Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 131655
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6991473
Ko je na sajtu?
Imamo 48 gosta na mreži

ŠTA ĆE NIKOLIĆU RAZGOVOR SA JAHJAGOM ?


04.02.2013. / Akademediasrbija

Piše: Slobodan Maričić

Još jedno pucanje u sopstvenu nogu.

Skupština Kosova izabrala je 7.aprila 2011. Atifete Jahjagu za trećeg predsednika Kosova već u prvom krugu glasanja ali ne zbog svoje popularnosti, jer je zapravo niko nije ni poznavao.

Zanimljivo je da su tada za izbor predsednika oba kandidata bile žene. Ali lideri Demokratske partije Kosova Hašim Tači, Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa i lider Alijanse novo Kosovo i bivši kosovski predsednik Bedžet Pacoli postigli su dogovor da za predsednika Kosova bude predložena Atifete Jahjaga. Jedini koji nisu podržali ovog kandidata bili su poslanici opozicionog pokreta „Samoopredeljenje“ koji su pre glasanja u skupštini napustili salu. Šef poslaničke grupe "Samoopredeljenja" Visar Imer je ocenio tada da je sporazum o kandidatima za predsednika nastavak loše politike i da je do sporazuma došlo zarad ličnih interesa lidera tri partije. Ipak niko nije tada znao istinu.

Jahjaga je treći predsednik Kosova, a drugi nakon proglašavanja nezavisnosti, 17. februara 2008. godine. Predsednik Kosova ponovo je biran, jer je Ustavni sud ocenio da izbor Bedžeta Pacolija 22. februara 2011. nije protekao u skladu sa ustavnom procedurom. Da predsednik nije tada bio izabran na Kosovu bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori. Jahjaga je nakon što je na vanrednoj sednici kosovske Skupštine izabrana za predsednicu Kosova izjavila da će biti faktor ujedinjenja i zastupati interese svih građana Kosova , a da je njen cilj, kao i svih građana Kosova, učlanjenje u EU i prijateljstvo sa SAD.

OTKUDA JAHJAGA KAO KANDIDAT ?

Da podsetimo, rešenje za političku krizu koja je nastala posle odluke Ustavnog suda Kosova da poništi izbor Bedžeta Pacolija za predsednika Kosova, partneri iz vladajuće koalicije i vodeća opoziciona partija našli su kroz konsenzus da za mesto predsednika kandiduju do tada skoro potpuno nepoznatog kandidata u svetu politike, tada 36-togodišnju general-majora kosovske policije Atifetu Jahjagu. Iako je visokim političkim krugovima bila nepoznata, Jahjaga je zato bila izuzetno cenjena u stranim i domaćim stručnim krugovima i, kako su navodili prištinski mediji, jedina je žena general-major policije u Jugoistočnoj Evropi.

Iznenadjenje za javnost priredio je odstupajući predsednik Kosova, koji je rekao da je novi kosovski predsednik Atifete Jahjaga izbor američkog ambasadora na Kosovu Kristofera Dela, a ne predsednika tri stranke kosovskih Albanaca, izjavio je odmah posle izbora milioner Bedžet Pacoli za kosovske i strane medije.

On je još rekao da je tadašnji američki ambasador na Kosovu Kristofer Del dao konkretna uputstva ko treba da se postavi na mesto novog predsednika. Prema rečima Pacolija, ime Jahjage nalazilo se na jednom listiću u koverti koju je ambasador Del dao par dana uoči izbora Tačiju i Isa Mustafi, pa tako ni skupština ni narod Kosova, nije birao svoga predsednika demokratski, rekao je Pacoli.

Ja sam posle tumačenja Suda o mom statusu, rekao američkom ambasadoru Delu da se povlačim i onda me je ambasador Del pitao da li sam siguran. Rekao sam – da jesam, povlačim se, ne želim da budem više ni kandidat za predsednika. A onda je Del otvorio koverat koji je ležao na stolu ispred nas i rekao nam : ovo treba da prihvatite, jer ćete u suprotnom izgubiti velikog prijatelja i američku agendu za Kosovo", prepričao je Pacoli trenutak saznanja imena novog predsednika Kosova. To se sve događalo u kući američkog ambasadora u Prištini, ponovio je Pacoli za medije.

        

               Jahjage na završetku akademije  FBI u Vašingtonu sa Džordordžom Bušom

“Kada je američki ambasador Kristofer Del iz koverta izvadio ime Atifete Jahjage kako nam bi je predložio za predsednicu, Hašim Tači i Isa Mustafa su bili totalno "iznenađeni”, kazao je Pacoli, ali nisu rekli ni reč. Priznajući da nikada ranije nije čuo za Atifete Jahjagu, Pacoli je kazao da su se on, Hašim Tači i Isa Mustafa uzajamno začudjeno pogledali, kada im je predstavljeno Jahjagino ime.

KO JE, ŠTA JE I KAKO RADI PREDSEDNICA JAHJAGE

U zvaničnim podacima o predsednici Kosova piše da je preuzela dužnost 7.aprila 2011., da je rođena 20. aprila u Đakovici i da je diplomirala prava na Prištinskom univerzitetu. Nepoznato je kako je dobila stipendiju za magistarske studije na Univerzitetu u Mančesteru, nakon čega , studira još dve godine na evropskom univerzitetu za bezbednost Džordž Maršal u Nemačkoj i konačno završava među najboljima FBI Nacionalnu akademiju u Americi u trajanju od tri godine. Medju tri najbolja diplomca kojima lično čestita predsednik Džordž Buš je i Jahjage. Ona, kako piše u biografiji ne pripada ni jednoj stranci, a podaci o veroispovesti su različiti u biografiji i medijima, od agnostika, katoličke do muslimanske vere. Udata je, nema dece i govori tri jezika.

Dakle što se tiče obrazovanja Nikolić će pred sobom imati do sada jednostrano najobrazovanijeg lidera u regionu, specijalistu za pitanja bezbednosti i to ne samo u ove dve zemlje nego i u regionu.Ali pravog državničkog iskustva nema i  Jahjaga se ne ističe u javnosti, a svoju funkciju obavlja oprezno, jer zna da je na meti opozicionih lidera . Razgovor sa Nikolićem je več sam po sebi, a pogotovo neki sporazum, veliki test za nju, jer se već u kosovskim političkim krugovima vodi polemika jeli ona uopšte ovlaščena da vodi te razgovore o odnosima Kosova i Srbije. Ona je do sada posetila nekoliko važnijih evropskih zemalja, gde je na marginama tih susreta imala kontakte sa nekolicinom državnika.

Na zapadu vlada nezvanično, ali široko rasprostranjeno mišljenje da je ona kao predsednica ipak samo formalna figura koja je u rukama američkih političara i da se na Kosovu instrukcije za mnoga „državna pitanja Kosova” dobijaju od američkih ambasadora na Kosovu. U istom kontekstu je i susret američkog potpredsednika Bajdena sa Jahjagom u Berlinu pre tri dana , prokomentarisan kao „davanje uputstva” Jahjagi za razgovore za Nikolićem.

NEREALNA NADANJA NIKOLIĆA

U tom smislu Nikoliću treba da bude jasno da je razgovor sa Jahjagom ustvari plejbek Džosefa Bajdena i američki stav koji sigurno neće biti dobronameran i koristan za Srbiju. Jahjaga će ponavljati samo ono što joj je naređeno iz Vašingtona inače gubi podršku Amerike ili podršku, ako je uopšte i dobije u svojim političkim partnerima na Kosovu za već problematične razgovore sa Srbijom. Kosovo dobija promotivno mnogo samom činjenicom da su se sastala „dva predsednika”, dok Srbija ne dobija apsolutno ništa od predstojećeg sastanka. Navedeni sastanak će tako biti još jedan u nizi promašaja srpske kosovske politike.

Konačno, zašto Nikolić ne kaže šta uopšte očekuje od tog sastanka : da reši granice, dobije autonomiju za Srbe, reši pitanje carina ? Koješta. Bolje bi bilo da konačno ode u Ameriku i tamo na nadležnom mestu dobije konačne uslove ili napravi dogovor šta nam je činiti sa Kosovom. Najskuplje je, i najviše boli, seckanje na malo. Srbija od razgovora gluvih telefona već godinama nema nikakve koristi samo štete. Uostalom i tumačenja Kocijančićeve o ulozi /neutralnog/ evropskog predstavnika kao medijatora u razgovorima je zaokružila sliku izjavom da je svaki dogovor ono što svaka strana kaže svojoj javnosti da je – dogovoreno !?

A na terenu šiptari posle radi šta im se hoće, dok Srpski predstavnici lažu. Hoće li i Nikolić doći sa nekim neverovatnim i nesprovodljivim dogovorom, videćemo za par dana.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP