Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147260
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7152450
Ko je na sajtu?
Imamo 126 gosta na mreži

NEKA ČANAK SAM RATUJE !


16.09.2012. / ree-Akademediasrbija

Iako naša partija svoje pozicije po pitanju autonomije Vojvodine ne menja godinama unazad, priznajem da mi je potpuno nejasno šta znači Vojvođanski front o kojem govori lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Ovo kaže za "Vesti" Balint Pastor, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije povodom najava, da se priprema formiranje bloka stranaka koje bi se kroz "autonomistički front" zalagale za veću autonomiju Vojvodine.

 Znači, vaša stranka se nije priključila inicijativi Čankovih ligaša?

- Nismo se priključili, nismo ni razgovarali sa strankama koje su pokrenule ovo pitanje, pa nam baš nije jasno zašto to rade.

Imate li nameru da im se priključite?

- Nismo dobili ništa u pisanoj formi. Ne razumemo o čemu se radi. Naša pozicija ostaje ista i borimo se da zaštitimo interese Vojvodine.

Čanak govori da sve ovo radi zbog interesa Vojvodine?

- Smatram da ovo nije način. Potreban je razgovor između Republike Srbije i pokrajine. Ne treba nam konfrontacija sa Beogradom i to zarad sticanja jeftinih političkih poena.

Koliko nova vlast ima sluha za probleme Vojvodine?

- Ne vidim razlog da ne sarađujemo. To što su se prethodni zvali demokratama, a sada su na vlasti naprednjaci, ništa ne znači. Vojvodina sada ne koristi svoja prava po Ustavu, jer se ne primenjuju neki zakoni. Oko nekih stvari smo se složili, neke ne funkcionišu.

LSV je više puta glasao suprotno vama u Skupštini da bi podržao vladajuću većinu?

- Dešavalo se. SVM nije podržao zakone koji za Vojvodinu nisu predviđali novac zagarantovan Ustavom, a ni Zakon o javnoj svojini, jer je štetan po ekonomske interese pokrajine. Svi koji sada iniciraju formiranje autonomističkog bloka su na određeni način podržali ova zakonska rešenja.

Mislite li da je formiranje "autonomističkog kluba" separatizam?

- Ne verujem da se bilo koje udruženje ili politička stranka danas zalažu za otcepljenje Vojvodine od Srbije.

A Čankova najava vruće jeseni u Vojvodini?

- Nije ozbiljna.

Hoće li biti nemira u Vojvodini?

- Ne verujem. Smatram da je ovo s Čankovom inicijativom samo podizanje prašine. Uostalom, na taj način se ništa ne može dobiti. Bitno je da Vojvodina dobije svoje izvorne nadležnosti, a da li će se Novi Sad zvati glavnim gradom ili ne potpuno je nebitno. Uostalom, ako Jagodina može da pomaže trudnicama, ugroženim porodicama, zašto to ne bi mogla i Vojvodina. Smatram da bi trebalo da se nađe rešenje da se utvrdi koji su to izvorni prihodi pokrajine koje ona dobija od poreza, taksi... Bitno nam je da ljudi žive bolje.

Znači da Vojvodina ima svoju kasu?

- Pa da. Postoji republički i pokrajinski budžet, ali koliko će novca dobiti pokrajina još uvek određuje Beograd.

Bez Tadićevih i Čedinih

Zvanično okupljanje pojedinih političkih stranaka i organizacija civilnog društva oko ideje "vojvođanskog fronta" trebalo bi da počne u septembru, najavljuju Ligaši koji iz svoje inicijative isključuju Tadićeve demokrate i stranku Čede Jovanovića. Iako misle da se ne radi o ozbiljnoj ideji, analitičari upozoravaju da otvaranje pitanja oko koga nema saglasja ne donosi ništa dobro ni Vojvodini ni Srbiji.

/ Izvor : Vesti Online /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP