Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110504
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6746993
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

О НОВОГОДИШЊЕМ КОНЦЕРТУ И МАРШЕВИМА


18.01.2013. / pee-Академедиасрбија

Најстарији и најпознатији Новогодишњи концерт је “Бечки концерт” који се одржава сваке године у подне првог новогодишњег дана. Концерт Бечке Филхармоније, који велича аустроугарске валцере и маршеве, углавном Јохана Штрауса, преноси цео свет већ десетинама година.

Интересантно је да, свих ових година, никоме није засметало што се Концерт, увек, без обзира на то ко је диригент, завршава Радетским Маршом.

Верујте ми, никад и никоме до сада то није сметало. Напротив сви су му тапшали.

А сада, када је на крају Новогодишњег концерта у Уједињеним Нацијама, хор из Србије “Вива Вокс” извео “Марш на Дрину” одједном су се нашли погођени неки балкански народи и народности.

То своје незадовољство покушавају да наметну Свету да би себи приписали још неке мале, ситне и прљаве поене.

Али, да не бисмо много полемисали, држимо се истине и објаснимо Бошњацима, Хрватима, Словенцима и још некима који то не знају, или неће да знају – шта је “Марс на Дрину” и зашто се може рећи да је то марш за мир.

Да управо тако је рекао водитељ на концерту у Свечаној сали Уједињених нација. И то је истина!

Велика је част сто Вук Јермић председава Скупштином Уједињених Нација.

Велика је част сто је нашем хору “Вива Вокс” припала част да 14. јануара целом свету упути Новогодишњу честитку. Стицајем околности то је први дан Српске или Православне године.

Па шта онда?

Тако је, и Кинези имају Своју Нову Годину и Јевреји и Будисти…нико их због тога не напада.

Велика је част имати прилику да се кроз Уједињене нације представи нешто лепо из Србије.

Управо то је урађено.

Урађено је лепо, професионално и са мером. Организаторима и извођацима свака част.

Генерални секретар Уједињених Нација Бан Ки Мун и Председавајући Генералне Скупстине Вук Јеремић говорили су о ситуацији у Свету, о потреби и настојањима да се Свет повеже, помири и уједини, истицали су да нам предстоје године мира…

Лепе и мудре поруке и жеље, а онда и лепа песма… Музика за разум и за душу…

Песма и музика – универзални језик – који разумеју сви, или би тако бар требало да буде.

Хор или боље рећи вокални музички ансамбл “Вива Вокс” почео је концерт Интернационалном аријом “Амено”, затим је отпевана српска тужбалица “Тамо далеко” коју су певали Српски војници који су на почетку Првог Светског Рата били принуђени да напусте Србију пред налетом Немачке и Аустроугарске солдатеске која је покушавала да освоји Свет или бар Европу.

Следили су хитови “Очаравање” Дјона Ленона и “Баба Yету” Кристофера Тина, које су светски музички хитови а затим су презентоване лепоте Србије уз стару народну песму “Хајде Јано – хајде дусо…” .

Био је то уметнички позив да се сви у Свету ухватимо у весело коло среће и мира.

Следили су хитови који су обишли свет “Мама Миа”, Wаве Yоур Флаг”, “Срце” ансамбла Екатерина Велика и песма “Увек на светлој страни живота” из чувене серије Монти Пајтона. За крај, као шлаг на торту, дошла је “Бохемиан Рхапсодy” коју је прославила група Qуеен а онда је уследио “Марш на Дрину” уз громогласни аплауз И подршку свих присутних.

Србомрзитељима је баш тај “Марш” био једино што су запазили.

Наравно то су предњачили острашћени и слабо информисани националисти са Балкана, почев од новонасталих Бошњака, преко острашћених Хрватских националиста, до Словенаца…

Интересантно је да је бас тај марш “Марш на Дрину”, донео слободу и мир народима Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније.

Наиме, опште је познато да су по завршетку Првог Светског Рата и пропасти Аустроугарске Монархије управо Босна и Харцеговина, Хрватска и Словенија добиле слободу и да су се припојиле Србији, стварајући Краљевину Срба Хрвата и Словенаца.

Морам да подсетим, све оне који не знају или су случајно или намерно заборавили, на нешто веома важно.

Одлучујућа битка за завршетак Првог Светског Рата одиграла се на Солунском Фронту.

Половином септембра 1918. године Српска краљевска војска, која се опоравила на грчким острвима Крфу И Виду, а затим савезничким француским И енглеским бродовима пребачена у Грчку, пробила је солунски фронт и уз “Марш на Дрину” кренула у ослобађање своје земље, Балкана па и Европе.

У ослободилачки јуриш кренуо је са Кајмакчалана а труба је свирала “Марш на Дрину”.

Марш је, иначе, компоновао познати српски композитор, Станислав Биницки, тада и сам војник. И Солунац, током боравка на Крфу.

Уз звуке трубе Срби су већ 1. новембра ослободити Београд а онда и остале јужнословенске народе, који сада имају своје Државе.

Завршетком Првог Светског Рата почео је мир који је трајао све до 1941. године, када је на Европским просторима почео јос страшнији и већи Други Светски Рат.

После Другог Светског Рата, свирани су други маршеви. Свирају се разни маршеви још и данас али више као претња или наговештај рата и још нема ни једног новог марша који наговештава неки нови Светски мир.

Кад немамо бољи и новији, верујте ми, добар је, заправо – одличан је – “Марш на Дрину” и треба га чувати и неговати као традицију али и уметничку вредност.

Марш Јохана Страус који се зове “Радетски марш” компонован је јос дaлеке 1848 године, коришћен је у Првом Светском Рату за освајачке тежње Аустроугарске и Немачке, био је омиљени марш аустроугарске војске, њиме је обично почињао Рат…

“Марш на Дрину” никада није коришћен у освајачким ратовима. Ни један рат није почео његовим интонирањем…

Никада нетреба заборавити да је у ритму “Марша на Дрину” почела је одлучујућа битка за завршетак Првог Светског Рата.

“Марш на Дрину донео је МИР.

Уз пратњу “Марша на Дрину” ослободиоци су ушли у Београд, у Сарајево, у Загреб па и у Љубљану…

Пробој Солунског фронта уз звуке трубе која је свирала “Марш на Дрину” донео је мир не само Србији и Балкану већ и Европи и Свету и зато он, у неку руку, јесте Марш Мира. Између два рата користиле су га неке војске савезничких армија. Жао ми је што не знам да ли га користе и сада.

Сигурно је да је “Марш на Дрину” музика Мира увек када се изводи у Уједињеним Нацијама где су људи који тај мир највише желе и на томе највише раде.

Сигурно је да је Марш Мира ако га пева хор који слави музику као универзални језик човечанства које треба да стреми миру, благостању и срећи.

И не заборавите, “Марш на Дрину” није исто што и “Радетски Марш”.

(Из Њујорка, испред Уједињених Нација – Милан Лучић)

/ Васељенска ТВ /


Komentar : Na žalost ono promameričko govance Ban dit kum je već poslao izvinjenje u ime Razjedinjenih  nacija celom svetu što je na koncertu emitovan Marš na drinu i što su svi pa i on tapšali. To je bio odgovor na peticiju Ujedinjenja američkih bosnaca njih oko 70 hiljada. E sada bi američki Srbi trebali da podnesu neku peticiju i da ga pitaju šta on zna o pesmi Marš na drinu. Ali džaba, ko će da ujedini Srbe - niko. U pravu je bio Arčibald Rajs kada je rekao da nama Srbima ne trebaju neprijatelji jer ćemo sami medju sobom da se uništimo. I da me neko pita pa ja bih zabranio taj prenos novogodišnjeg  koncerta iz Beča. Prvo ko im jebe mater da svake godine slušamo jedno isto. Drugo ko to bre sluša, samo nastavnici i učenici muzičkih škola, verujem. Ako treba neka ozbiljna muzika pa neka bude to Kolundžija ili Marija Veljković ili oboje, uostalom ima i koncerata muzike i u Rusiji, ali neko neda tu divnu muziku na našoj televiziji, nego dželatski marš Radecki koji su svirali Madjari dok su klali Srbe u dva rata. Dakle  - zabraniti prenos tog koncerta. I treba pohvaliti tog malog Jeremića , dečko ima stila i kefalo, oni poput Djilasa i drugih jajara  mogu samo da mu - zavide. 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP