Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897490
Ko je na sajtu?
Imamo 52 gosta na mreži

ЋИРИЛИЗАЦИЈА И ПАНОНСКИ ФАШИСТИ


21.01.2013. / pee-Академедиасрбија

Пише Бранко Радун

„Демократска и војвођанска“ халабука дигла се у Новом Саду против промене латиничног натписа у ћирилични на Културном центру града. Промену је иницирао др Андреј Фајгељ, директор Културног центра, против кога је потом на друштвеним мрежама покренута љигава и прљава кампања

Вест за Србију у 2013. години јесте да се у градском превозу дисплеј на којем се очитавају подаци о линији градског аутобуса пребацују са латинице на ћирилицу. После градских предузећа и институција попут „Спенса“, „Информатике“ и Културног центра, и Градско саобраћајно предузеће ће прећи са латинице на ћирилицу. Ово је покушај да се помогне повратак ћирилице у Нови Сад, односно да се помогне очување традиције и духа овог града.

Бугари пробили бриселски лед

Налог да службени натписи буду на ћирилици, дакле нешто што би било нормално за сваку земљу и што налаже да се поштује Устав који дефинише ћирилично писмо као службено (као и национална традиција која је читав миленијум уско везана за ћирилицу), код нас је вест дана. Док је сасвим нормално да, после вишегодишње борбе, ћирилица стекне ове године статус службеног писма на територији ЕУ, у Србији она нажалост још нема тај статус. Тек би требало да се за поменути статус избори, и тек можемо очекивати изјаве попут бугарског посланика у Стразбуру који је подсетио да је „ћирилица стара преко хиљаду година и да представља важан део бугарског идентитета“.

Како је све почело са процесом ћирилизације Новог Сада? Као што то често бива, један потез нових власти је покренуо промене барем у овој области. Наиме бивши директор Културног центра Ласло Блашковић је смењен од стране Управног одбора, између осталог, јер није поштовао Устав, законска решења и сам статут КЦ у вези са ћирилицом. Наиме, натписи и лого КЦ су били на латиници. Ово је први пут да неко сноси консеквенце због дискриминације службеног писма. До сада то није било никада процесуирано, а како видимо из овог случаја било је потребно. После овог случаја ствари се мењају утолико што ће сада директори различитих институција највероватније„два пута да размисле“ око тога које ће писмо да фаворизују. Како је ћирилица била изузетно угрожена од глобалне експанзије латинице, поштовање уставних одредби се показује као последња одбрана нашег традиционалног писма.

 / Пeчaт /

/Skraćeni tekst/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP