Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147261
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7152505
Ko je na sajtu?
Imamo 129 gosta na mreži

DEMAGOGIJA VOJVOĐANSKOG FÜRERA


02.08.2012. / ree-Akademediasrbija

Piše : D. Gosteljski

Čanak od Volframa

"Stara je istina da svako ima pravo na šansu. I ja zaista mislim da je to tačno. Ova vlada bi po tom osnovu sigurno morala imati pravo na šansu. Ali, ako vidimo malo bolje, ko treba da čini ovu vladu, imam utisak da su mnogi u njoj svoju šansu već imali. A neki i po više puta."

Tako je započeo svoj govor Nenad Čanak u Narodnoj skupštini nakon ekspozea mandatara za predsednika vlade Ivice Dačića. Reklo bi se, Čanak je u ovom delu svoje diskusije bio u pravu. Neki članovi nove srpske vlade odavno su imali svoju šansu da pokažu šta znaju, mogu i umeju, tako da se teško može poverovati da će se takvi ovog puta potruditi da svoje greške isprave ili da će biti u stanju da Srbiji donesu preko potrebne promene u društvenopolitičkom i ekonomskom smislu. Ali, kao što znamo, i sam Nenad Čanak je do juče podržavao te iste ministre koje danas kritikuje i sigurno bi ih podržavao i dalje da je napravljena vlada po njegovoj želji, ona sa DS-om na čelu.

U nastavku svog govora Čanak "hvali" ekspoze mandatara za sastav vlade, dodajući da je "inspirativan", jer odmah na početku svog izlaganja Dačić konstatuje "da smo stupili u sveopšte siromaštvo i pad životno - ekonomskog, kulturnog i civilizacijskog standarda srpskog društva". Čovek koji nikada ništa drugo nije radio, osim što je demagoški kritikovao ono što bi, kako veruje, narod voleo da čuje, "dubokoumno" nastavlja:

"To je više nego tačno. Ali moram skrenuti pažnju dame i gospodo, da se ne stupa u siromaštvo i pad životnog standarda, nego vas neko u siromaštvo i pad životnog standarda dovodi. Neka politička ideja, neki konkretni ljudi, sprovodeći neki konkretan program učine da država ide napred ili da tapka u mestu, odnosno da propada."

Najpre, stvari mogu biti tačne ili netačne, a nikako ne mogu biti "više nego tačne", ali je opet tačno da neko mora da bude odgovoran za "pad životnog standarda i siromaštvo" u srpskoj državi, u koje ona nezaustavljivo tone godinama/decenijama. A ko bi mogao biti više kriv za takvo katastrofalno stanje u zemlji od onih koji su se kandidovali da zemlju vode, a narod im za takav posao dao svoje poverenje. Prema tome, jeste… tačno je… "neki konkretni ljudi" sprovodili su "konkretan program" i doveli su do toga da nam država rapidno i nezaustavljivo propada.

Ti konkretni ljudi imaju svoja imena, pošto se dobro zna ko je sve činio prethodnu vladu (ili vlade), i oni se od odgovornosti i krivice nikako ne bi smeli abolirati. To što oni, koji su bili u prethodnoj vladi i koji će se naći u ovoj danas, tvrde da ništa nisu mogli da učine, jer su loše radili oni pored njih, nikako ih ne može opravdati. Ne kaže narod uzalud, s kim si takav si. I Dačić i Dinkić i svi drugi ministri iz prethodne vlade imali su uvek mogućnost da se ne slože s (ne)radom te vlade i da iz nje istupe. Oni to nisu učinili. Zašto? Nisu želeli da ruše vladu? A zašto ne bi rušili vladu koja svojim činjenjem i nečinjenjem gura zemlju u sve veću bedu i propast? Na ova pitanja postoji samo jedan odgovor: nisu ništa preduzimali jer su čuvali svoje lične pozicije; to jeste, lični interes su stavili iznad interesa države i naroda.

Konačno, tu istu štetočinsku vladu nije želeo da ruši ni Nenada Čanak, ni njegova Liga socijaldemokrata Vojvodine, iako su to u određenim trenucima mogli da učine. Ali sada, u Skupštini, pred izborom nove vlade, koja lideru LSV po mnogo čemu nije po volji, ovaj iznenada počinje da shvata da se dobro poznaje s budućim predsednikom vlade i sa mnogim ministrima, jer, pobogu, "nisu se prvi put sreli i prvi put pogledali u oči".

Čanak ne bi bio Čanak kada ne bi svoj govor "začinio" određenim "antifašističkim" parolama. Ovog puta, pokušao je da podseti srpsku javnost na govor Adolfa Hitlera u Domu nemačke umetnosti u Minhenu (koliko je autoru ovih redova poznato, Hitler je održao govor u Domu nemačke umetnosti 1937. godine), kada je on, navodno, rekao da je "srećan onaj narod koji na svom putu ima velike zadatke", kao i da će doneti Nemačkoj "preporod".

Najpre, Hitler je često govorio o "preporodu" i "zadacima". Ako bismo hteli da budemo sarkastični, tada bismo mogli da pronađemo i Hitlerovim govorima i delove u kojima se ovaj zalaže za "toleranciju", "ljudska prava", "razoružanje" i "mir u svetu".

Naime, verovatnije je da se ovde radilo o Hitlerovom govoru u Berlinu 1933. godine, ali to, u krajnjoj liniji, i nije toliko bitno. Ovde je bitno da Čanak, na jedan krajnje podmukao način, pokušava da pripiše fašizam svakoj poštenoj i patriotskoj aktivnosti u Srbiji. I to čini čovek, koji se, kobajagi, bori protiv neonacističkih i fašističkih organizacija i svih šovinističkih i ekstremnih pokreta i ideologija.

A isti taj Čanak drži sliku u svom stanu na kojoj je predstavljen po ugledu na nemačkog firera Adolfa Hitlera.

Nemački umetnik Hubert Lancinger, 1938. godine, naslikao je Hitlera kao konjanika u oklopu. Sliku je naslovio Der Banerträger, to jeste, Zastavnik ili Barjaktar. Ova slika je u to predratno doba bila izuzetno popularna na posterima i razglednicama. Hitler tu u desnoj ruci nosi crveni barjak s kukastim krstom u sredini, dok je Čanak predstavljen u istom položaju, samo je zastava drugačija. U pitanju je prvobitno idejno rešenje za zastavu Vojvodine (nebo, žito i livade). Sve ostalo je identično, i oklop i položaj tela i ruku, obojica levom rukom drže uzdu i jašu istog konja – vranca.

I eto, umesto da se takav čovek – (koji širi mržnju na severu Srbije prema većinskom srpskom narodu, propagirajući nepostojeću etničku skupinu pod imenom "Vojvođani", zagovarajući državu Vojvodinu i trujući mladež svojom nakaradnom lokalpatriotskom ideologijom) – bude na robiji, njemu se i dalje dopušta da čini zlodela po Srbiji, a sve u ime lažnih ljudskih i političkih sloboda. I ne samo da Čanak nikako da dođe pod udar zakona zbog propagiranja svoje fašističke ideologije, već mu polazi čak za rukom da natera vlasti u Srbiji da zabranjuju rad patriotskim organizacijama (Otačestveni pokret Obraz, na primer).

           

                                         Čovek spreman na sve  demokratske opcije 

 

Kao Barjaktar sasvim izvesnih evroatlantskih krugova, Čanak je dobio zadatak da u Skupštini Srbije napadne buduću srpsku ekonomsku politiku, tvrdeći da se Srbija okreće Rusiji. A takvo okretanje, objašnjava Čanak, samo je "investiranje u uvoz". Rusi daju novac kojim će "ruske firme da kupuju srpske firme". Uz to (nečuveno!), "kada se uzme namenski kredit, zbog toga se bez tendera moraju uzimati ruske firme da rade poslove koje bi inače trebalo da rade domaće firme". Začudo, Čanku ne smeta Most na Adi, čija je cena izgradnje od 2008. godine porasla za gotovo deset puta (od 60 miliona evra na više od 500 miliona evra). Zna li Čanak odakle dolazi novac za gradnju tog "Skadra na Bojani"? Nemoguće je da ne zna, da je grad Beograd uzeo (i još uvek uzima) kredit od Evropske banke za razvoj. Da li zna ko je izradio idejni projekat mosta i ko na tom mostu izvodi radove? Naravno da zna, jer Most na Adi ne rade domaće firme, već Čanku "kulturno" bliske austrijske. Idejni projekat mosta izradili su Slovenci.

Konačno, Čanak nije mogao a da ne pomene pitanja koja ga najviše zanimaju. Nažalost, mnoge stvari u Srbiji idu na ruku neprijateljima Srbije. Na primer, nije jasno kako se moglo dogoditi da Ustav Srbije u svom članu 184, u stavu 4, donese paragraf koji glasi: Budžet Autonomne pokrajine Vojvodine iznosi najmanje 7% u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda. Sve to trebalo je da se uredi zakonom, onako kako Ustav nalaže, ali to nikada nije urađeno. Otuda, dobija se utisak, određene političke snage u Srbiji se maksimalno trude da obezbede municiju srpskim neprijateljima, sličnim Nenadu Čanku.

Umesto da se raspiše referendum o potpunom ukidanju autonomije na severu Srbije, kao i uklanjanu imena Vojvodina kao geografske odrednice, pošto ona istorijski nikada nije postojala, Srbi neumorno nastavljaju da hrane tu parazitsku izraslinu na telu Srbije.

Ipak, pored pomenutih tema, najopasnija je ona u kojoj Nenad Čanak zagovara "denacifikaciju" Srbije. U svom obraćanju povodom ekspozea mandatara za predsednika vlade, Čanak je doslovno rekao:

"Gospodine mandataru mogu li pitanje da postavim, koga ćete poslati sledeće godine u Potočare? Koga ćete poslati u Potočare da, u ime Srbije klekne pred žrtvama koje su napravljene i ime srpskog naroda i Srbije? Zato što genocid koji je počinjen tamo je stvar koja uvelike opterećuje građane Srbije i kompletnu državu činjenicom da je nemoguće uspostaviti normalne odnose sa okruženjem ako se nastavi prenebregavati naša novija istorija. "

Po Nenadu Čanku, Srbijom i danas marširaju paravojne formacije i srpski teroristi koji "uznemiravaju građane, uništavaju imovinu, podmeću eksplozive, požare". Kada ovakvu priču čuje stranac, koji već ima određene predrasude o Srbiji, neće moći a da ne pomisli da je društvenopolitička situacija u Srbiji maltene ista kao ona u Siriji ili, barem, kao u Iraku. Takođe, Čanak čini nespornim da je u Srebrenici počinjen "genocid", te da bi Srbi svake godine trebalo da u Potočare šalju delegaciju "za klečanje". Jasno je da je takva Čankova oštra retorika više namenjena stranim krugovima, nego što je upućena srpskoj javnosti. Ali, ni uticaj na javno mnjenje u Srbiji ne treba zanemariti, jer ako imamo više političara tipa Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, više će biti i građana koji će poverovati u priču o srpskoj "genocidnoj prirodi".

Zapravo, ako pažljivije analiziramo Čankov nastup u četvrtak u Skupštini Srbije, shvatićemo da kroz usta Nenada Čanka govori nemačka politika i nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas:

"Srbi, naučite vašu decu da ne mrze NATO i objasnite im zašto su vas bombardovali. A bombardovali su vas jer ste isto onoliko genocidni koliko i Nemci tokom Drugog svetskog rata!"

/ Izvor : Koreni /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP