Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108743
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714964
Ko je na sajtu?
Imamo 112 gosta na mreži

АМЕРИКА У РАТУ ПРОТИВ ХРИШЋАНА!


25.01.2013. / pee-Академедиасрбија

Најновији догађаји на Косову и Метохији, подршка ЛГБТ организацијама, као и вести из Сирије које су се данас појавиле недвосмислено показују да је званична Америка у рату против Хришћана.

Чак и организације попут Human Rights Watch-а, које се нису прославиле стајањем на страни истине у ратовима у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији јављају да савезници Америке у Сирији протерују или убијају Хришћане и пљачкају њихове цркве домове. Када се ово упореди са вестима са Косова и Метохије, сасвим је јасно да се САД налазе у рату против Хришћанства - апсолутно је немогуће сетити се где су они устали у заштиту следбеника Христа!

Спаљене Цркве на Косову и у Сирији, амерички долари у џеповима ЛГБТ лобиста - све су то јасни показатељи за Србе, који су 90% православни хришћани, да онај ко се представља пријатељем САД не може бити наш пријатељ - што посебно важи за оне чије каријере зависе од подршке гласача у Србији.

Прогон Хришћана у Сирији

Human Rights Watch у свом новом извештају упозорава како побуњеничке грпе уништавају и дозвољавају пљачку верских објеката верских мањина у Сирији. "Уништавање верских објеката додатно појачава страх од секташког сукоба у Сирији", истиче Леа Витсон, директор HRW за Блиски исток.

На простору северне провинције Идлиб, гдје су побуњеници преотели контролу над знатним подручјем, уништена је шиитски верски објекат "хусеинија", истиче HRW. У видео снимку која је објављена на интернету приказани су побуњеници како пуцају у вис и славе док верска локација, на простору села Зарзур, гори у позадини. Надаље, истиче се како су „недостатак дисциплине и пљачка на појединим просторима поткопали подршку цивила за њих, нарочито међу припадницима мањина“.

У западној провинцији Латакиа, ХРМ истиче изјаве сведока који наводе како су побуњеници упали у хришћанске цркве и крали из њих у 2 насеља. Становник насеља Jdeideh истиче како су наоружани милитанти, након што се војска повукла, ушли у једну цркву те у њој пљачкали и пуцали. „Упркос томе што је мотивација упада у цркву вероватно била пљачка, а не напад на верски објекат, опозициони борци имају одговорност да штите ове објекте на просторима који се налазе под њиховом контролом“, истиче се у извјештају HRW-a.

Хришћани у Сирији

Хришћани у Сирији своју вјерску слободу вежу директно за опстанак актуелних власти у Дамаску, нарочито након прогона Хришћана у Египту и Ираку непосредно након промене режима. У јуну прошле године око 9,000 Хришћана било је присиљено да се исели из својих домова у граду Qusayr, у близини Хомса, након што су добили "ултиматум" од стране наоружаних милитаната.

У писму које је послано на агенцију Фидес - ватиканску новинску агенцију - од стране Хришћана у Сирији истиче се: „Наоружани исламистички милитанти прогнали су око 90% Хришћана из Хомса и запленили њихове домове“. Агнес Мариам, једна од представница Хришћана у Сирији, истакнула је у септембру прошле године у разговору за РТ како је око 200.000 Хришћана било присиљено да побегне из Сирије од почетка сукоба.

Ватиканска новинска агенција у последњем извештају (17. јануар 2013) посебно се осврће на град Хасаку на истоку Сирије где је ситуација изузетно тешка. Један студент Хришћанин рекао је како „милиција с црним заставама, коју предводи Ал-Нусра Фронт, циља све младе људе који су рођени у периоду 1990–1992. Траже их, оптужују их да су се пријавили за војску и убијају их без превише питања. Желе терором да спрече младе људе да не одлазе у војску. Народ у Хасакеу је изморен и бојимо се „коначног напада“ на град који би могао значити потпуни егзодус Хришћана одавде“.

У извештају агенције Фидес од 10. јануара ове године спомиње се стање православаца и католика на северу Алепа, нарочито у насељу Yaakoubieh где живе само Хришћани. Немају струје, хране ни основних потрепштина и налазе се у зони где се воде жестоки сукоби између војске и побуњеника. Истиче се како су у немогућности да напусте своје село, како се налазе у „ужасном стању“ те како им прети „истребљење“. На страшно стање упозорио је фратар Франсоа Кусеифи из Бејрута те истакнуо како је пре сукоба у насељу живело око 3,000 Хришћана. Међу онима који су остали налазе се и сестре фрањевке за које истиче да проживљавају исту судбину као и цивили.

„Ситуација је јако озбиљна. Наши верници су заробљени. Настојимо на све начине да их спасимо и доведемо у Либан. Последњих дана неколико наших представника запутило се тамо, но пут је јако опасан, након више од дана путовања копном стигли су до Алепа. Контакти с преосталим Хришћанима су спорадични. Они су огласили узбуну јер животи су им угрожени. Постоји опасност да ће умрети у потпуној тишини“, истиче Кусеифи.

Према извјештају агенције Фидес, од укупно 4.000.000 сиријских избеглица, око 500,000 су Хришћани. Неки од првих Хришћана на свету живели су управо у Сирији. Дамаск је један од првих градова на свету где је знатан број становника прешао у Хришћанство и данас се у граду, као и на многим другим местима у Сирији, налази већи број Хришћанских цркава. За време Византије, град Алепо био је један од центара Хришћанства.

Око 10% становништва Сирије су Хришћани. У Сирији имају верска права, која су загарантирана Уставом, као и своје судове који се баве венчањима и разводима.

/ Извор: advance.hr ; Dveri /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP