Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100441
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616276
Ko je na sajtu?
Imamo 52 gosta na mreži

MIT O DIJASPORI


Reka, ako nema veze sa izvorom, brzo presahne. Da ne biste presahli, održavajte vezu sa svojim korenima - poručio je patrijarh srpski Irinej predstavnicima dijaspore prilikom konstituisanja Prve skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Skupština je, inače, konstituisana u subotu u Beogradu, a koliki značaj državni vrh pridaje novoosnovanom telu pokazuje spisak zvanica koje su prisustvovale ovom činu - od ministara Vlade Srđana Srećkovića, Ivice Dačića, Božidara Đelića, Žarka Obradovića, Nebojše Bradića i Svetozara Čiplića, preko predsednika Srbije Borisa Tadića do već pomenutog patrijarha.

Njegovo prisustvo i blagoslov celokupnoj „manifestaciji“ ne bi trebalo da čudi, s obzirom na to da su Srbi uglavnom nostalgičan narod vezan za postojbinu prvenstveno kroz pripadnost Pravoslavnoj crkvi.

Međutim, da li je mnogobrojna skupina tog dana poslala, između redova, i neku drugu poruku dijaspori osim „mislimo na vas“, ili, kako reče predsednik Tadić, „Srbija ima pravo i obavezu da štiti prava Srba u regionu i inostranstvu“.

Da nije poruka u stvari glasila „mislite na nas, pomozite“!

Da li je srpski establišment konačno shvatio da tih tri i po do četiri miliona Srba koji žive u inostranstvu nisu istog mentalnog sklopa, razmišljanja i interesovanja kao ranije?

Da li se to „mit o dijaspori“ koja je uvek tu da pomogne maticu, pre svega finansijski, ruši?

Uz dijasporu od 2001. godine danas nije isto što i pre 20-30 godina. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka zemlju su uglavnom napuštali radnici sa završenom osmogodišnjom, eventualno srednjom školom, odlazeći u inostranstvo „trbuhom za kruhom“ u potrazi za bilo kakvim zaposlenjem.

Pravoslavna crkva je bila stožer njihovog okupljanja, ali i brojne folkoteke koje su, uz prisustvo popularnih narodnjaka iz Grandovog jata, petkom i subotom bile pune nostalgičnih Srba.

U proteklih deset-dvadeset godina Srbiju su napuštali mahom mladi i obrazovani ljudi u potrazi za zaposlenjem i boljim životnim standardom koji im u vrtlogu turbulentnih događaja „otadžbina“ nije mogla omogućiti. Mnogi od njih su ateisti, nemaju potrebu da odlaze u crkvu, a većina njih i ne sluša narodnu muziku.

Nije li konstituisanja Prve skupštine dijaspore i Srba u regionu upravo poziv ovoj omladini da ne zaboravi svoje korene i da poneki evro koji pretekne ulože u zemlju iz koje su, pre 10-20 godina, morali da odu?

/INTERNET NOVINE SERBSKE/


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP