Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100433
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616169
Ko je na sajtu?
Imamo 43 gosta na mreži

DVE GODINE VLADE SRBIJEPremijer Mirko Cvetković 20 minuta nabrajao uspehe svog kabineta, jedino ni reč nije progovorio o padu zarada, rastu nezaposlenosti, dramatičnom padu dinara, inflaciji... ali je prećutao katastrofalan pad plata i penzija..... Premijer Mirko Cvetković podneo je juče na javnoj sednici izveštaj povodom dvogodišnjice rada Vlade Srbije. On je  20 minuta nabrajao uspehe svog kabineta, a jedino što u izveštaju na pet gusto kucanih strana nije pomenuo nijednom jedinom rečju su realni pad plata i penzija, rast nezaposlenosti, dramatičan pad vrednosti dinara, inflacija...

Premijer je ustvrdio da je Vlada uspešno istrajala na ispunjenju ključnih ciljeva koji su postavljeni na početku mandata - evropski put Srbije, diplomatska i pravna borba za Kosovo i Metohiju, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti i borba protiv kriminala i korupcije. Cvetković je kazao da su uklonjene brojne prepreke na putu Srbije ka EU, da građani posle 20 godina blokade putuju bez viza, da je Srbija predala zahtev za prijem u EU, ratifikovan SSP, da se promet robe odvija nesmetano... Prema njegovim rečima, prvi put su u Srbiji uspostavljeni evropski standardi u oblasti životne sredine i prostornog planiranja, poljoprivrede, trgovine i zaštite potrošača, telekomunikacija, saobraćaja, kulture, sporta...

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kazao je da će trajanje ove vlade zavisiti od toga da li su njeni ciljevi u skladu sa interesima svih građana. Upitan da li će G17 Plus, čiji je predsednik, „srušiti i ovu vladu", Dinkić je odgovorio: - Urbana je legenda da je G17 Plus odgovoran za to što prethodne vlade nisu sastavile kraj mandata...

Ministar policije Ivica Dačić kroz smeh je poručio da „može i SPS da sruši Vladu, a može i DS" i rekao da ako Vlada želi da ostvari pun mandat, mora da poboljša unutrašnju koordinaciju svih stranaka.

- Nikada u istoriji Srbije nije vođena ni ovako snažna borba protiv kriminala, što je rezultiralo smanjenjem stepena kriminala i korupcije... Nastojimo da kriminal sasečemo u korenu. Srbija neće biti bezbedno mesto za kriminalce, niti će oni moći da sačuvaju imovinu stečenu kriminalom - poručio je Cvetković i dodao da je trajno i privremeno oduzeta imovina vredna više od 100 miliona evra.

Sprečili, očuvali, zaustavili...

Premijer je podsetio da su reformisane bezbednosne službe i Vojska, u uspehe nabrojao donošenje 470 zakona koje je parlamentu predložila Vlada i dodao:

- Naša diplomatija je zaustavila proces priznavanja nezavisnosti KiM i izborila se za veliko interesovanje svetske javnosti za proces pred MSP-om u kojem učestvuje čak 35 država. Mi očekujemo pozitivno mišljenje suda koje će dati šansu novim pregovorima o Kosovu.

Premijer se osvrnuo i na ekonomiju, konstatujući da je Vlada na tom planu uložila najviše snage i sredstava pošto je umesto razvojnih mera bila prinuđena da upravlja jednom od najvećih ekonomskih kriza u istoriji.

- Daleko od toga da smo potpuno prebrodili krizu, ali sad već mogu da ocenim da su otklonjene najveće opasnosti. Srbija je sprečila propadanje svoje privrede, očuvala bankarski sistem, slobodno tržište i intervenisala posebnim merama da se teret krize ravnomerno i solidarno rasporedi - kazao je Cvetković.

Pošto je posle svog izlaganja otvorio diskusiju, novinari su iskoristili priliku da podsete premijera da građani nikad teže nisu živeli, da imaju plate najniže u regionu...

- Vlada ima jasna saznanja da građani teško žive i čini sve da obezbedi brži privredni rast i da bude socijalno odgovorna prema najranjivijim kategorijama - odgovorio je Cvetković, koji se nije složio s ocenom da su prosečne plate u Srbiji najniže u regionu, istakavši da su zarade niže u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Makedoniji.

Ministri dali maksimum

On je priznao da Srbija ima veliki problem sa nezaposlenošću (19,2 odsto), ali se branio tvrdnjom da je taj problem prisutan u kontinuitetu, „i pre krize", i da ima zemalja sa višom stopom nezaposlenosti. Na kraju, nije želeo da oceni rad Vlade, napominjući da su ministri protekle dve godine učinili maksimalne napore u svojim domenima.

Mrkonjić se udvarao Diani Dragutinović, Dulić se igrao na „ajpedu"

Sednica Vlade počela je sa 15 minuta zakašnjenja i to tradicionalnim doskočicama ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, koji je koleginici Diani Dragutinović dobacio: „Što si lepa". Iako je Dragutinovićeva odmahnula rukom, Mrkonjić je nastavio: „Stvarno si lepa. Evo, pitaj Božu Đelića."

Igrali igrice... Matić i Dulić

Tokom sednice bila je očigledna nezainteresovanost ministara za izlaganje premijera. Tako se Jasna Matić sve vreme igrala mobilnim telefonom, a Oliver Dulić svojim „ajpedom". Dulić je, doduše, objašnjavao Markoviću kako radi najnovije „Eplovo" tehnološko čudo. Najstariji član Cvetkovićevog kabineta Jovan Krkobabić prekraćivao je vreme u ćaskanju sa Draganom Šutanovcem i Mlađanom Dinkićem.

Sednici nisu prisustvovali Vuk Jeremić, Slobodan Milosavljević i Sulejman Ugljanin.

/Press/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP