Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897506
Ko je na sajtu?
Imamo 46 gosta na mreži

БРУДЕР ИРИНЕЈ И БРУДЕР ЈОЗЕФ


05.01.2013. / pee-Академедиасрбијa

Вођа српских екумениста, епископ бачки Иринеј Буловић, дао је интервју за недељник „Печат“, у коме је, ко зна који пут, показао своју реторичко – камелеонску вештину да од црног направи бело и од белог црно.

Иринеј је устврдио је да оштро писмо Цркве државној власти поводом КиМ није постојало, али да је став СПЦ врло јасан и државотворан. Своје цинично писмо епископу Лаврентију објаснио је као израз љубави према наивном брату. Изружио је аналитичаре црквених афера који се не уклапају у његове шеме, и позвао све да се угледају на једног од највећих српских екумениста и новотараца, покојног др Радована Биговића, и исламолога Дарка Танасковића, нашег донедавног амбасадора у Ватикану и заговорника папине посете Србији (иначе, озбиљног научника, за разлику од Биговића, који је био не само екумениста, него и шарлатан).

Али, оно што читаоци не знају, јесу подаци о бискупу Хилдесхајма, Јозефу Хомајеру (1929 – 2010), дугогодишњем шефу заједнице Бискупских конференција Европске уније и Иринејевом интимусу, коме је Буловић у интервјуу „Печату“ рекао велико „Данке, брудер Јозеф!“

Пошто Ватикан и његови извршиоци, кардинали и бискупи, нису Црква, али јесу добро организована дружина, Хомајер је био Немац задужен за Србе и Србију, као што је бечки кардинал Кениг, шеф чувене организације „Pro Oriente“, био Аустријанац задужен за Србију. Док су Немачка и Ватикан прве у свету признале Хрватску и Словенију у авнојевским границама, Хомајер је био задужен да нас „милује по коси“ и упућује речи утехе. Тако је, после његове смрти, владика Константин изјавио да се Хомајер у манастиру Ваведењу 1993. извинуо патријарху Павлу због немачких недела у Другом светском рату, не рекавши ни реч о срамној улози њему савремене Немачке у ратуј против Срба. Па је 1998. посетио владику шумадијског Саву и Шумарице, опет кајући се због Другог светског рата. Године 1999, упркос шућ-мућ ставу папе Јована Павла 2. да конфликт на Косову треба решити мирно, и штуц-муц ставу Хомајера да је НАТО агресија „пораз хришћанских цракава“, Немачка бискупска конференција предвођена Карлом Лиманом тврдила је да НАТО има право да интервенише против Срба јер су угрожена „људска права“ Албанаца.

Године 2000. у Београду су бискупи ЕУ са епископима СПЦ организовали скуп, о коме је брудер Иринеј Буловић написао извештај о заједничком раду и екуменским молитвама, под насловом „Три дана наде“. Тада је епископ рашко – призренски Артемије написао текст у „Кнезу Лазару“, питајући се како се брудер Иринеј и компанија моле са брудерима бискупима из ЕУ, кад црквени канони то забрањују. Тада је брудер Иринеј био бесан, и уписао још једну рецкицу у своје тефтерче са насловом „Сломићу ја кичму Артемију“ (јер, Артемије није могао да постане брудер, и да разуме такав „брудершафт“).

Главни учесници београдског скупа су, наравно, били брудер Јозеф и брудер Иринеј, који је са брудером Јозефом посетио премијера Ђинђића 2001. да га похвали због враћања веронауке у школе, а брудер Јозеф је понудио и заштиту српских манастира на КиМ. Због свега, 2004. је добио орден Светог Саве, а 2005. је, заједно са ЕУ бискупима, тражио ослобођење владике охридског Јована, Буловићевог миљеника и цариградског стављеника у СПЦ.

Кад се тзв. Косово проглашавало за „државу“, изјавио да он разуме бригу Срба за Косово, јер су ту њихове светиње, али и страх Албанаца од Срба, због њиховог негативног искуства са Србима, и рекао, сасвим у стилу НАТО дипломата: “Предуслов за улазак у ЕУ, ШТО ЖЕЛЕ И СРБИЈА И КОСОВО, јесте да односи између њих не буду затегнути“ (дакле, Косово није саставни део државе Србије, него суседна држава, с којом Србија треба да буде у „добросуседским односима да би ушла у ЕУ).

Хомајер је организовао многе скупове са српским екуменистима, уз помоћ немачке НВО „Конрад Аденауер“ (рецимо, скуп о односима Цркве и државе у Србији, од 18. до 21. октобра 2009. у хотелу „Норцев“ на Фрушкој Гори“, где је доминирао брудер Иринеј).

Занимљив сусрет брудера Јозефа са брудером Амфилохијем митрополитом, који је брудеру Јозефу поклонио икону Светог Василија Острошког, збио се на Дан младости, 25. мај 2008. у Бару, на скупу који је подржао „Конрад Аденауер“ (мало је монотоно, али људи стално дају лову, па је ред да им се име помене). Скуп је био под насловом „Правни положај Цркава и вјерских заједница у Црној Гори данас“. Архијерејска литургија је једног дана била служена у цркви Светог Николе у Старом Бару, а другог дана у парохијском дому у Бару. Првог дана је, док је ту био брудер Јозеф, пао велики лустер у цркви Светог Николе, а другог дана звоно у парохијском дому у Бару. Да ли је брудер Амфилохије извукао какву поуку из тога? Не верујемо. И он воли „брудершафт“.

Хомајер је преминуо 2010. године (тим поводом је брудер Иринеј 9. априла 2010. године на сајту СПЦ објавио текст „Уместо воштанице за душу преминулог пријатеља“).

/ СРБEЛ /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP