Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108170
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6708338
Ko je na sajtu?
Imamo 101 gosta na mreži

СРБИЈА НИЈЕ СУВЕРЕНА ЗЕМЉА


24. 01. 2013. / pee-Академедиасрбија

Србија је нешто између протектората и вазалне државе....

Са Ђорђeм Вукадиновићем pазговарала : Дијана Милошевић

Србија није суверена земља, ни по традиционалном, ни по савременом схватању појма суверенитета

ДМ: Да ли верујете премијеру Дачићу да је самостално, без да је икога питао, срушио споменик у Прешеву и да ли је Србија суверена земља?

Ђорђе Вукадиновић: Најкраћи одговор на оба питања је не и не. Не верујем да се Дачић одлучио на овај потез без консултација са међународним инстанцама, а, нажалост, не верујем ни да је Србија суверена земља, ни по традиционалном, ни по савременом схватању појма суверенитета.

У најбољем случају, могла би да се разуме као нешто између протектората и „вазалне државе“ под контролом Брисела и Вашингтона. У складу са тим закључком треба процењивати потезе српских власти и једина дилема коју имам је да ли Србија уопште покушава или ни не покушава да се из тог положаја извуче.

Ситуација са спомеником је пример ситуације у коју српске власти себе редовно доводе – прво пропусте тренутак када нешто треба да се уради, онда се створи криза из које се више или мање неуспешно чупамо. Другим речима, споменик је требало уклонити чим се појавио и не би било ове фарсе са елементима трагедије – у коју она може да прерасте.

Када то одмах није учињено, јасно је да је комплетна власт на сталној краткој вези са западним амбасадама и представницима ЕУ и ОЕБС-а у вези са тим питањем. Дакле, нема шансе да они нису били обавештени и консултовани. Али, очигледно је процена амбасада била да треба – ако не аминовати, онда макар толерисати уклањање споменика да би се због екстремне кооперативности коју је Дачић показао у разговорима са Тачијем, у домаћој јавности мало поправио имиџ и демонстрирала „одлучност“ Дачића и Владе у очекивању даљих разговора и уступака Приштини.

ДМ: Да ли је питање споменика дошло као увод у размену територија Београда и Приштине (и стару идеју формирања велике Албаније)?

Ђорђе Вукадиновић: Иначе, не верујем да је ситуација са спомеником од почетка требало да буде увод у размену територија, али је добро дошла Приштини и делу међународне заједнице који то желе. А то је стари максималистички план Приштине да се трампи српско за српско (север Косова за „прешевску долину“)! Занимљиво је што сада Тачи ставља тај предлог у уста Дачићу. Једино не знамо да ли је то Тачијев пропагандни трик и тврђење пазара или постоји стварна спремност српског премијера да из ситуације у коју се сам закопао излаз тражи тако што ће давати нове и нове уступке.

/ Извор: Факти /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP