Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147260
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7152428
Ko je na sajtu?
Imamo 106 gosta na mreži

KAD IZVISIŠ, IDEŠ NA VIS


19.08.2012. / ree-Akademediasrbija

O prolaznosti svetovne slave

Je li morao da ode baš u lijepu njihovu? Nije imao neko bliže, primerenije more? Zar je zaboravio svoje crnogorske pradedovske korene? Pa onda, kako to da u osvedočeno bratskoj Grčkoj nema tako bliskog prijatelja koji bi ga primio na nekoliko dana, već je otišao da konači kod nekoga čije ime ne zvuči nimalo pravoslavno?

U redu, niko nije ni očekivao da se baškari na ozloglašenom Mikonosu kao Čeda “, ali nije morao ni da nam sipa so na ranu samo nekoliko dana nakon proslave obljetnice Oluje, odlazeći među naše dojučerašnje najveće krvnike. Uostalom, i Italija ima more, a njihov Fijat mu je doneo odlučujuće glasove za drugi mandat, pa bi bilo lepo da se toga setio i uzvratio pažnju. Ili da je otputovao u Španiju koja nas je, takođe, zadužila jer još uvek nije priznala Kosovo , Znači, bilo je i drugih mogućnosti, a on, eto, izabrao baš onu koja najviše vređa patriJotska osećanja građana njegove zemlje.

Kada jedna krajnje štura vest, o letovanju našeg ex-prezidenta, izazove na online izdanju jednog od najtiražnijih domaćih dnevnika deset puta više komentara nego prisustvo aktuelnog predsednika na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu, biće da za to postoji neki objašnjiv i koliko-toliko smislen razlog. Pa da pokušamo otkriti šta je tako zaintrigiralo čitaoce i zbog čega.

Ako se prisetimo da je pomenutoj vesti prethodila ona o iznajmljivanju odgovarajuće stambene jedinice za megaVIP beskućnika, te pazarenju mu kreveta, letovanje bi se moglo smatrati sasvim logičnim potezom dok mu se gajba ne dovede u red: omalaju zidovi, osuši kreč i lak na parketima, promene brave.

I nikog ne bi bilo briga gde se smestio za to vreme, da na izvesnom hrvatskom portalu nisu osvanuli snimci sa dalmatinskog otoka Visa i njegova izjava kako je tu došao kod svog dugogodišnjeg prijatelja. E, to je već bio dovoljan povod za „hiljadu zašto“ zamerki.

Redovni čitaoci internet blogova odmah su se prisetili literarnih uradaka njegovog savetnika u kojima je ovaj s čitaocima podelio svoja sećanja na davne JNA vojničke dane na Visu, pa su u tim pastoralnim deskripcijama videli izazov kome bivši šef nije mogao da odoli.

Čule su se i špekulacije da je dotični možda rešio da napokon ostvari svoj dečački san i postane svetioničar. Lično smatram da je to bez osnova, budući da ne poseduje radnu vizu, pa bi to značilo rad na crno, što on sebi, razume se, ne bi dozvolio, kao doskorašnji neprikosnoveni lider u regionu u više disciplina.

Nije prošao nezapaženo ni detalj da tamo boravi u momačkom aranžmanu, bez familije i sa (hej!) pet telohranitelja. Naravno, zlobnici nisu propustili da primete da je kamera uspela da ga ovekoveči i pored tako brojne telesne garde, imputirajući mu providan pokušaj da, po svaku cenu, iznudi još neku mrvicu medijske pažnje na koju se navukao tokom dva mandata predsednikovanja, ne bi li makar malo odložio užas povratka u limb građanske anonimnosti.

Pa još seire da nije slučajno odbrao da ode baš na najudaljenije hrvatsko ostrvo, objašnjavajući to čistim psihološkim refleksom, odnosno potrebom da se, nakon strahotnog i neočekivanog izbornog debakla, zavuče u mišju rupu, Ili slikovitijim rečima - kad izvisiš, ideš na Vis.

Ako mene pitate, mislim da tu stvar ne treba posmatrati tako pojednostavljeno, budući da je njegov izbor letovališta prepun simbolike. Na više načina.

Setimo se samo da se i naš Maršal Tito svojevremeno, kada se usred Drugog svetskog rata našao u žešćoj frci, sklonio baš na to mesto za koje reporter Gardijana tvrdi da je, između ostalog, idealno i za begunce - kako bi smislio šta mu je dalje činiti. Istorija beleži da se zavukao u izvesnu pećinu, kasnije nazvanu njegovim imenom, koju, u aktuelnom slučaju, možemo smatrati simboličkom mišjom rupom za našeg ex-predsednika. A znajući ga kao samodeklarisanog borca koji se ne predaje ni kad je sve izgubljeno, nije isključeno da sad tamo meditira, kujući planove o svom velikom kambeku. U tome ga nije pokolebalo ni eskiviranje hrvatskog premijera, koji se tamo zatekao kao turista, da s njim bude viđen u javnosti. Tačija, koji ga je onomad, takođe, iskulirao, da i ne pominjemo.

Da li će mu okrepljenje morem i suncem doneti otrežnjenje od dugogodišnje ošamućenosti sopstvenom istorijskom veličinom, tek će da se vidi.

A možda to, kad se vrati, nikoga više neće ni zanimati, budući da mu je stranka, na čijem je još uvek čelu, u ništa manjem rasulu od njega samog.

/ internet novine serbske /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP