Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147260
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7152460
Ko je na sajtu?
Imamo 135 gosta na mreži

ЦРНО ЈЕ БЕЛО, А БЕЛО ШАРЕНО


11.08.2012. / pee-Академедиасрбијa

Пише: Обрад Кесић

Покушаћу да објасним и тумачим неке изјаве западних дипломата и српских политичара како би грађани боље разумели шта значи често коришћење неких реченица...

Понекад помислим да просечном човеку треба докторат, а можда и неколико доктората да разуме данашње политичаре и дипломате. У великој мери политичари и дипломате, небитно да ли су са запада или истока, из великих или малих земаља, намерно говоре сложено и намерно збуњују јавност где црно значи бело, а бело шарено. У том контексту покушаћу да објасним и тумачим неке изјаве западних дипломата и српских политичара како би просечни грађани Србије боље разумели шта у суштини значи често коришћење неких речи и реченица.

„Нико не тражи да признамо независност Косова”; у последњих неколико недеља слушамо више варијација ове изјаве од малтене свих водећих политичара Србије, а њихови страни саговорници потврђују да не траже од Србије да призна независност Косова. Ова игра речи јесте само техничко тумачење да Србија не мора формално да призна независност Косова, али мора да прекине сваку опструкцију консолидације те независности. И мора да сарађује с међународном заједницом (то јест, са Америком) да се та независност утврди и да та независна држава буде прихваћена као свака друга држава од свих важних институција међународне заједнице. Другим речима, Србија може и даље да тврди да не прихвата независност Косова, али не може да чини ништа што успорава или угрожава ову независност.

„Реалност”– ова реч се користи највише у следећем контексту: „Србија мора да прихвати реалност”. И наравно, то се користи највише у контексту независности Косова. У суштини ово значи да се тражи од Србије да прихвати ону реалност коју јој нуде Вашингтон, Брисел и Приштина и да ништа не чини што би могло да доведе у питање или угрози ову понуђену реалност. У овом контексту реалност која се нуди јесте да је Косово независно, да је све завршено у вези с тим и да Србија нема избора осим да се помири с „реалношћу” и учини све оно што се од ње тражи. Наравно да ова реалност која се нуди може да постане стварност само ако то Србија прихвати. А ако, на пример, Срби са севера Косова не прихвате, ипак, ствара се нова реалност, која се не уклапа у понуђену реалност која нам се нуди од пријатеља са Запада.

„Договор” и „Морамо испоштовати све што је већ договорено”; у контексту Косова, „договор” значи све што представници Вашингтона и Брисела кажу да је „договорено”, а што или никад није јавно саопштено у Србији или не постоји нигде записано или се може тумачити како ко хоће или се не мора примењивати ни од кога осим од стране Србије (види споразум о шест тачака и споразум о фусноти (пахуљици). А „Морамо испоштовати све што је већ договорено”, што све чешће помињу српски политичари, спада у категорију АПП политике, то јест: „Ако Прође, Прође”.

Они који ову реченицу изговарају у суштини желе рећи да немају ни храбрости нити воље да кажу да и они као и претходни српски преговарачи и држаоци власти неће да преузму одговорност за промену државне политике око Косова, где би Србија одустала од најзначајнијег дела својих ставова и прихватила да испуни све услове које испостављају Америка и део земаља ЕУ. Они се надају да ће српска јавност прихватити да су Борко Стефановић и Борис Тадић ово већ урадили, а да они као „нови” држаоци власти немају везе са овим, нити могу шта друго урадити него да примене све што је договорено, па макар то било неуставно, нелегално, на штету српских грађана на Косову и Метохији и на штету саме Србије. Све је јасно, зар не?

„Политика“, 24. 07 2012.

 ......................................................................................

Марко Јакшић: Срби са КиМ поново изиграни !

Срби са Косова и Метохије су поново изиграни. Реализација договора Стефановић-Тахири значиће само једно – независно Косово.

У кампањи су председник Србије и остали челници СНС-а говорили да ће се борити за поништење Борисових и Боркових споразума, јер су они против државних и националних интереса Србије јер су противуставни и на штету Србије. Међутим сада се шетају Европом, о Косову и не мисле. Ово у интервјуу за „Вести“ каже потпредседник Скупштине заједница општина Косова и Метохије и потпредседник Демократске странке Србије Марко Јакшић.

• На „олимпијском“ пријему код британске краљице Елизабете Друге били су и српски председник Томислав Николић, али и премијер Косова Хашим Тачи?

- У време старе власти навикли смо на такво понашање. Мене лично чуде ови нови, али ме не изненађују. Запад већ дуго жели да Косово буде независно, али ми грешимо јер се заклињемо у Европску унију која нам је преча и од Космета, уместо да чувамо своју територију.

• Мислили сте да ће променити политику према КиМ?

- Надали смо се, али су слагали народ. Седамдесет одсто српског становништва Косова је дало подршку напредњацима на изборима, и до раних јутарњих сати чекали су резултате. На митингу у Косовској Митровици напредњаци су рекли да ће ако дођу на власт поништити све споразуме Борка Стефановића јер су они против државних и националних интереса Србије и противуставни су. То су напредњаци говорили током предизборне кампање, и то не у Београду, него овде на Косову, пред 1.000 људи. Говорили су то више пута и садашњи премијер Ивица Дачић и министар одбране Александар Вучић. И председник Томислав Николић је стално понављао да неће признати независност Косова.

• Шта су слагали?

- Све! Сада говоре да ће признати све што је потписао Борко Стефановић са Едитом Тахири. Косово ће на крају и фактички добити независност. И нова власт, као и претходна, на прво место ставља ЕУ уместо Косова и Метохије. Ово је још једна национална издаја.

• Како народ реагује?

- Кад су напредњаци победили, сви људи овде су били срећни. Имали су наду и веровали да ће политичари испунити оно што су говорили у кампањи пре избора. Сада се више не надамо, јер све је исто само Тадића нема. Николић, откад је сео у Тадићеву фотељу почео је да примењује и његову политику.

• Уколико се примене „Боркови споразуми“, шта нас очекује?

- Ако се примене споразуми, поготово о документима и регистарским таблицама, као и о интегрисаној граници, то ће бити дефинитиван пад севера КиМ. Такође, прича Ивице Дачића, који се бори за разграничење између Срба и Албанаца, пада у воду, јер чим се примене споразуми, разграничења нема. То је чињеница. Последица примене споразума је независна држава Косово и то „де факто“, на терену.

„Вести“

/ Извор : Српска политика /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP