Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147259
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7152334
Ko je na sajtu?
Imamo 47 gosta na mreži

UDARILI PO SRBIJI I ZBOG VERE


01.08.2012. / ree-Akademediasrbija

Sjedinjene Američke Države optužile su Srbiju za nepoštovanje verskih sloboda koje su ograničene Ustavom i zakonima! U istom izveštaju Stejt departmenta o poštovanju verskih sloboda za 2011. godinu Kosovo je dobilo prelaznu ocenu i pored niza incidenata od rušenja i uništenja srpskih verskih objekata, skrnavljenja spomenika i kamenovanja Srba koji dolaze na verska mesta.

Ameriku ne zanima što su Srbima na Kosmetu ugrožena osnovna ljudska prava

Izveštaj o stanju verskih sloboda na Kosovu (koje SAD priznaju kao nezavisnu državu) je pun kontradiktornosti, pa se tako u prvom pasusu pominju skrnavljenja jevrejskog groblja u Prištini, vandalizam nad grobljima i imovinom SPC, kao i "izolovani incidenti poput bacanja kamenja na srpske crkve", ali se nešto kasnije ipak napominje da "vlada Kosova poštuje verske slobode!

Kao poseban "uspeh" na Kosovu Stejt department navodi to što Kfor više ne mora da čuva srpske crkve i manastire, kao i da lokalna policija sad obezbeđuje 17 objekata SPC od kojih su nekoliko pod zaštitom Uneska.

Šamar Beogradu

Zanimljivo je da je kritike na račun Beograda stižu u momentu formiranja nove srpske Vlade, pa se može tumačiti da je apostrofiranje Srbije kao jedine od svih država nastalih iz bivše SFRJ koja "nema ograničenja religijskih uverenja, ali su prisutna u praktikovanju religije", predstavlja šamar za državu. Za čuđenje je i da je američki zaključak drastično različit od ocene Evropske unije koja je dala "zeleno svetlo" i srpskim zakonima o verskim slobodama i praksi u toj oblasti.

SAD, kao vidove diskriminisanja u Srbiji navode povlašćeni položaj Srpske pravoslavne crkve među sedam "tradicionalnih" koje deluju. Ukazuju na navodne dvostruke standarde vlasti u Beogradu, jer su grčkoj i ruskoj pravoslavnoj crkvi omogućile slobodno delovanje iako nisu registrovane, a da istovremeno nisu registrovali druge pravoslavne, poput makedonske i crnogorske uprkos njihovom pokušaju da to učine.

Ova kritika je takođe neobična, kada se zna da su svetovna i duhovna vlast odvojene i da srpska vlada ne može da utiče na kanone SPC-a, a još manje da se upliće u delokrug Vaseljenske Patrijaršije koja nije priznala ni CPC, ni MPC. Uostalom zbog toga glas nisu podigli ni Makedonci, ni Crnogorci nastanjeni u Srbiji.

Evropa hvali Srbiju

Da ocene koje dolaze iz SAD ne bi trebalo precenjivati, niti doživljavati kao neprijateljske smatra Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije.

-To je ocena iz američkog ugla i njihovog kulturnog konteksta! Nama je mnogo važnije kako reaguje naše neposredno okruženje, posebno što su sve relevantne institucije Savet Evrope i EU visoko ocenile zakonsku regulativu u ovoj oblasti i njeno sprovođenje u Srbiji - kaže Omerović.

On napominje da to ne znači da ne bi trebalo dalje unapređivati ljudska prava, jer je, kako ističe, to oblast u kojoj se stalno mora raditi.

- Možda postoje problemi u sprovođenju nekih prava zagarantovanih Ustavom, ali je Srbija čvrsto opredeljena za najviše standarde svih ljudskih prava - istakao je Omerović.

Bivši ministar vera i dijaspore Srđan Srećković ocenio je da su verske slobode u Srbiji na najvišem mogućem nivou, ali da postoji prostor za njihovo dalje poboljšanje.

- Verujem da u vremenu pred nama postoji prostor za dalje poboljšanje, ali je opšta ocena i stav svih crkava i verskih zajednica u Srbiji da je odnos države Srbije dobar i tolerantan - zaključio je Srećković.

Sekte ili crkve?

U izveštaju o stanju verskih sloboda u Srbiji u osnovi se ističe da se zapravo samo na papiru poštuje sloboda veroispovesti, te da je praksa drugačija od ustavnih i zakonskih normi. Posebno se ističe "problem statusa netradicionalnih verskih zajednica, naročito "protestantskih", koje se u Srbiji često smatraju sektama. Među njima su registrovani i mormoni, adventisti, Crkva boga Srba ili Slobodna beogradska crkva.

Smeta im registracija

Srbiji je zamereno i na subvenciji plate sveštenika SPC u stranim zemljama i ukazano da su beneficije, poput zdravstvenog i penzionog osiguranja sveštencima drugih crkava date samo na osnovu njihovog sporazuma sa državom i nisu univerzalne. Iako verske zajednice nisu obavezne da se registruju, one koje to ne učine imaju velike probleme pri otvaranju računa u bankama, kupovine ili prodaje imovine ili objavljivanja knjiga, a zamerka je i što poreski zakoni u Srbiji omogućuju povraćaj PDV-a samo registrovanim verskim zajednicama.

Ni reči o hapšenju vladike

U delu američkog izveštaja o Crnoj Gori, kaže se da i dalje postoje napetosti u odnosima Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve i da se između sledbednika i sveštenstva te dve crkve "nastavljaju nesuglasice", dok o kršenju verskih sloboda u Makedoniji nema ni reči o hapšenju vladike SPC-a Jovana Vraniškovskog.

Nema diskriminacije

Među retkima koji su reagovali na izveštaj SAD je skupštinski Odbor za dijasporu i Srbe u regionu koji tvrdi da u Srbiji nema verske diskriminacije i da državna politika ne favorizuje SPC. Uz napomenu da Srbija mora da analizira taj dokument napominju da slučajevi verske diskriminacije uvek i svuda postoje i ističu da poštovanje verskih sloboda nije veće u bivšim jugo republikama.

- Sudeći na osnovu odnosa prema SPC u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH ima mnogo razloga za nezadovoljstvo - kažu u Odboru.

SAD: Kosovo poštuje verske slobode !?

Kosovska vlada u praksi generalno poštuje verske slobode, a zaštitu pružaju i Ustav i zakoni Kosova, zaključeno je u istom objavljenom izveštaju američkog Stejt dipartmenta.

U delu o Kosovu, u izveštaju Stejt dipartmenta o verskim slobodama kaže se da nije zabeležen trend niti poboljšanja, niti pogoršanja verskih sloboda na Kosovu.

I na Kosovu su, međutim, kako je navedeno, zabeleženi slučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog verskih ubeđenja. Kao primer je navedeno da su u novembru nepoznate osobe oskrnavile spomenike na jevrejskom groblju u Prištini.

"Postoje i slučajevi krađa i vandalizma uperenog protiv objekata Srpske pravoslavne crkve i izolovani slučajevi kamenovanja autobusa u kojima Srbi dolaze na verska mesta (na Kosovu)", navedeno je u izveštaju. Međutim nigde se ne navodi skrnavljenje hiljada nadgobnih spomenika preminulim Srbima, pre očima vojnika Kfora i Unmika.

Kako je navedeno, predstavnici američke ambasade na Kosovu nastavljaju da se u susretima sa političkim i verskim liderima na Kosovu zalažu za međuverski dijalog i rešenje problema svih verskih zajednica.

U izveštaju Stejt dipartmenta se podseća i da predstavnici američke ambasade učestvuju u razgovorima kosovske vlade i Srpske pravoslavne crkve o nastavku obnove srpskih crkava i manastira uništenih u neredima 2004. godine.

"Američka ambasada nastavlja da podržava napore za rešenje zemljišnog spora između manastira Visoki Dečani i lokalnih grupa", kaže se u izveštaju., koji je izazvao buru negodovanja u srpskoj javnosti.

/ Izvor : Vesti /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP