Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147261
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7152533
Ko je na sajtu?
Imamo 65 gosta na mreži

NAPAD NATO ZA CRNO ZLATO !


14.08.2012. / ree-Akademediasrbija

Piše: Damjan Draganović

Da li je bombardovanje Srbije i Kosmeta 1999. imalo mnoge druge razloge osim onih o kojima je govorio Zapad i Amerika ? Stvar je, konačno - provaljena!

 

Ne bore se, i nisu se Amerikanci i NATO alijansa zalagali za navodno ugrožena ljudska prava kosovskih Albanaca već zbog ogromnih nalazišta nafte koja se nalaze ispod ogromnih naslaga - uglja!

Nedavno obelodanjena vest da je glavnokomandujući Nato snaga u vreme bombardovanja Srbije, Vesli Klark (sada penzionisani američki general), zatražio od Vlade samoproklamovane Republike Kosova da njegova kanadska firma „Enviditi“ dobije licencu za eksploataciju uglja na zapadu Kosova, za šta bi on, na ime istraživanja uložio 5,6 milijardi dolara, iznenadila je samo one koji nisu upućeni u to šta se iza ovako „velikog ulaganja“ krije.

Poznavaoci rudnog bogatstva na Kosmetu dobro znaju da je istraživanje uglja odavno obavljeno i da bilo kakva ulaganja u tu svrhu mogu biti samo marketing za Klarka (i trpanje novca u džep) a interesi su daleko veći nego što javnost može i da pretpostavi.

Njegova firma, kako je saopšteno, računa da bi samo na delu zapadnog prostora južne Pokrajine (Metohija) mogla dnevno da proizvodi do 16 miliona litara, ili 100 hiljada barela goriva, dobijenog od uglja?!

- Sve je mnogo smešno, i za nas upućene, veoma proizvoljno - kaže inž. Miloš Janković, jedan od srpskih stručnjaka energetiskih sistema sa Kosmeta, koji je radni vek proveo na istraživanju rudnog basena Kosova i Metohije. Svima je jasno da su istraživanja uglja na Kosovu i Metohiji odavno završena, i da u Kosovskom basenu ima 10,5 i u Metohijskom 4,4 milijarde tona uglja, ne računajući i Drenički basen.

Posle Klarkove informacije i potpunom laiku je jasno da su Klark i njegovi saradnici, iza kojih najverovatnije stoji američka administracija, u našoj južnoj Pokrajini namirisali ogromne količine nafte, koje se nalaze na velikoj dubini, ispod uglja, posebno u Klinskoj kotlini, između dve velike ugljene ploče Kosovske i Metohijske.

Kada je pre deceniju i po jedan od albanskih prvaka, koji je bio glavna spona između Ibrahima Rugove i američke administracije, izjavio da centralna Metohija sa Klinom i okolinom, leži na ogromnom jezeru nafte, to je za mnoge izgledalo kao marketinški trik, ali ne i za nas geologe. Bilo nam je jasno da takva mogućnost postoji, i da je tu informaciju dobio od američkih istražitelja, koji imaju mogućnost da pomoću satelita otkriju nalazišta nafte u utrobi zemlje, na dubini i do nekoliko hiljada metara.

Logika - gde ima toliko uglja mora da ima i nafte, navela ih je verovatno na ovo dubinsko snimanje.

Dakle, Klark koji sada navodno hoće da ulaže u preradu kosmetskog lignita, s obzirom na to da je bio glavnokomandujući u bombardovanju Srbije da se otme Kosmet i postane njihov feud ( sada i njegov ekonomski!) ima i informaciju, a sigrurno da zna i za pravi cilj zbog kog je izvršena jedna od najvećih NATO agresija u istoriji postojanja ovog vojnog saveza.

Sva saznanja ukazuju da bi buduća eksploatacija nafte počela baš u okolini Kline, koja je na najnižoj nadmorskoj visini u centralnoj Metohiji, na svega pedesetak metara. Nafta je sigurno na više od hiljadu metara u dubini zemlje, i njena eksploatacija za sada nije mnogo profitabilna. Zato bi proizvodnja nafte iz uglja, za koju je izračunato da bi mogla da traje skoro jedan vek, morala biti započeta što pre, kako bi se rezerve uglja iscrpele i baseni nafte mogli što lakše da eksploatišu, tim pre što Amerika ni u svojoj zemlji ne eksploatiše naftu na svojim većim dubinama, već je čuva za budućnost, kada se iscrpi ona sa Bliskog istoka, koja je na dubini običnog našeg bunara. Dakle, potpuno je jasno zašto je Kosmet toliko bitan interesni projekat daleke Amerike i, eto, Vesli Klarka.

I, zašto je Srbija bombardovana.

I zašto najveća super sila i dalje ima toliki interes na Kosovu i Metohiji.

Dakle nafta je u pitanju, a uz nju ugalj, nikal kojeg ima takođe u ogromnim količinama, magnezijum, ali i rude kobalta, olova, srebra, zlata, pa tako redom. Ako bi eksploatacija ovih ruda, za sada najpre uglja, otpočela, to bi potvrdilo još jedan cilj Amerike, a to je da Kosmet ostane njen dugotrajni feud.

Klark može da eksploatiše Kosmet

Iako su predstavnici Ministarstva za ekonomski razvoj Kosova izjavili da će Klarkov zahtev biti pregledan po zakonskoj proceduri tendera, izvor „Svedoka“ navodi da je već sigurno da će Vesli Klark dobiti svaki posao!

Sve što Klark traži od Vlade Kosova, pozadinu ima u njegovoj čvrstoj vezi sa Hašimom Tačijem, aktuelnim Kosovskim premijerom, koji je u vreme agresije NATO bio jedan od čelnika OVK.

Koga briga za zagađenje?

Međutim, Vlada Kosova ne saopštava svojim građanima kako će se prilikom ove eksploatacije, kada se podzemno ugalj sagoreva do gasnog stanja, i veoma mnogo zagađuje okolinu, oni zaštiti.

Jer, Kosmet je već teško zagađen bombama sa osiromašenim uranijumom, koje su na ovaj proctor ispaljivane upravo pod komandom Veslija Klarka.

/ Izvor : Svedok internet /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP