Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 152079
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7355066
Ko je na sajtu?
Imamo 52 gosta na mreži

O VIDOVDANU


28.06.2010.

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima poginulim u bici na Kosovu 1389. godine.

Uz krsnu slavu, fenomen boja na Kosovu predstavlja drugu specifičnost srpskog pravoslavlja, gde je tragedija te bitke, koja je označila početak kraja srpske srednjovekovne države, izdignuta iznad istorijske realnosti i pretvorena u nacionalni mit svenarodnog iskupljenja.

„Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim. Zapis - "Lazar Hrebeljanović 1389 "

Nadirućoj turskoj vojsci na čelu sa sultanom Muratom, na području između reka Sitnice i Laba, suprostavila se mnogo manja srpska vojska predvođena knezom Lazarom Hrebeljanovićem.

Pojedinosti o celom toku bitke, koja se zbila na Vidovdan, u utorak, 15. juna po starom kalendaru, nisu do kraja poznate.

Dnevnik moskovskog mitropolita Pimena, koji u opisu putovanja u Carigrad navodi nerede u Turskoj nakon kosovskog boja, i francuski redovnici koji u spisima navode celodnevnu zvonjavu katedrale Notr Dam povodom pobede hrišćanske vojske nad nehrišćanskom silom, govore u prilog pobedi Srba.

U boju na Kosovu izginuli su knez Lazar, kojeg narod u predanju naziva carem, i sultan Murat.

Pretpostavke su da je ta bitka do kraja oslabila tadašnju Srbiju, već prethodno iznurenu međusobnim višegodišnjim unutrašnjim sukobima plemstva, koja će nakon sedamdeset godina od Kosovskog boja, potpuno potpasti pod tursko carstvo.

Podudarnost kosovskog i hrišćanskog mita su očigledne - Knez Lazar između zemaljskog i nebeskog carstva bira ovo drugo, pa je Kneževa večera uoči bitke kao poslednja Hristova večera, Miloš Obilić je proizveden u Svetog Petra koji brani Hrista u Getsimanskom vrtu, a Vuk Branković je proizveden u izdajnika Judu. Kosovka devojka je novozavetna žena mironosnica...

Nakon bitke, telo Kneza Lazara je sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastiru Ravanici, da bi u seobi Srba pod Patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem bilo preneseno na Frušku Goru, u manastir Vrdnik.

Lazareva žena, kneginja Milica, posle muževe pogibije se zamonašuje i uzima ime Jefimija, a po predanju, zajedno sa ženama izginulih velikodostojnika na Kosovu, podigla je manastir Ljubostinju.

Na mestu bitke – Kosovu polju , kao endemska vrsta, postoji crveni kosovski božur, a po narodnom verovanju, u ponoć, uoči Vidovdana, reke postanu crvene i poteku uzvodno.

U pravoslavnim crkvama se na Vidovdan, uz liturgije, služi parastos i pomen svim Srbima poginulim u otadžbinskim ratovima "od Kosova naovamo".

U crkvenom kalendaru za 28. jun /novi/ ili 15. jun /stari kalendar/ ne postoji svetac sa imenom sveti Vid, već je taj dan posvećen starozavetnom proroku Amosu.

Jedno od tumačenja imena praznika Vidovdan se bazira na staroslovenskom, predhrišćanskom verovanju.

Po tom tumačenju, Sloveni u vremenu mnogobožstva su proslavljali svoje vrhovno božanstvo Svevida, boga koji sve vidi, odnosno boga koji sve zna, ako se uzme u obzir teza da reč vid vodi poreklo iz sanskrtske reči Vede, što znači znanje.

Svetkovine u čast Svevida su padale u vreme letnjeg solsticija, u vremenu između setve jarih i žetve ozimih žitarica.

To božanstvo, prema drvenoj statui iz devetog veka, koja se danas čuva u muzeju u Krakovu, predstavljeno je sa četiri glave okrenute na četiri strane sveta i koje čine jednu celinu, a njegovi simboli su bili koplje i orao.

/ VIA MAIL /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP