Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110508
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6748224
Ko je na sajtu?
Imamo 48 gosta na mreži

TEMERINSKA “NACIONALNA” KLACKALICA


15.02.2013. / ree-Akademediasrbija

Piše : D. Gosteljski

Multikulturno nerazumevanje ili dokle problemi sa Mađarima u Srbiji ?

Ovih dana nastavljaju se medijske “igre” na severu Srbije. Opet je na “udaru” mesto Temerin koje se nalazi na dvadesetak kilometara severno od Novog Sada. Temerin je opština u južnoj Bačkoj, u kojoj živi mešovito, uglavnom srpsko i mađarsko stanovništvo. U samom gradu Srbi čine nešto više od 50 posto stanovnika, dok je Mađara za koji procenat manje.

Kao i svugde u izmišljenoj Vojvodini i u Temerinu se barata podacima po kojima u tom gradiću živi dvadesetak nacija ili etničkih grupa, što, uistinu, nema velike veze s realnošću. Naravno, ako bismo stvari posmatrali onako kako to pokušavaju da predstave vajni vojvođanski “Danajci” (Vojvodijanci), tada ne postoji ni jedan jedini grad u Srbiji u kome nema dvadesetak nacija; jer u Temerinu danas živi 19 Nemaca,15 muslimаna, 15 Makedonaca, 13 Rumuna, devet Slovenaca, šest Ukrajinaca, tamo su i četiri Rusa, čak i jedan Bošnjak.

Priča o nekakvoj specijalnoj poziciji severa Srbije (od kraja Drugog svetskog rata poznatog pod imenom Vojvodina) i nekakvoj posebnoj multikulturnoj tradiciji ovog dela Srbije više je stvar modernog mita nego realnog stanja stvari. Istina, tamo postoje sela u kojima kao većinski narod žive Mađari, Slovaci, Rumuni ili Rusini, ali u takvim naseljima deca pohađaju škole na svom maternjem jeziku, tako da se putniku namerniku može dogoditi da zaluta u jedno ovakvo mesto i da ne bude u stanju da se s tamošnjim stanovnicima sporazumi na srpskom jeziku.

Vojvodina danas

U Temerinu, čini se, nigde i nikad mira među Srbima i Mađarima; što se, naravno, nikako ne bi smelo generalizovati. Temerin mu nekako dođe kao lakmus papir za stanje međunacionalnih odnosa na severu Srbije.

Ovih dana, kako piše list na mađarskom jeziku Vojdošag mo (Vajdaság Ma ‘Vojvodina danas’), advokat Antal Bozoki predao je u Novom Sadu peticiju sa 879 potpisa, naslovljenu na adresu predsednika Višeg suda u Novom Sadu – Zore Jamušakove. U peticiji se protestuje povodom slučaja “novih temerinskih momaka” (új temerini fiúk) kojima se, kako tvrde, krše ljudska prava i prema kojima se primenjuju različiti aršina kada su u pitanju osumnjičeni mađarske nacionalnosti. Na taj način pokušava se skrenuti pažnja javnosti na činjenicu da će i u predstojećem suđenju glavnu reč voditi sudija Zdenka Stakić, koja je 2005. godine donela presudu jednoj ranijoj grupi “temerinskih momaka’ (temerini fiúk).

Advokat Bozoki i njegovi istomišljenici smatraju da je pomenuti sudija Zdenka Stakić 2005. godine nepravedno osudila grupu mađarskih mladića na ukupno 61 godinu zatvora “zbog učestvovanja u tuči i nanošenja teških telesnih povreda muškarcu srpske nacionalnosti“. Od predsednika Vrhovnog suda u Novom Sadu traži se da “odmah imenuje novog sudiju” u ovom procesu. U protestu se još dodaje:

“Roditelji i rodbina, kao i građani iz Vojvodine i iz inostranstva ovim putem protestuju zbog brojnih povreda zakona u istražnom postupku protiv ‘novih temerinskih momaka’, odnosno protiv sedmorice momaka mađarske nacionalnosti iz Ade, Bečeja i Temerina, koji su uhapšeni 22. oktobra 2012. i od tada nisu pušteni na slobodu.”

U tekstu peticije takođe se naglašava da “poštenje i nepristrasnost policije, tužilaštva i suda može da se dovede pod znak pitanja zbog brojnih povreda zakona tokom istražnog postupka, pa sa razlogom postoji bojazan da će i suđenje biti pristrasno i da će biti izrečene neprimereno drastične kazne“.

U peticiji se upozorava javnosti da jedan osumnjičeni Srbin u ovom slučaju nije u pritvoru, a ostali saučesnici srpske nacionalnosti, njih 10-15, koji su “jurili i tukli uhapšene mladiće mađarske nacionalnosti” nisu čak ni bili privedeni. “I laički se može uočiti da se priprema koncepcijski (montirani) proces” – može se pročitati u peticiji.

Advokat Antal Bozoki se obratio i predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru s predlogom da se u Skupštini formira ad hoc komisija za procenu zakonitosti postupka u ovom slučaju! On uz to traži da se ispita rad lokalne policije i pokrajinskog tužilaštva.

Dobri mađarski temerinski momci i nevaljali mrtav Srbin

Vojdošag mo namerno zaboravlja da se gnusni zločin u Temerinu – kada je 2004. godine grupa “temerinskih momaka” (temerini fiúk) divljački pretukla Srbina Zorana Petrovića, skinula ga do gola, nabila mu kolac u anus i ostavili ga u kanalu pored puta, misleći da je mrtav – nikako ne može nazvati učestvovanje u tuči; jer Petrović se u tom slučaju nije branio, niti je bio u prilici da se brani. Iako je tada nekim čudom preživeo nanesene povrede, Petrović je usled tih povreda umro pet godina kasnije.

Krajnje je neljudski i sramno je da se takav bestijalni čin, u kome se više osoba iživljavalo na bespomoćnom čoveku, nazove “učestvovanjem u tuči”. Dakle, ti “temerinski momci” (Ištvan Mariaš, Žolt Ileš, Arpad Horvat, Zoltan Sakal i Jožef Urač) ne samo da su zverski pretukli Petrovića, već su pustili svojoj zločinačkoj mašti na volju: kada su pomislili da je mrtav, mokrili su po njemu i palili mu stidne dlake.

Srpski mediji još gori

Ako smo upravo pomislili kako pomenuti mađarski medij (Vojdošag mo) nekorektno izveštava svoje čitaoce (sugerišući im da su pred srpskim sudovima Srbi privilegovani, a Mađari diskriminisani) tada ćemo promeniti mišljenje, ako pročitamo šta o istoj temi pišu srpski mediji. Na primer, RTV Vojvodina izveštava na svojoj onlajn stranici da su pomenuti “temerinski momci” iz 2004. godine (oni koji su došli glave Zoranu Petroviću) “osuđeni jer su na brutalan način zlostavljali jednog čoveka srpske nacionalnosti u Temerinu, zbog dugova za drogu(!)“. Slično pišu i drugi srpski mediji.

Pokojni Zoran Petrović nikada nije bio optužen niti osuđen za dilovanje droge, pa se dobija utisak da ga srpski novinari ubijaju ponovo. Možda i gore od pomenutih “temerinskih momaka”. Zašto to čine, teško je razumljivo. Petrović je stradao na najgori mogući način; danas je mrtav i nije u stanju da se brani pred ovim bezočnim posmrtnim “presudama”. Ipak, možda bi tužilaštvo moglo (pa i moralo) da se pozabavi ovakvim nečasnim i naopakim izveštavanjem pojedinih srpskih listova i onlajn medija.

Ravnoteža zla

Još da dodamo da se nikako ne bi smele povlačiti nekritičke paralele između nasilničkog ponašanja pripadnika nacističke organizacije “64 županije”, kod kojih je pronađeno čak i automatsko oružje, i nedavnog sukoba u kome su se dve grupe mladića posvađale, te da je tokom te svađe stradala roletna na prozoru jedne kuće.

U prvom slučaju (u oktobru 2012) jasno se radilo o mladićima koji su vođeni nacionalnom mržnjom, dok su se u drugom (ovih dana) dogodila svađa koja se nikako ne može svrstati u “međunacionalni” sukob. O tome jasno govore i reči brata jednog od mladića, koji je priznao da je učestvovao u jednoj “žešćoj raspravi”:

“Oni su se vijali, gađali flašama, te roletne su jedina šteta. Neka odgovaraju ako su krivi, ali niko ne mrzi Mađare… moja baba je Mađarica, majka drugog uhapšenog je Mađarica i nema tu nikakve mržnje prema Mađarima. I nije u redu da se to tako okarakteriše, jer nije tako“.

Ipak, ni jasne reči ovog mladića ne pomažu, jer takav incident u Temerinu obavezno mora biti okvalifikovan kao sukob na međunacionalnoj osnovi. Zašto da nam jedna baba ili majka Mađarica kvare “idilu”? Srpski novinari neprestano ponavljaju kako su se sukobili Srbi i Mađari, iako je to, kako vidimo, daleko od istine. Jedno je, valjda, organizovana grupa neonacista, pripadnika “64 županije”, koji svoja šovinistička opredeljenja uopšte ne kriju, a sasvim drugo je jedna ulična ili kafanska tuča, koja je nastala nekim spletom okolnosti, koji nikakve veze nemaju sa izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Na kraju da dodamo da je Bojan Pajtić, predsednik vlade izmišljene Vojvodine, ovaj poslednji sukob temerinskih mladića (u kome nije bilo nikakvih nacionalističkih ili šovinističkih izliva mržnje) paranoično okarakterisao kao “napad na Vojvodinu”. Još je srceparajuće i infantilno, u stilu zabavišta, izjavio:

“Kad tu kuću gađaju flašama, kad je zasipaju uvredama i pretnjama, kad je ruže grafitima mržnje, kad bi da je ruše i razgrađuju, od nas će čuti samo jedno – ne damo tu kuću!”

Kakav smrad .

/ KORENI /


Podnaslov i fusnota urednik akademediasrbija.


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP