Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100435
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6616204
Ko je na sajtu?
Imamo 71 gosta na mreži

ZAŠTO SU BUGARI DOBILI NIŽU CENU GASA OD SRBIJE ?


22.07.2010.

Očekujem da studija izvodljivosti trase gasovoda Južni tok kroz Srbiju bude gotova do kraja godine, a da gasovod bude pušten u rad početkom 2015. godine, rekao je Petar Škundrić, ministar energetike, komentarišući efekte tek potpisane „mape puta” za izgradnju bugarskog dela gasovoda između Rusije i Bugarske.

Interesantno je, međutim, da je sporazum o „mapi puta” objavljen tek pošto se Moskva obavezala da smanji cene gasa za Bugarsku i ukloni posrednike iz ugovora o snabdevanju.

Upitan zašto Srbija, ukoliko već nije jednak, nego manjinski partner u projektu Južni tok, nije uspela da postigne sličan dogovor s Rusijom bar kada je u pitanju niža cena gasa i isključenje posrednika Jugorosgasa iz posla, Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže da Bugarska ima adute koje Srbija nema, a tiču se pre svega tranzitnih kapaciteta.

"Bugarska troši gasa koliko i Srbija, ali je zato transporter gasa za Makedoniju, Grčku i Tursku zbog čega ovim gasovodom prođe osam puta više gasa nego u slučaju Srbije. Zato je Bugarska važan partner za Rusiju. Imajući takvog „keca u rukavu” Bugarska je mogla da postavlja svoje uslove", objasnio je Vuletić.

Bugarska je veoma važna zemlja za Južni tok, jer će upravo na njenoj teritoriji gasovod izroniti iz Crnog mora i dalje u južnu, a potom i centralnu Evropu voditi kopnom. Važno je, dodaje on, da je sada izvađen i poslednji kamenčić iz „ruske cipele” i da je dobijena potvrda da će Južni tok ići preko Bugarske.

Preostaje da se „mapom puta” za ceo projekt potvrdi da li će gasovod ući u Srbiju kod Dimitrovgrada ili Zaječara.

Milan R. Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže list da je, imajući u vidu činjenicu da je Bugarska izbegla posrednika u snabdevanju gasa i smanjila nabavnu cenu, jasno koliko je Srbija loše pregovarala prilikom zaključivanja međudržavnog sporazuma s Rusijom.

"U svim energetskim poslovima u Srbiji ruskoj strani je dato većinsko vlasništvo, bez bilo kakvog objašnjenja. Osim toga, mnogo je nejasnoća i u zajedničkoj firmi za gradnju podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor”", kaže on.

Šta će ta firma za gradnju podzemnog skladišta raditi u Srbiji ako je registrovana u Švajcarskoj i zašto se čeka s drugom fazom gradnje koja je trebalo odavno da počne, a u koju ruska strana treba i zvanično da uđe, pita Kovačević.

On kaže da je nesposobnost pregovarača potvrđena i kada je u pitanju posrednik u isporuci ruskog gasa, budući da Srbija i dalje to radi preko Jugorosgasa, koji je postao vlasnik gasovodne mreže na jugu Srbije budući da finansira gasovod Niš–Dimitrovgrad.

Kovačević kaže da je problem što i Ministarstvo energetike sada pravi istu grešku u elektroenergetici i bez bilo kakvih konsultacija i javnih tendera ustupa lokacije za gradnju hidrocentrala, i to tako što će potencijalni partneri izvoziti svu proizvedenu struju iz Srbije.

"To što je Bugarska pre mesec dana posle skoro sigurne odluke da se povlači iz poslova s Rusima u gradnji nuklearke i „Južnog toka” ipak odlučila da gasovod ide preko njene teritorije potvrđuje koliko politika ima premoć nad ekonomijom", kaže Zorana Milanović-Mihajlović, savetnik za energetiku u SNS-u, i dodaje da je za Srbiju dobra vest što će gasovod ulaziti iz Bugarske.

/izvor: SEE/Politika/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP