Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897521
Ko je na sajtu?
Imamo 30 gosta na mreži

КАРАКТЕР ОДРЕЂУЈЕ КРВНА ГРУПА


06.11.2012. / pee-Академедиасрбијa

Приредила: Данијела ЏЕЛЕТОВИЋ

Крвна група, како се сматра у Јапану, одређује темперамент и карактер, и често се може чути питање - "Која си крвна група", било да је ријеч о проналажењу животног партнера или о пријави за посао....

У Јапану је раширено вјеровање да је карактер личности повезан са крвном групом, па тај податак о некоме има огромне импликације у домену посла, љубави и живота уопште.

Крвна група, како се сматра у Јапану, одређује темперамент и карактер, и често се може чути питање - "Која си крвна група", било да је ријеч о проналажењу животног партнера или о пријави за посао.

Како се у Јапану вјерује, особе се крвном групом "А" осјетљиве су, перфекционисти и добри тимски играчи, али су превише анксиозне, објавио је Би-Би-Си.

Особе које имају нулту крвну групу /О/ радознале су и дарежљиве, али и тврдоглаве, особе са групом "АБ" су мистериозне и непредвидиве, а са типом "Б" веселе, али ексцентричне, те индивидуалисти и себични људи.

Око 40 одсто јапанске популације има крвну групу "А", а 30 одсто типа "О", док само 20 одсто су тип "Б", а преосталих 10 одсто су "АБ".

Четири књиге које описују различите крвне групе и њихове карактеристике постале су права издавачка сензација у Јапану, гдје су продате у пет милиона примјерака. Јутарње телевизијске емисије, листови и магазини често објављују предвиђања по крвној групи и разматрају односе међу људима одређене крвне групе.

Многе агенције за проналажење партнера прво узимају у обзир крвну групу, а и популарне анимације и стрипови, као и видео-игрице често помињу крвну групу.

Постоји цијела индустрија која се бави производима повезаним са крвном групом, па тако постоје напици, жвакаће гуме, соли за купање, па чак и кондоми за одређену групу. Крвна група се једноставно одређује нивоом протеина у крви. Иако научници редовно одбацују оваква увјерења, она су и даље веома популарна у Јапану.

Један од разлога за толику популарност јесте да се јапанско друштво, релативно униформно и хомогено, на овај начин дијели у лако препознатљиве групе.

У јулу 2011. министар за ресконструкцију Рју Мацумото поднио је оставку због критика да је изнио неке неумјерене изјаве на рачун жртава елементарних непогода, за шта је он окривио - своју крвну групу?!"Нисам умио да се изразим и недостајале су ми ријечи. Моја крвна група је `Б`, што значи да сам непријатан и нагао", рекао је он.

Систем АБО крвних група открио је 1901. године аустријски научник Карл Ландштајнер /Karl Landsteiner/. Његово истраживање, за које је добио Нобелову награду, омогућило је безбједнију трансфузију крви.

Такозвани теоретичари еугеничари касније су искористили његова истраживања између два рата, посебно нацисти који су тако развили идеју расне супремације. Њима се придружила и јапанска милитаристичка влада 1930. која је током Другог свјетског рата формирала борбене групе у склопу војске у складу са крвном групом.

Женски јапански тим у софтболу на Олимпијади у Пекингу користио је теорије о крвним групама да би прилагодио тренинг сваком играчу. Нека обданишта су усвојила методе учења у складу са крвном групом, па чак и велике компаније доносе одлуке о запошљавању на основу крвне групе.

Својевремено је компанија „Мицубиши електроникс“ објавила формирање тима који ће чинити људи искључиво са крвном групом "АБ", јер су "споснобни да планирају". Ова вјеровања утичу и на политику. Један бивши премијер сматрао је важним да објави у свом личном профилу да је крвна група "А", док је његов опозициони ривал тип "Б".

Међутим, ово вјеровање манифестује се често и као предрасуда и дискриминација. То је постало толико често да су Јапанци формирали тимове који се зову "бура-хара", што значи малтретирање по крвној групи.

Познати су случајеви дискриминације људи са крвном групом А и АБ, посебно су дјеца изложена малтретирању, затим окончавају се љубавне везе због тога, а појединци могу да изгубе и посао.

Упркос упозорењима, многи послодавци и даље траже да особа која тражи посао каже која је крвна група, тврди Терумицу Маекава, професор компаративне религије на Универзитету "Азија" у Токију, аутор више књига о крвним групама.

На Западу особе са групом "О" и "А" чине скоро 85 одсто популације, док у Индији и Азији доминирају особе групе Б, док је Јапан у том смислу неуобичајен, јер има више варијанти.

"Друштва у којима превлађује група "А" склона су да буду монотеистичка као што су хришћанство и јудаизам, са јаким осјећајем за друштвене норме, док су друштва са већинском групом "Б" склонија политеизму, као што су будизам и хиндуизам, са мноштвом божанстава и они вјерују да су сви људи различити“, каже Маекава.

/ Aгeнција СРНА  /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP