Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108743
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714904
Ko je na sajtu?
Imamo 92 gosta na mreži

KRALJA PETRA II. OTELI DIJASPORI


29.01.2013. / ree-Akademediasrbija

R. Lončar, J. Arsenović

Nedostojno: Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog iskopani noću i transportovani na aerodrom , bez znanja bilo koje iseljeničke organizacije.

Prenošenje posmrtnih ostataka poslednjeg srpskog monarha kralja Petra Drugog iz Amerike u Srbiju izazvao je negativne reakcije nekih članova porodice Karađorđević i kralju bliskih osoba koje su mu bile odane do kraja života. Niko od njih, naravno, nema ništa protiv što će kralj svoje poslednje počivalište napokon naći u otadžbini, ali su nezadovoljni i razočarani načinom na koji su njegovi posmrtni ostaci napustili Libertivil u Americi.

Među prvima reagovala je princeza Eva Marija - Mica Anđelković (Mici Lou), poslednja supruga kraljevića Andreja kojoj je kralj Petar Drugi za života mnogo toga ispričao i kojoj je saopštio i svoje poslednje želje.

Među nezadovoljnima se našao i princ Vladimir Karađorđević, sin kraljevića Andreja, koji sa suprugom princezom Brigitom živi u Nemačkoj. Prema njegovim rečima, njegovu maćehu, princezu Mici Lou je njen advokat iz Beograda obavestio tek kad su kraljevi posmrtni ostaci već napustili Ameriku.

O celom događaju koji ga je veoma ražalostio princ Vladimir je ekskluzivno za "Vesti" rekao da on ima razumevanje da je kralj Petar prestolonasledniku Aleksandru otac, ali da nema razumevanje za činjenicu da mnogim kraljevim pristalicama u Americi nije pružena šansa da dostojno isprate svoga kralja kojem su celog života ostali odani i verni.

- Princeza Eva Marija nazvala me je telefonom i rekla da je u šoku jer su je kao izvršioca testamenta kralja Petra Drugog izostavili iz celog toka prenosa njegovih posmrtnih ostataka. Bilo bi logično da je bila i pratilac prenosa do Srbije. Rekla mi je i to da je nemoralno što Srbima koji su kraljev grob godinama negovali nije pružena šansa da ga dostojno isprate, a tamo žive i neki koji su sa kraljem zajedno napustili

otadžbinu Jugoslaviju - priča za "Vesti" razočarani princ Vladimir.

On razume da članovi porodice nalaze da je lepo što je kralj sada kod kuće, ali ističe da se "nažalost mora reći i to da su se ovih dana otvorila i neka neprijatna pitanja".

- Bilo bi lepo da su ovog veoma značajnog momenta u Beogradu bili prisutni i drugi članovi porodice Karađorđević. Ja kao najstariji sin kraljevića Andreja ne mogu da sakrijem svoje razočaranje, ali naglašavam da je kralj Petar Drugi, otac prestolonasledniku Aleksandru i da on sam treba da zna šta je učinio i da s tim izađe načisto - završava princ Vladimir svoju priču.

 

Rasejanje osiromašeno

Po nezvaničnoj verziji, o prenosu posmrtnih ostataka nije se pričalo uoči samog događaja jer je dvor želeo da izbegne bilo kakvu vrstu osporavanja i političku ikonografiju koja ne bi priličila ovom činu. Na neki način, razumevanje za reakciju dijaspore pokazao je i patrijarh Irinej u govoru posle opela, kada je konstatovao da su naši iseljenici u Americi na neki način postali siromašniji, a narod u Srbiji i RS bogatiji kada su zemni ostaci tri velika Srbina - svetog Nikolaja Žičkog, pesnika Jovana Dučića i sada kralja Petra Drugog - prebačeni u otadžbinu.

Očev testament nije validan

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je i u obraćanju novinarima, a i u govoru u kapeli nakon služenja opela više puta naglasio da je njegov otac kralj Petar uvek kada je bio sa njim govorio o svojoj želji da se vrati kući. Za testament po kome je počivši kralj

navodno tražio da ni u kojoj varijanti ne bude sahranjen u Srbiji, već u manastiru Sveti Sava u Libertivilu on kaže da nije validan jer je sačinjen nekoliko dana posle operacije koju je imao.

- Po američkom zakonu, dokument koji se potpiše 30 dana nakon veće operacije nije važeći. Mnogi su radili protiv mog oca, to neću zaboraviti, ali im opraštam - rekao je prestolonaslednik.

Za člana Krunskog veća Dušana Babca nema spora da su čin ekshumacije i prenosa zemnih ostataka učinjeni legalno.

- Niko nije prenos obavio preko noći, a dobijene su sve saglasnosti države Ilinois neophodne u ovakvim slučajevima. Ni naš konzulat ne bi mogao da izda nikakvu saglasnost ukoliko nije prethodno pribavljena dozvola domicilne države - objašnjava za "Vesti" Babac, navodeći i primer dirljive poruke razumevanja za ceo događaj koja mu stigla od čika Steve Piroćanca iz Milvokija, starine koja se borila u Drugom svetskom

ratu za kralja, koji mu je verno služio i koji ga je i sahranio.

Kako saznajemo, svu adminstraciju s američkim vlastima odradili su srpski konzul u Čikagu Desko Nikitović i vladika Longin, a značajan doprinos dao je i Branko Tupanjac iz Čikaga.

/ Vesti /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP