Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 123087
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6935182
Ko je na sajtu?
Imamo 68 gosta na mreži

БРИСЕЛ ОД СРБИЈЕ ТРАЖИ ПОТПУНУ ИЗДАЈУ


05.01.2013. / pee-Академедиасрбијa

Леон Којен: Бриселу да се каже да је Србија држава као и свака друга, а не недефинисана територија коју ЕУ може прекрајати како хоће....

Професор београдског Филозофског факултета, Леон Којен каже да се, до пре неколико дана политика нове власти према Косову није се разликовала од политике ДС и Бориса Тадића. Све што је Брисел наметнуо Тадићу, укључујући успостављање границе између Србије и Косова, Дачићева влада без противљења је прихватила, истакао је он.

Објављивањем нацрта платформе за косовске преговоре то се променило.

На питање зашто дошло до тог преокрета у ставу актуелне власти, он каже да народ на изборима није изјаснио за косовску политику ДС-а него против ње, док би данас погубна природа те политике требало да буде јасна свакоме.

„ЕУ тражи од Београда да у наставку ‘техничких преговора’ Албанцима најпре буду предати кључни привредни ресурси којима Србија још располаже на Косову, вештачко језеро и брана ‘Газиводе’, велика транзитна трафо-станица у Валачу, цела мрежа Телекома у Покрајини, чиме би била завршена пљачка државне имовине спроведена после 1999„, истиче Којен.

„Затим би се прешло на укидање свих институција Републике Србије које нормално функционишу на северу Косова и омогућавају да Срби у те четири општине и данас живе као грађани своје земље. А да не би било никакве сумње шта све то значи, Београд и Приштина уједно би разменили представнике на равној нози. Ако би се сви ти захтеви ЕУ остварили, Србија би фактички признала независно Косово па више не би ни имало о чему да се преговара„, додао је он.

Због тога је, како оцењује, сасвим разумљиво што у нацрту платформе стоји да Србија одустаје од даљих „техничких преговора“ јер би они „водили промени стања на терену у корист“ Албанаца и „слабљењу преговарачке позиције Србије„.

„Увек звучи лепо бити за наставак дијалога, али овде је реч о нечем другом. Захтеви које сам побројао званични су захтеви Брисела Београду, и сви политичари то добро знају. Ако су спремни да их испуне, они ће то морати јавно да кажу и тај став нечим образложе. Можда ћемо заиста чути у Скупштини да Србија све то треба да жртвује да би добила од ЕУ неки датум, можда ће такав став на крају и прихватити већина посланика. Ја лично у то не могу да поверујем јер би то значило жртвовати људе, одрећи се територије и прекршити Устав само зато што нам неко каже „Испуните све што се од вас тражи па ћемо видети“, закључио је Којен.

А на питање какво решење би он предложио, он одговара: „Преговоре о Косову Србија треба да води под окриљем УН и Савета безбедности, а не уз посредништво ЕУ, која је недавно одлучила да приступи склапању Споразума о стабилизацији и придруживању с Косовом и тиме дефинитивно показала колико је ‘статусно неутрална‘“.

„Предуслов за то је да се Бриселу каже да је Србија држава као и свака друга, а не недефинисана територија коју ЕУ може прекрајати како хоће. Ако то не учини власт данас, она или нека друга власт учиниће то сутра: у народу има довољно памети и снаге да се супротстави политици која је Србију у протекле четири године већ довела на ивицу економске и политичке пропасти„, оценио је Леон Којен.

/ Извор: Дневник; Магацин /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP