Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110508
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6748217
Ko je na sajtu?
Imamo 45 gosta na mreži

SLEDE NOVA PRAVILA IGRE


16.02.2013. / ree- Akademediasrbija

Piše : Aleksandar Savić

Aleksandar Vučić očuvao je Vladu Srbije, Ivica Dačić je uzdrman, a Dragan Đilas je politički gubitnik kojem nije pošlo za rukom da je obori...

Politička, obaveštajno-bezbednosna i medijska afera koja se poslednjih nedelja pripremala i razvijala, a protekle nedelje dosegla svoj vrhunac, nije uspela da sruši Vladu Srbije. Razlog za neuspeh pre svega je Aleksandar Vučić.

Iako je upravo lideru naprednjaka danas gotovo jedinom na političkoj sceni stranački interes raspisivanje vanrednih izbora, s obzirom na njegov trenutni lični i stranački rejting, epilog afere „Dačić– Šarić“ ukazuje da je ovog puta stranačke interese podredio onim državnim. Nije iskoristio pogodan politički trenutak i rukovodeći se stranačkim interesom okrenuo leđa i Ivici Dačiću i ovoj Vladi Srbije.

Ivica Dačić je stoga i danas premijer i ministar unutrašnjih poslova, iako je njegov politički kredibilitet ozbiljno narušen što sopstvenom krivicom, što neadekvatnim odabirom najbližih saradnika, što zbog onih koji su poslednjih dana zbog kontakata sa pripadnicima narko-klana Darka Šarića nastojali politički da ga unište i kompromituju, i time izazovu momentalni pad Vlade Srbije, i istovremeno zadovolje tim činom sopstvene interese.

Dragan Đilas, lider Demokratske stranke, svoj otvoreni zahtev za Dačićevu ostavku, i raspisivanje izbora u vrhuncu afere zasnovane na kontaktima Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića, poznatog i kao Miša Banana, nije uspeo da ostvari.

Tom zahtevu prethodio je intervju potpredsednika DS-a Miodraga Rakića, koji je obelodanio kao bivši šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti postojanje dokaza o kontaktima visokih državnih funkcionera i pripadnika klana Darka Šarića. Ta izjava predstavljala je medijski fitilj, za čije paljenje su se potom potrudili mediji koji su u najvećem broju naklonjeni upravo politici Demokratske stranke. Oni su se svom snagom obrušili na Ivicu Dačića.

S toga je Dragan Đilas najveći politički gubitnik u ovoj aferi, jer s jedne strane nije ostvario pad Vlade i momentalno raspisivanje vanrednih izbora. S druge strane u značajnoj meri ugrozio je politički odnos sa liderom SPS-a, od koga mu zavisi većina u Gradu Beogradu, ali i stranačka i politička perspektiva na duže staze.

Kompleksnost te afere, kojom se nastojalo da se obori Vlada Srbije, uništavanjem pre svega u političkom smislu Ivicu Dačića kao njenog premijera, jeste složena.

Tu aferu, kako „Akter“ saznaje, nisu pokrenuli samo politički i stranački motivi niti legitimna politička borba, niti se ona odvijala u skladu sa zakonom dozvoljenim metodama političke borbe.

Ona je pre svega pokrenuta zbog interesa očuvanja kapitala, zarad novca, očuvanja stečenih društveno-političkih pozicija i ličnih interesa pojedinaca i pratećih grupa.

Stranačke manifestacije samo su „prikrivalice“ pravih motiva i aktera u ovom slučaju karakterističnom i po tome što je otvoreni napad išao na Ivicu Dačića, iako je prava meta u krajnjoj fazi bio Aleksandar Vučić.

Umesto političkog oslabljivanja lider SNS-a iz te eskalacije izašao je politički ojačan.

Nastoji se da se ta činjenica putem spinovanja i prateće manipulacije prezentuje političkom establišmentu, ali i javnosti, kao objašnjenje u skladu sa teorijom „ko je politički profitirao taj je i izazvao aferu“. To je zapravo očajnički potez u nastojanju da se kako-tako zakomplikuju koalicioni odnosi lidera SPS-a i SNS-a, i skrene trag sa pravih uzročnika te afere, koja u nekim svojim elementima ima obeležja ugrožavanja ustavnog poretka zemlje. Samim time za njene inspiratore i izvođače sledi na odgovarajući zakonski način i pravno sankcionisanje.

Ono što će svakako opteretiti dosadašnje političke relacije u Srbiji jeste činjenica da se slučaj klana Darka Šarića i svi državni funkcioneri koji su bili u odnosima sa pripadnicima tog narko-klana moraju procesuirati shodno raspoloživim podacima i dokazima, kao i oni koji su u tom slučaju zloupotrebljavali svoj položaj, ovlaštenja i saznanja.

Kako „Akter“ saznaje, nije reč samo o predstavnicima SPS-a. Sa klanom Darka Šarića odnose su imali i predstavnici drugih političkih stranaka, samo što su u javnost selektovano plasirane samo one informacije koje se odnose na lidera SPS-a i njegove saradnike.

Otuda indikativno zvuči i izjava Borisa Tadića, koji je javno priznao da su mu poznate informacije o susretima Dačića i Radulovića od 2009. godine. U odgovoru na pitanje ko je odgovoran za bekstvo Rodoljuba Radulovića iz Srbije, bivši predsednik označio je obaveštajno-bezbednosni aparat, što u kontekstu u kojem je to izjavio znači, s obzirom na to da je u to vreme tim aparatom rukovodio njegov šef kabineta Miodrag Rakić, kao pravljenje otklona od osobe kojoj je svih godina svog predsedničkog mandata poveravao praktično i neograničeno upravljanje državom i svim njenim resursima.

Iz te akcije, koja je mogla da proizvede pad Vlade Srbije protekle nedelje, rađa se promena pravila igre u Srbiji, promena odnosa snaga, kako onih u političkoj areni, tako i u areni formalnih i neformalnih centara moći koji imaju značajan uticaj ne samo na političke tokove, već i na društveno-ekonomske u najširem smislu.

Vlada Srbije je opstala, SNS je u stranačkom smislu profitirala, vrh SPS-a je uzdrman, vrh DS-a naneo je štetu sopstvenoj stranci, ponajveću, razočaravajući međunarodnu zajednicu i diplomatske predstavnike u Beogradu. Oni ne razumeju postupke lidera i vrha DS-a i njihovu prošlonedeljnu aktivnost praćenu zahtevom za rušenje Ivice Dačića i ove Vlade Srbije, u ovom trenutku posebno važnom za dalji proces evrointegracija Srbije.

Iako su izbori u Srbiji održani u maju, prava promena vlasti, povratak moći i zakonitosti u institucije sistema kreće tek u danima i nedeljama koje su pred nama.

Izbora će biti, kako „Akter“ saznaje, ali tek kada se institucije sistema u potpunosti konsoliduju i iz njih protera organizovani kriminal koji godinama nagriza temelje države.

/ Izvor : Akter /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP