Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99614
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609252
Ko je na sajtu?
Imamo 26 gosta na mreži

SRBIJA NA DNU


Политички коментари 02, јул 2010.

Србија је на дну по свим параметрима али са на врху и даље исте страначке гарнитуре које су овај општедруштвени пакао направиле

Велика задуженост у комбинацији са ниским зарадама и сталним растом евра доводи задужену привреду и грађане у немогућност да се узети кредити редовно враћају. То претежно стране банке које владају банкарским системом Србије, гура у рестриктивно пословање и опрезно одобравање кредита што блокира целу привреду која и онако једва да ради.

Већина грађана Србије као и привреда подизали су девизне кредите или кредите са девизном подлогом, где се свака рата кредита усклађује са растом евра или швајцарског франка. Примате плату у динарима а имате кредит који је везан за евро а курс евра сваког дана расте. Рата вам сваког месеца расте и ви сте у сталном грчу хоћете ли моћи да сакупите довољно да је платите. Морате јер имате хипотекарни кредит и ако кажете не могу више оде вам стан или кућа коју сте дали као хипотеку за кредит. Са оваквим морам се буди сваки други грађанин Србије ако је још на послу и ако га у међувремену није изгубио као и 250.000 других, или још око 200.000 оних који су у радном односу али нити раде нити плату примају.

Сличну ноћну мору имају мање приватне фирме и компаније а које нису под заштитом владајућих странака. Држава им дугује близу 1,8 милијарди евра за већ урађене послове или испоручену робу и нема јасних назнака када ће им тај дуг измирити. Да би послове добили они су се такође задужили код банака а камате и ево расту док своје паре од државе потражују. Зато се све већи број новокомпонованих „бизнисмена“ одлучује за спекулативни вид приватизације, где неку фабрику јефтино купе, раднике отпусте и некадашњу фабрику због доброг плаца претварају у грађевинско земљиште на којима ничу тржни центри или станови. Све се то у владајућим странкама правда кризом мада објективно све то са кризом нема никакве везе већ са потпуно погрешном привредном политиком. Избијање светске кризе им је само добродошао алиби којом се покушавају да оправдају сви промашаји од 2000 године. Ево шта у два текста о томе у бројкама пишу „Новости“ али се у великом луку заобилази ко је за овакву ситуацију крив.

Србија под хипотеком

У кредитима смо до грла - само у земљи привреда и становништво позајмили 14 милијарди евра. Банкари су власници више од 300.000 некретнина које су стављене у залог.

Банке у Србији ставиле су шапу на више од 300.000 некретнина. Тачније, грађани и фирме су приликом задуживања дали под хипотеку толико кућа, станова, пословног простора, земљишта... Списак вредности на које банкари полажу право по основу одобрених кредита је, међутим, знатно дужи.

На њему су и вредније покретности, као, на пример, скупље пољопривредне машине - комбајни, јачи трактори... Затим, производне машине и опрема у фирмама, па аутобуси, камиони, комби возила. Многе банке стављају залогу и на путничке аутомобиле, вредне слике и друга уметничка дела... Колико је оваквих залога тешко је утврдити, јер банкари нису ради да са таквим подацима излазе у јавност. Али, с времена на време могу се наћи понуде о продаји одузетих возила, машина... На сајтовима банака и у штампи.

Према подацима Кредитног бироа Удружења банака Србије, до сада су банке одобриле 1,4 билиона динара кредита привреди и становништву, или око 14 милијарди евра. Ако се упоредимо са осталим земљама у региону, према подацима НБС, нисмо презадужени, јер је учешће зајмова у бруто друштвеном производу око 40 одсто, тако да има простора за нове позајмице.

Отплата

Фирме су дужне банкама око 10 милијарди евра у земљи и око 10,1 милијарду евра у иностранству. Грађани тренутно користе зајмове од око четири милијарде евра. Више од половине тог износа, око 2,2 милијарде евра, отпада на стамбене кредите. До сада су банке одобриле 71.173 стамбена зајма, а око 30 позајмица је проблематично, односно - хипотека је активирана. - Најчешће обезбеђење које банке захтевају код предузећа, као и код грађана који користе стамбене кредите, јесте хипотека - каже Милан Ковачевић, економиста. - У овом тренутку није проблем висина задужености, него структура зајмова. Наиме, највећи број кредита је у еврима, који из дана у дан јача у Србији. То доводи до пораста рата, и привредницима и становништву, па многи имају проблем са отплатом својих обавеза према банкама. Народна банка Србије је морала да води рачуна, да искључи задуживање са валутном клаузулом и да се задужујемо у домаћој валути у којој и привређујемо. Чак су и субвенциионисани зајмови евроизовани, што је апсурдно. Тек сада, када је настао проблем, чују се предлози надлежних да би кредити требало да буду у динарима. А шта ћемо са већ узетим?

Према речима Ковачевића, не може се тумачити да су банке које су узеле хипотеку као средство обезбеђења буквално и власници те имовине. Осим тога, ни банкарима не иде у прилог да одузимају куће, станове, пословни простор, земљиште, јер немају коме да га продају. Банкама је посао да продају новац и да за то наплаћују камату.

Кашњење

Банкари нерадо говоре о принудној наплати кредита. Али, зато има банака које на својим сајтовима, већ скоро две године, оглашавају продају разних некретнина широм Србије, од Бечеја до Бабушнице, али безуспешно. Нарочито нико није заинтересован за некретнине у унутрашњости. Због тога банкари више воле да регуларно наплаћују своје зајмове.

Ситуација је нешто другачија када су у питању предузетници, мала и средња предузећа - код њих је степен принудне наплате највиши. - Ако се упореде са обавезама јавних предузећа, дуговања предузетника, малих и средњих фирми, су у ствари веома мала - каже Ковачевић. - Они немају добар концепт пословања, већ раде стихијски, под разним утицајима. Наравно, има и веома успешних фирми које сервисирају своје обавезе и у земљи и у иностранству.

Према подацима Кредитног бироа, највеће кашњење у отплати кредита, од 8,5 одсто, имају предузећа. Оно је у односу на крај 2008. године повећано за скоро два одсто. Следе предузетници са кашњењем од осам одсто, и на крају грађани са 3,3 одсто. - Становништво је добар корисник банкарских услуга, а највећи део кашњења у отплати кредита је последица смањених и нередовних примања, или губитка запослења - сматра Верољуб Дугалић, генерални секретар Удружења банака Србије. - Проблем последњих месеци ствара раст евра. Многима који су се задужили до дозвољеног максимума, односно до 30 одсто од примања за краткорочне позајмице и до 50 одсто од зараде за стамбене зајмове, угрожени су кућни буџети. Јер, плате добијају у динарима који губе вредност према евру. Ипак, учешће доцње у отплати стамбених кредита је само 4,2 одсто, или 0,7 одсто на укупно одобрен износ ових зајмова.

Грађани су постали обазриви када узимају зајмове, а многи због пада реалне вредности плата и не могу да узму кредит. У Србији сваки грађанин дугује око 560 евра банкама, а сваки запослени и пензионер нешто изнад 2.100 евра, односно више од седам просечних плата. У поређењу са околним земљама то је знатно мање, али је и наш стандард знатно нижи - није проблем у Србији да ли банке могу да дају кредите, већ што нема довољно клијената који могу да враћају позајмице.

Како се задужујемо

Банке у овој години очекују раст кредитне задужености, али први показатељи говоре да она углавном стагнира. Према подацима Народне банке Србије, од 2003. до 2009. године зајмови су расли 33 одсто годишње - у привреди око 17 одсто, а код становништва 49 одсто. Кредити привреди обухватају 62 одсто зајмова у девизама, док код позајмица становништву девизне чине чак 78 одсто.

Хрватска, Италија, Немачка

У Хрватској, банке зазиру од активирања хипотека, јер просечан процес принудне наплате, према подацима Светске банке, траје 561 дан, а трошак покретања поступка је скоро 14 одсто вредности потраживања. У Италији је још гора ситуација. У овој земљи принудна наплата путем активирања хипотеке траје 1.210 дана, уз 30 одсто трошкова. Период хипотекарне наплате у Немачкој траје 394 дана, уз трошак од 15 одсто. У Србији овај поступак траје 635 дана, а трећина вредности потраживања одлази на трошкове у спору.

Банкари кажу - наплата тек на крају

Део наших клијената се нашао у већим или мањим проблемима и ми покушавамо да им помогнемо, али, ако то не помогне, активирају се наплате и хипотеке. Већину непокретности чију продају банка оглашава представљају обезбеђење по кредитима предузећа, не становништва. Такође, велики део тих непокретности је понуђен на продају још пре прошлогодишње кризе, али купце за њих још нисмо нашли.

Криза је учинила да мањи број клијената, како из привреде,тако и становништва, касни са отплатом кредита. Банка инсистира да је клијенти на време обавесте о свим тешкоћама како би се нашло заједнички прихватљиво решење за отплату и не би морала да се активирају средства обезбеђења као што су хипотеке. Строжа наплата потраживања покреће се тек када је банка на то приморана, односно када се клијент оглуши на многобројне опомене и покушаје да се нађе адекватно решење за отплату. Банка је, наравно, свесна да узроци кашњења могу бити различити.

Наше плате најмање

Србија, судећи по економским показатељима, и даље заостаје за својим комшијама и налази се на самом дну европске лествице. Неславно друштво праве јој Македонија и Босна и Херцеговина. Са БДП од 4.651 евра по становнику у прошлој години, подаци су Бироа за регионалну сарадњу Привредне коморе Србије, наша земља је још миљама далеко од европског просека.

Словенија је имала 18.367 евра по становнику, а Хрватска 14.222 евра. Чак је и Црна Гора имала већи БДП по становнику од Србије - 4.908 евра. Лошији су једино Македонија и Босна и Херцеговина - у обе земље БДП по становнику је 3.290 евра. Према подацима Републичког завода за статистику, просечна плата у Србији, изражена у еврима, најнижа је у региону. Веће зараде, после слабљења динара, од нас имају чак и Македонци и грађани Босне и Херцеговине.

Зараде и цене

Подаци које је објавио Завод за статистику показују да је просечна плата у Србији 31.734 динара, односно око 320 евра. У Македонији, према подацима њиховог Завода за статистику, просечна зарада грађанина 330,83 евра (20.116 денара). Агенција за статистику БиХ објавила је да запослени у тој земљи у просеку месечно приме 394,5 евра, односно 789 конвертибилних марака. Према подацима Завода за статистику Црне Горе, плате у тој земљи износе 456 евра. Државног завода за статистику Хрватске је израчунао да је тамошња просечна зарада 5.279 куна, односно 724,13 евра. Словенци и даље имају најдебље коверте са просечном платом од 935,11 евра.

Међу државама региона сличан је однос и када се погледају инфлаторна кретања. Србија је прошлу годину завршила са инфлацијом од 6,6 одсто и у неславном је друштву са Босном и Херцеговином (7,5 одсто) и Македонијом (8,3 одсто). Словенци од бивших југословенских република имају најмању годишњу инфлацију - свега један одсто. Следе Хрвати са 2,4 одсто и Црна Гора 3,4 одсто.

Процене ММФ

Међународни монетарни фонд (ММФ) је у најновијој прогнози проценио раст српске привреде на два одсто у овој години. То је међу највишим стопама раста у региону. У Извештају о стању светске економије, ММФ је проценио да ће српска привреда у 2011. години убрзати раст на три одсто. Годишња стопа инфлације ће према ММФ износити 4,8 одсто, колико би требало да буде и у 2011. години.

Највиша стопа раста у региону у овој години прогнозирана је за Албанију 2,3 одсто. У следећој години та земља би требало да има раст од 3,2 одсто. Албанија ће, према проценама ММФ, у овој години имати инфлацију од 3,5 одсто, а у 2011. години 2,9 одсто. За Македонију је за 2010. годину, као и за Србију, прогнозиран раст од два одсто, а за наредну годину три одсто. Инфлација ће у тој земљи у овој години бити 1,9 одсто, а 2011. године три одсто.

Према прогнози ММФ-а, Црна Гора ће 2010. године имати пад привредних активности од 1,7 одсто, а у наредној години очекује се раст од 4,6 одсто. Црна Гора ће, према процени ММФ, ове године имати дефлацију од 0,6 одсто, а у 2011. години инфлацију од три одсто. Босна и Херцеговина ће имати привредни раст од 0,5 одсто, а следеће године четири одсто. Инфлација, мерена потрошачким ценама, требало би да у 2010. години буде 1,6 одсто, а следеће 1,9 одсто. ММФ је проценио раст Хрватске привреде на 0,2 одсто у овој години, а за следећу годину од 2,5 одсто. Годишња стопа инфлације у Хрватској ове године, према процени ММФ, износиће 2,3 одсто, а у 2011. би требало да порасте на 2,8 процената.

Незапосленост

Нисмо сјајни и када је у питању запошљавање. Према подацима из ПКС у Србији је стопа незапослености 17,4 одсто. У Црној Гори је стопа незапослености 14,7 одсто. У Хрватској је виша око 15 одсто. Босна и Херцеговина и Македонија су са стопама незапослености од 23,4 и чак 33 одсто ипак приковане за дно.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) објавила је да је смањила процену раста бруто домаћег производа (БДП) Србије у 2010. години на 2,1 одсто. Новом проценом економске ситуације у региону, представљеном на годишњој скупштини те банке у Загребу, очекивана стопа економског раста Србије мања је за 0,3 процентна поена него у јануарској процени. Србија ће и поред тога, заједно са Македонијом, чији ће раст бити 2,2 одсто, имати највећи раст БДП у југоисточној Европи у 2010. години, наводи се у извештају.

/Српска политика/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP