Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 152079
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7355025
Ko je na sajtu?
Imamo 40 gosta na mreži

КОСОВСКА БИТКА НИЈЕ ЗАВРШЕНА


03.07.2010. / Akademediasrbija

Беседа Бошка Обрадовића, једног од оснивача и секретара Српског сабора Двери, на Видовданској трпези љубави у манастиру Светог Преображења Господњег у Милтону у Канади 28. 06. 2010.

Ваше Преосвештенство, часни оци, поштовани манастирски кумови, господине генерални конзуле, драги пријатељи из Косовског Завета, уважени г. Лакићевићу, драга браћо и сестре,

Нека Вам је срећан и честит данашњи велики црквени и национални празник и крсна слава Добротворног фонда „Свети цар Лазар” при Епархији Канадској. Наш Владика, домаћин над домаћинима, мудро је одлучио да овогодишњег кума одабере из редова Косовског Завета, најодушевљеније и најактивније нове српске патриотске организације у Канади. Зар су ови млади људи из Кичинера и Ватерлуа могли одабрати друго и боље име својој организацији када су се пре годину и по дана решили подухватити родољубивог посланства и зар је плодоносна историја Добротворног фонда Епархије Канадске могла допасти у руке бољих наследника од ове хришћанске српске младости?

Сви се сећамо да се у последњих 20 година у српској јавности често могла чути синтагма „небески народ”. Једни, таоци кафанског национализма, су је користили као изговор за своје катастрофалне политичке потезе који су нам донели само историјске поразе, у овим речима тражећи некакву фаталистичку тајну која би оправдала сваки историјски исход и са њих скинула сваку одговорност.

Други, вечити родомрсци и туђиномани, су се спрдали са овим речима, наводећи их као пример одсуства контакта са реалношћу и савременим светом код Срба, у њима видевши некакву националну глупост која нас непрестано враћа у прошлост и онемоћава бољу садашњост и будућност српског народа. И једни и други, изашли испод истог комунистичког шињела, нимало нису разумели ове речи, јер им недостаје кључ за њихово разумевање: духовно знање и искуство. Њихово тумачење заправо говори о њима и њиховом непознавању историјског смисла постојања српског народа.

Смисао нашег живота је Црква

Небески народ значи Црква. Ми смо овде на Земљи само пролазници, путници између светова. Долазимо са Неба и на Небо се враћамо. А Црква је та лађа спасења која нас превози на том путу повратка у изгубљени Рај. Косовско опредељење, које означава само историјску потврду Светосавског избора за Царство Небеско, није никакав мит, прича, магла и теорија, већ на делу одбрањено духовно и морално обећање Богу (Завет) читавог једног народа. Кроз Косовски Завет ми овде на Земљи бранимо небески поредак вредности у који верујемо. Ми нисмо на Земљи случајно, већ је то простор наше провере, и управо на Земљи се непрестано одвија битка за избор између вечних и пролазних вредности. Видовдан представља непрекидно земаљско време трајања ове битке до свршетка Света.

Црква је тако изнова једини чувар духовних и националних вредности српског народа, проверена вежбаоница у врлинама, истински извор правог односа према ближњима и вечито позитивно надахнуће друштвеном систему вредности. Ван Цркве ко смо и знамо ли куда идемо?

Косовска битка траје и данас

Косовска битка није завршена, она и данас траје. Сви ми се свакога дана налазимо пред избором коме ћемо се приволети царству: небеском поретку истине, правде, морала и смисла постојања, или овоземаљском поретку лажи, неправде, неморала и општег бесмисла. И то је наше косовско опредељење и данас, које се не изражава само као војнички пут, већ се свакога тренутка и на свакој тачки планете Србин налази пред истим искушењем: хоће ли остати веран историјском избору својих Светих предака, хоће ли одабрати сопствени смисао живота?

Српски сабор Двери коме припадамо, као национална организација слободних људи, у Косовском Завету види једини начин очувања смисла постојања српскога народа на овоме свету. Губитак Косова и Метохије није губитак само дела државне територије већ и нестанак духовне, моралне и историјске тачке ослонца нашег народа, предаја оног најдрагоценијег што нас чини људима и народом, одустајање од властитог смисла живота. Наша је сва делатност у томе да се Косовском Завету непрестано учимо кроз историјско сећање и памћење, да га данас и овде сведочимо и изнова потврђујемо, као и да га пренесемо будућим генерацијама у очекивању његовог пуног испуњења.

Нека буде борба непрестана! Нека буде што бити не може по правилима овога света, али не и по Косовском Завету, чудесној тајни српске историје која је Србе од малог направила великим народом!

Како радили, тако нам и Бог помогао!

  /Dver i/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP