Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108169
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6708330
Ko je na sajtu?
Imamo 115 gosta na mreži

SVEPRAVOSLAVNI SABOR ĆE DOPRINETI POTČINJAVANJU PRAVOSLAVLJA PAPI


24.01.2013 / ree-Akademediasrbija

Glavni papski ekumenista, kardinal Kurt Koh ističe da će predstojeći Svepravoslavni sabor doprineti potčinjavanju pravoslavlja papstvu.

„Svakodnevni ekumenizam vodi nas ka jedinstvu“, – uveren je predsednik Papskog saveta za unapređenje jedinstva hrišćana, kardinal Kurt Koh, koji je povodom redovne tzv. „Nedelje molitve za jedinstvo hrišćana“ dao intervju za Radio Vatikan.

Kardinal Koh je u svom intervjuu podsetio na niz susreta između rimokatolika, „pravoslavnih“ ekumenista i protestanata, koji su održani u proteklih 50 godina, a koji su, smatra on, doveli do „zbližavanja“.

„Bila je razvijena svetska mreža prijateljskih ekumenističkih odnosa, i ja mislim da je to naročito važno, jer nas u budućnost neće odvesti ekumenizam ‘na papiru’, već ekumenizam svakodnevnog života. No, bez obzira na sve što je bilo učinjeno, moram da kažem da cilj ekumenizma nije postignut: mi još uvek nismo dostigli jedinstvo, i pred nama je još mnogo posla da ga dostignemo.“ – rekao je kardinal Koh.

Povodom „dijaloga“ s pravoslavnima i jedne od osnovnih teškoća u dijalogu, podelama u samom pravoslavlju, kardinal je rekao da već postoji Međunarodna mešovita komisija Vatikana i predstavnika pravoslavnih crkava.

„Pravoslavlje je predstavljeno delegacijama svih pomesnih crkava - osim Bugarske – jer tamo realno postoje izvesne tenzije u unutrašnjim odnosima.

Stoga, pretpostavljam da će održavanje Svepravoslavnog sabora biti veoma važan događaj. Ja pratim razvoj tog pitanja sa velikim simpatijama, jer sam uveren kada dođe do saziva Svepravoslavnog Sabora, to će biti velika potpora ekumenističkom dijalogu sa nama.“ – zaključio je kardinal Koh.

/ Izvor : Srbel /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP