Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 152079
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7355050
Ko je na sajtu?
Imamo 53 gosta na mreži

DOGORELO


03.07.2010. / Akademediasrbija

Posle totalne rasprodaje svega što je vredno u Srbiji, aktuelna vlast se setila da u svetu postoji oko 4 miliona Srba , od kojih su neki i peta generacija naših iseljenika.

Vlast se dosetila i sazvala gala kongres ništa manje nego u skupštini Srbiji, samo su falili gardisti. Tema ulaganje i profiti, beneficije za investitore, brda i doline kojih ima koliko hošeć u Srbiji. U Srbiji je ovo treći pokušaj od raspada Juge da se skupe srpski biznismeni i od njih iskamči još koji dolar ili evro. Odziv je zahvaljući sezoni godišnjih odmora relativno dobar, ali je sastav učenisnika - relativno nepoznat. Medjutim, režim računa na srpsku kratku pamet i pamćenje. Zar zaista ozbiljno računa na pomoć naših iseljenika ili gastarbajtera kada se zna da je za poslednje izbore recimo jedan glasač iz Teksasa morao da putuje 2000 kilometara, da bi glasao ? Za četiri miliona iseljenika 100 glasačkih mesta u celom svetu ! 

Zar zaista režim ozbiljno računa na velika, srednja ili mala, pa i najmanja ulaganja od Dijaspore kada ne zna šta ga od novih propisa za ulazak u EU očekuje ? Iako je normalnim gradjanima ove zemlje odavno jasno da od ulaska u EU i od nekog boljitka nema ništa, vlast je uporna da nas ubogalji dobrovoljno menjajući zakone iako niko to od njih ne traži. Ali zato ono što treba menjati u domaćem zakonodavstvu nikome ne pada na pamet da postavi za razmatranje u skupštini. Uskoro, kažu proizvodjači, moraćemo da robu isporučujemo u farbanim džakovima i ambalaži kako traži EU.

Mediji u Srbiji gotovo da ne prate ovaj dogadjaj osim režimske televizije. Šta se priča, i šta ko priča, ne zna se, ali jedno je sigurno obećanja će biti koliko hoćete, sve dok ne stigne nešto para. Ali da li će stići ? Teško.

Na skupu je baš zabavno , pljušte najrazličitija pitanja, neka su za Ginisa. Što reče jedan od učesnika na koktelu prvog dana, pa red je i mi malo da zezamo, dosta su oni zezali nas.
Lepo, vratiće se naši iseljenici svojoj stalnoj – privremenoj kući, dok se drugi iseljenici spremaju za odlazak iz Srbije, za koju vlast traži grčevito nove investicije – čitaj pomoć, pare, lovu da ostane na vlasti.

Ali gle čuda, Amerikanci su postali široke ruke, skoro svaki Srbin dobije na lutriji dozvolu za useljenje u Ameriku. Eto ti sreće odjednom i nama jednom da svane.

Pa šta će Srbi tamo da rade, pitanje u crnom humoru : Pa da svetle, kad u Čikagu nestane struje!

Znate to je ono, što su takodje pomogli Amerikanci: malo grafit, malo uranijum, malo plutonijum i posle deset godina dodje kritična masa i počneš da svetliš, ili gekneš, zavisi.

A investicije ? Ma dobro rešićemo mi i to, važno je da stiže onih četiri milijarde dolara u Srbiju od iseljenika godišnje, kako kaže MMF. Alo četiri milijarde, pa toliko nismo isprosili, niti rasprodali ni za četiri godine. I za te pare trebalo bi da predsednik države, vlade i svi ministri nose ove iz dijaspore, od ulaza u skupštinu do fotelja na rukama, a ne da traže još.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP