Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108743
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714990
Ko je na sajtu?
Imamo 93 gosta na mreži

РЕАГОВАЋЕМО АКО БУДЕМО ПРИНУЂЕНИ !


01.01.2013. / pee-Академедиасрбија

ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ЗА „ДНЕВНИК“

Република Србија није војно угрожена. Најбитнији фактори угрожавања безбедности су етнички и религијски екстремизам, међународна мрежа организованог криминала и илегална миграција људи.

Ови безбедносни изазови, додатно поспешени светском економском кризом, нису само наши, него се односе и на друге земље у региону, па је кључ њиховог решавања у сарадњи с другим земљама.

Поред ових претњи, које нису специфично војне, кључни безбедносни изазов за Србију остаје питање статуса и актуелна ситуација на Косову и Метохији. Сведоци смо великих напора које и председник Републике Србије и Влада улажу у решавање овог питања, али ситуација може да буде озбиљно нарушена ако друга страна не буде конструктивна и настави политику једностраних акција...

Ово је у ексклузивном интервујуу „Дневнику“ истакао начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, при томе наглашавајући да грађани Србије треба да знају да је Војска Србије спремна и способна да реагује на све врсте угрожавања безбедности наше отаџбине.

Каква је данас ситуација у Копненој зони безбедности?

– Актуелна безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности је осетљива, с тим да Војска Србије у тој зони има улогу најзначајнијег фактора стабилности. Сведоци смо да су за мање од пола године извршена три напада с простора Косова и Метохије на Контролно-безбедносни пункт МУП Републике Србије, код села Добросин. Што се Војске Србије тиче, ми професионално извршавамо своје задатке и имамо способност да обезбедимо безбедност грађана Србије у свим могућим сценаријима. У ово сам се и лично уверио у току обиласка припадника ВС ангажованих у Копненој зони безбедности.

Ви сте први начелник Генералштаба Војске Србије која је у потпуности професионализована. Каква су досадашња позитивна, а каква негативна искуства професионализације?

Први начелник Генералштаба професионализоване Војске Србије био је генерал Милетић. Идеја реформе и професионализације ВС била је да се створи модеран одбрамбени систем земље и наша искуства у том погледу су позитивна. Време у коме живимо је време професионалних војски. Професионални војници су боље обучени и спремнији за извршавање задатака јер је то њихово професионално опредељење, односно позив. Они боље рукују наоружањем и војном опремом, а можемо их ангажовати на свим задацима у складу с декларисаним мисијама Војске у земљи и у иностранству. Војника на редовном служењу војног рока могли смо ангажовати само на редовним задацима у земљи. Такође, није занемарљив податак да постоји уштеда у процесу обуке, као и трошкова смештаја и исхране.

Постојала је и дилема о утицају професионализације на везу између војске и народа, али је она отклоњена нашим моделом професионализације, који уважава традицију служења војног рока и унапређује способност војске да помогне грађанима када је угрожена њихова безбедност. Уосталом, професионални војници, као и старешине, део су народа. Људи препознају да смо остали народна војска и то награђују својим поверењем.

Када је реч о недостацима, постоји могућност да се у периоду економског напретка земље смањи број заинтересованих за рад у војсци, али очекујем да и стандард припадника војске прати економски раст у држави. Стандард припадника војске мора бити такав да привлачи људе да буду део строја ВС-а. Наравно, професионални војници, као и старешине, део су народа. Зато народ препознаје војску као своју и то награђује поверењем.

Модернизација технике и оружја

Какво је стање технике у Војсци Србије? Добри познаваоци веле да је нешто од тога старо чак и три деценије. Шта је неопходно што пре набавити?

– Чињеница је да је део опреме којом располаже Војска Србије старијег датума производње. Истичем да су припадници Војске Србије оспособљени за употребу расположивог наоружања и опреме. Такође, одржавању опреме поклања се велика пажња и тиме умањују негативни ефекти старости опреме. Учинили смо битне помаке у опремању, пре свега када је реч о опремању модерним системима везе, беспилотним летелицама, заштитном опремом, пушкама калибра 5,56 мм... Набавили смо и авион „пајпер сенека“ за аерофотограметријско снимање. Специјалну бригаду, нашу елитну јединицу, опремили смо најсавременијим наоружањем и опремом.

За потребе набавке сложених борбених система исказане у Дугорочном плану развоја система одбране, као што су вишенаменски авион, ракетни системи и слично, потребна су велика финансијска средства. У ситуацији рестриктивног финансирања из буџета у наредном периоду приоритетан су наставак опремања по пројекту „Модел опремања војника М21“, набавка телекомуникационе опреме за потребе интегрисаног система веза и набавке школског авиона за почетну обуку „ласта“.

Поред тога, део финансијских средстава биће усмерен на наставак модернизације оклопних борбених возила у командна и извиђачка возила за потребе родова артиљерије, пешадије и извиђачких јединица, модернизација вучних артиљеријских оруђа калибра 122 мм у самоходна и аутоматизација ових оруђа, развој прототипа модуларног вишецевног лансера ракета, модернизације ракетног система КУБ и модернизација радара П-12.

Како се развија сарадња Војске Србије с оружаним снагама у региону, али и изван њега?

Mеђународна војна сарадња је током 2012. године била веома интензивна, а њен циљ био је подизање способности ВС. Наш приоритет у току 2012. била је регионална сарадња. Као што је за породицу важно да се добро разуме са комшијама, тако је и за Србију важно да развија добросуседске односе са земљама у окружењу. Учествовали смо у важним регионалним безбедносним иницијативама, попут Конференције начелника генералштабова балканских земаља, посетио сам Хрватску, Словенију, Мађарску, Грчку и Турску, где сам разговарао са начелницима генералштабова тих земаља, а Србију је посетио начелник Генералштаба Македоније.

Такође, имамо одличну сарадњу са великим бројем земаља у Европи и свету. Интензивна је наша сарадња са Националном гардом Охаја и Европском командом оружаних снага САД, а значајно је унапређена војно-војна сарадња са Руском Федерацијом.

Морам да напоменем да смо прошле године реализовали велики број међународних активности у области обуке, заједничких вежби, школовања и усавршавања и наставићемо да продубљујемо овакав вид сарадње. Посебно истичем вежбу војски Србије, Румуније и Мађарске „Тиса“, која је већ постала традиционална, и вежбу „Saber Junction“ у Немачкој, у којој је учествовало око 1.800 људи из 19 земаља света.

Каква су искуства у мировним мисијама? Планира ли се проширење учешћа припадника ВС у тим мисијама?

Тренутно смо у шест мултинационалних операција Уједињених нација: у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Либану, на Кипру и на Блиском истоку, а у једној мултинационалној операцији Европске уније, мисији за обуку безбедносних снага Сомалијске Републике у Уганди, ан¬га¬жо¬ва¬но је 109 при¬пад¬ни¬ка Министарства одбране и Војске Србије. Имамо позитивна искуства стечена учешћем у мултинационалним операцијама и припадници Војске Србије су показали да нимало не заостајемо за другима по квалитету реализације задатака.

Учешће у мировним мисијама је потреба сваке савремене војске, па тако и ми не можемо само да посматрамо дешавања у свету. Као што знате недавно смо упутили један вод у мисију УН у Либан, а спремни смо да током 2013. године повећамо ангажовање наших припадника у мултинационалним операцијама у Либану, Сомалији и Уганди.

Сведоци смо чињенице да се веома велики број младих одазива на конкурсе и за Војну академију и за добровољно служење војног рока. Како то коментаришете?

– Тачно, интересовање младих је велико. На пример, у току претходне четири године поднето је више од 27.000 молби за пријем у професионалну војну службу у својству професионалног војника.

Постоји више разлога за опредељивање младих за војни позив. Сигурно је да истакнуто место у овом погледу заузимају војничке традиције нашег народа, али и природа војног позива. Војска је угледна, добро уређена и организована институција која својим припадницима пружа услове за непрекидно усавршавање и напредовање. Војни позив је пун изазова и то се младима допада.

Друго, важан мотив је сигурност коју војска пружа у погледу редовности личног дохотка, социјалне и здравствене заштите, бесплатног школовања, обучавања и усавршавања на курсевима и слично.

Када ће заживети верска служба у Војсци Србије?

– Процес увођења верске службе у Војску Србије је у току. До сада смо имали састанке с великодостојницима Српске православне цркве, Римокатоличке цркве и Исламске заједнице Србије. Договорен је заједнички избор 17 богослужбених простора у ВС и избрани су подофицири за дужност помоћника војних свештеника, односно верских службеника.У току је пријем прве групе од 15 војних свештеника и очекујемо да у току ове године верска служба у ВС заживи.

Оно што је најважније јесте да ће успостављање верске службе имати позитиван утицај на оперативне способности Војске Србије.

/ Сajт Војскe Србије /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP