Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110504
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6746870
Ko je na sajtu?
Imamo 42 gosta na mreži

НИКОЛИЋЕВ ПРЕДЛОГ НА ДОРАДИ ИЛИ ...


08.01.2013 / pee-Академедиасрбијa

ОДЛОЖЕНА ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ И ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ О ПЛАТФОРМИ ЗА КОСОВО

ДРЖАВНИ врх требало је данас да разматра платформу о даљим разговорима Београда и Приштине, али је, како незванично сазнаје РТС, седница одложена.

Платформа о Косову и Метохији требало је да буде тема данашње заједничке седнице Владе Србије и председника Томислава Николића. Међутим, како незванично сазнаје РТС, седница је одложена.

Државни врх је на седници требало да усвоји кључне принципе платформе о Косову, које би Влада Србије као предлог резолуције упутила на усвајање Скупштини Србије. Незванично, седница парламента требало би да буде одржана у петак.

Заједничка седница Владе и председника и није била званично заказана, али су је државни званичници у протеклих недељу дана најављивали за 8. јануар. И током преподнева стизале су различите информације о времену одржавања седнице, али ниједна није званично потврђена.

Како РТС незванично сазнаје, седница је одложена да би се додатно усагласили сви детаљи предлога резолуције.

У медијима је помињано пет кључних принципа за преговоре које би требало да садржи резолуција: Србија никада неће признати независност Космета, сваку позитивну етапу дијалога са Приштином мора да прати и напредак Србије у евроинтеграцијама, решавање статуса севера покрајине, гаранције индивидуалних и колективних права за Србе јужно од Ибра.

Међутим, нема званичних података о принципима.

Према сазнањима Тањуга, надлежнима је у влади синоћ прослеђен нацрт резолуције припремљен у Кабинету председника на којем се и даље ради.

Спорно је, како је речено, да ли ће у коначном тексту резолуције бити позивање на платформу или ће се избећи формлано помињање тог појма. Такође, остаје и питање да ли ће документ имати и део са образоложењима.

Влада би требало да усвоји два текста - резолуцију, која је обавезујући документ и о којој ће се изјашњавати и посланици, и платформу, преноси Танjуг.

Председник Николић јуче је поручио да Србија не може да добије више од онога што је садржано у платформи о Косову и Метохији, али да испод тога не сме да иде.

„Очекујем да у петак буде седница Народне скупштине на коју би требало да будем позван и да коначно пред целим светом покажемо шта желимо и можемо да урадимо“, рекао је Николић.

Николић је позвао све да платформи не прилазе са скепсом, неповерењем и аутоцензуром, додавши да је платформа „највише што Србија данас може да оствари“.

„Изнад тога не може, очигледно, али испод тога не сме, ако имамо част и достојанство“, нагласио је Николић.

/ Фaкти /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP