Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108181
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6708535
Ko je na sajtu?
Imamo 71 gosta na mreži

ZAVRŠEN PRVI I VEROVATNO POSLEDNJI SUSRET NIKOLIĆA I JAHJAGE


07.02.2013. / ree-Akademediasrbija

Svi se pitaju šta je bio cilj i u čemu je navodna korist sastanka

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da sastanak Nikolića i Jahjage nije “imao puno smisla” osim da kao takav predstavi simboličku podršku za dijalog kao put za rešavanje otvorenih pitanja. On je rekao da to ne znači da su velika i najveća pitanja kao što su status Kosova zaboravljena, ali ih ne treba isticati sada, jer ni jedna ni druga strana nisu spremne da razgovaraju o statusu.

Trojni sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednice privremenih institucija u Prištini Atifete Jahjage i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton počeo je oko 17.30 a završen je oko 18.30 sati. Sastanak, čija je svrha bila normalizacija razgovora Beograda i Prištine, trajao je oko 50 minuta, iza zatvorenih vrata, u zgradi Evropske spoljne službe (EEAS), na briselskom trgu Šuman. Predsednik je naglasio da se na “današnjem sastanku kretao u okviru Rezolucije”.

“U okviru dijaloga koji podržavam, ja sam pre dva meseca predložio da se sretnemo predsednica Jahjaga i ja. Na žalost, gospođa Jahjaga je uz udžbeničku priču o ljudskim pravima, insistirala na tome da dve nezavisne države treba da sarađuju”, rekao je za B92 predsednik Tomislav Nikolić posle sastanka u Briselu.

“Ja sam rekao da ako nastavi da insistira da je Kosovo nezavisna država, dijalog ne može ići u pravcu postizanja zajedničkog rešenja. Po Ustavu Srbije spoljašnja i unutrašnja politika je u rukama Vlade Srbije, moje je da kontrolišem da li se to obavlja u okviru Rezolucije, moje nije da dogovaram”, rekao je predsednik Nikolić i dodao da sastanak, kao upoznavanje, može da se oceni korisnim, ali da je problem što nije bilo zajedničkih tema oko kojih može da se priča i traži rešenje. On je dodao da je Eštonova dva puta ponovila da ulazak u EU nije uslovljen priznavanjem nezavisnosti Kosova, kao i da ona nije iznela ni jedan razlog za sumnju da u aprilu nećemo dobiti pozitivan izveštaj.

Na molbu da prokomentariše spekulacije da je ovaj sastanak samo “poslednji korak ka priznavanju” kosovske nezavisnosti, Nikolić je rekao da susret “sigurno nije motivisan željom da priznamo Kosovo, već da se strasti smire”.

“Sigurno da nije današnji sastanak motivisan željom Srbije da se prizna Kosovo, želja Srbije je potpuno jasna – poslednja stvar koju bih u zivotu uradio je da pristanem, prihvatim Kosovo kao nezavisnu državu” rekao je predsednik Srbije gostujući u vestima B92, dodavši da ovaj sastanak nije niti protokolaran, niti istorijski.

Nikolić je ocenio da je ovo ipak dobro za početak, jer je otvorena “knjiga dogovora”, ali da ne zna koliko će to trajati. ”Na kraju krajeva, nije ni važno bolje je da dugo razgovaramo i da nekada i nekako dođemo do rešenja, s tim što, ukoliko pozicija Prištine ostane takve črsta i nepromenjena da je to jedna nezavisna država, koju istina ne prepoznaju UN, teško da možemo da se dogovorimo” rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da dok postoje ovakve UN bez saglasnosti Srbije nema nezavisnosti Kosova i Metohije i da ne razume zašto se onda ne bi dogovarali o nekakvom drugom rešenju koje bi omogućilo da se živi bolje ne samo na teritoriji Srbije već na celom Balkanu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je da je razgovor sa Nikolićem i Jahjagom protekao u “otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi i da su obe strane iskazale privrženost dijalogu i normalizaciji odnosa”. “Sada se okrećemo pitanju severnog Kosova i sledećih nekoliko nedelja će biti od kritične važnosti”, rekla je Eštonova. Visoka predstavnica je sem toga istakla da su je Nikolić i Jahjaga ubedili u svoju privrženost i podršku dijalogu i procesu evropskih integracija.

“Potvrdila sam obema stranama da imaju evropsku perspektivu i ohrabrila ih da nastave sa naporima neophodnim za napredak u skladu sa decembarskim zaključcima Evropskog saveta”, poručila je Eštonova.

Jahjaga je sastanak sa Nikolićem ocenila konstruktivnim i izjavila da je to bio susret predsednika dve suverene i nezavisne zemlje. Ona je pre sastanka sa Nikolićem i Eštonovom kazala da je ”otvaranje novog poglavlja na kosovskom putu evroatlantskih integrcija”. Upitana ko je najveći dobitnik od susreta sa predsednikom Nikolićem, Jahjaga je rekla da su dobitnici “Kosovo i Srbija, i mir i stabilnost – ne samo u dvema državama već i šire”. Ona je, međutim, i kritikovala, kako je rekla, nacionalističku retoriku predsednika Nikolića.

“Nikolić ne odustaje od nacionalističke retorike koja je već donela toliko zla, ne samo Kosovu, nego i u regionu”, rekla je Jahjaga novinarima.

/ Agencije, Intermagazin /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP