Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 131655
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6991493
Ko je na sajtu?
Imamo 63 gosta na mreži

KAKO STRAHINJA MAŽE DUPE MASNOJ GUSKI


13.02.2013. / Akademediasrbija

Autor : Manfred Maurer

Prevod : Slobodan Maričić

Godinama unazad Austrija se zajedno sa Srbijom zalaže za naknadu imovine 1945 godine proteranih podunavskih Švaba . Službeni Beograd je veoma razočaran, jer je u Austriji samo mali broj raseljenih podunavskih Švaba podnelo zahtev za naknadu ili povraćaj izgubljene imovine.

Rudolf Reiman, predsednik organizacije austrijskih podunavskih Švaba , nedavno je dobio pismo vredno pažnje iz bečkog Ministarstva spoljnih poslova. Uputila ga je načelnica Odeljenja za imovinsko-finansijske poslove, Brigita Blaha. Ona je skrenula pažnju na neobičnu pritužbu iz Beograda: "Direktor srpske Agencije za restituciju Strahinja Sekulić iskazao je razočaranje austrijskoj ambasadi u Beogradu povodom niskog broja podnosilaca zahteva za pomenute naknade iz inostranstva. Iz Austrije, je do sada podneto samo 12 zahteva do sada ", kaže Blaha.

Postupci se rešavaju samo uz pomoć advokata

Direktor Agencije Strahinja Sekulić želi da privuče što više podunavskih Švaba , da prevaziđu bojazan od procesa prijavljivanja odnosno podnošenja zahteva , i da se otkloni moguće nepoverenje u čemu će on lično ponuditi svoju pomoć kod specifičnih problema u toku primene." Zaista Sekulić će 21. februara u Beču razgovarati s predstavnicima svih organizacija podunavskih Švaba , kako bi se podnelo što više zahteva.

Anton Ellmer, načelnik švapskih organizacija iz Gornje Austrije može objasniti mali broj prijavljenih. Postupak prijema dokumenata u Srbije traje jako dugo, a Zakon ima mnogo zamki. Takođe predsednik austrijskih društava Reiman govori o "komplikovanom postupku koji se ne može sprovesti bez posredovanja advokata."

Zato u Gornjoj Austriji zainteresovani rade zajedno s advokatskom kancelarijom iz Linza Hasch&Partner, pri čemu se uz podneti zahtev advokatskoj kancelariji uplaćuje iznos od 500 evra i kancelarija uzima još proviziju od 5 % dobijene vrednosti odštete. Ova advokatska kancelarija ima u postupku 42 zahteva porodica iz Gornje Austrije i uskoro će podneti još osam zahteva, rekao je za austrijski NOVI VOLKSBLAT advokat iz ove kancelarije Ralf Brditschka. On kaže da će se povećati broj podnosilaca zahteva i da onda Beograd neće imati razloga da se žali.

Imajući u vidu više od 100 hiljada Austrijanaca koji vuku korene od podunavskih Švaba / iz bivše Jugoslavije i Srbije, prim.prev. / odziv i broj podnetih zahteva je minimalan.

<http://www.google.com/url?sa=X&q=http://www.volksblatt.at/politik/entschaedigung_serbien_wirbt_um_donauschwaben_07022013/&ct=ga&cad=CAEQAxgBIAAoATASOBJA4onhiAVIAVAAWABiBWRlLVVT&cd=4w-02kLmWEY&usg=AFQjCNFMb9TnGKXXQwsGvtqKwYyu2U25PQ

/ Izvor : Neues Volksblatt, 07. februar 2013. /

Napomena : Naslov – urednik AkademediasrbijaPodelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP