислиш о дубљем значају стања у којем се можда тренутно налазиш те ти омогућава да прихватиш оно што не можеш променити. И треће, можеш привести крају болне ситуације које се иначе могу избећи, тражећи и исправљајући пропуштене лекције које их настављају привлачити.

/ Извор: "Рубне знање за почетнике" /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP