Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110508
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6748138
Ko je na sajtu?
Imamo 35 gosta na mreži

ЧИЈА ЈЕ МАТИЦА СРПСКА - СРПСКОГ НАРОДА ИЛИ ИВАНА КЛАЈНА?


22.02.2013. / pee-Академедиасрбија

Драган Башовић

Српско удружење "Ћирилица" предало је данас, у одсуству председника Матице српске Драгана Станића, а поводом Међународног дана матерњег језика, секретаријату Матице протестно писмо у коме се захтева да се ова институција изјасни о последњим догађањима у Новом Саду око ћириличних назива.

 

Како су приметили у овом удружењу, постављање 200 ћирличних показивача правца на аутобусе градског превоза само је 2% од уличних јавних натписа на ћирилици у овом граду чиме је заступљеност српских писма побољшана за незантних "неколико стотих делова промила".

Према речима Миодрага Мише Којића, потпредседника Удружења, данашњи долазак делегације у којој је било и чланова који су допутовали из Београда, био је писмено најављен тако да није изостало разочарање због тога што Станић није лично дочекао делегацију или барем одредио некога из Матице саслушати представнике " ћирилице ".

-После 186 година постојања и рада Матице српске на добробит српскога народа, ова важна институција се постепено претвара у салонско књижевно друштво. Не реагујући на очигледне проблеме и притиске којима је фонетско, најсавршеније писмо на свету, српска ћирилица, доведена до руба нестајања, Матица српска се показује недоследни својих славних оснивача. Горући дневни проблеми с враћањем ћирилице у јавну употребу манифестовани су свуда где живи српски народ: од Новог Сада и Вуковара, до Мостара и Београда. Да ли се Матица српска уплашила и предала своју - нашу, српску ћирилицу другима, наш основни симбол националне културе, и по диктату академика Ивана Клајна решила да престане са деловањем због којег је и основана као прва културна институција у Срба? Да ли се Станић и Матица српска поводе за изјавама главног српског лингвисте Ивана Клајна да је "борба за очување ћирилице племенит, али незахвалан посао (донекле сличан очувању околине), јер су практични и комерцијални фактори на страни латинице" или су решили да се држе традиције српског народа и тековина Матице, видјећемо када се коначно изјасни о писму које смо данас предали. На жалост, наш је утисак да вишемесечно одбијање Матице да се изјасни о петицији за одбрану ћирилице, о предлозима за службену и јавну употребу ћирилице, о неуставном увођењу латинског писма у правопис српског језика, о заштити права Срба у Црној Гори на свој језик и писмо , и пасивност Матице гледе актуелне хајке на ћирилицу и Новом Саду, наводи нас на закључак да је Језичко одељење Матице подлегло притисцима - изјавио је Којић Правди.

Којић закључио да је Матица српска недоступна "Ћирилици" која је заправо глас народа.

Српско удружење Ћирилица је председнику Матице српске Драгану Станићу поручило да не може стајати по страни догађаја у којима се вређа и српско писмо и достојанство српског народа. Правда у целини објављује садржај писма чији је аутор Петар Јаћимовић, повереник Комисије "Ћирилице" за Нови Сад које носи назив "Српска Атина":

-Ових дана се у Новом Саду, након постављања ћириличких показивача правца на аутобусе ЈГСП Нови Сад, повела права хајка против ћирилице. Двије стотине натписа на аутобусима, који су непуна два процента новосадских уличних натписа на ћирилици, побољшали за неколико стотих делова промила, били су окидач за досад невиђену провалу антићириличке хистерије у Новом Саду. Подсјећамо Вас да смо на заједничком састанку одржаном у Матици српској дана 6. рујна 2012. донели закључак, да будемо спремни на дуготрајну борбу како бисмо ћирилици вратили највиши дигнитет и статус који је у српској култури једино прихватљив.

Нисмо приметили да сте се огласили ових дана, када су се колумнисти готово свих српских новина, као по команди - и по истом обрасцу неутемељеном, обрушили на ово "ћириличење" Новог Сада којим се, по њима, ограничавају национална права наших суграђана других националности - а страни туристи доводе у незгодан положај, јер због не познавања ћирилице неће моћи користити градске аутобусе.

Ни телевизије нису пропустиле прилику посветити стотине својих драгоцених минута о ћириличком бауку који на 200 аутобуса кружи европским Новим Садом и ремети нам вековима неговане добре међунационалне и комшијске односе. Високи функционер једне мале, али медијском пажњом обасуте странке је у присуству десетак својих страначких другова одржао уличну конференцију за медије на којој је, између осталог, рекао: "Нови Сад није Чачак, тамо ћирилица може - овде не може" и "ћирилица се не једе ".

Водитељка локалне телевизије из Новог Сада изнела је шовинистички став, по коме је ћирилица и од Срба одбачено писмо и да је латиница у српском језику оно што одговара и већинском народу и националним мањинама, овде у Војводини.

Потпредседник Савета за међунационалне односе Скупштине града Новог Сада госп. Ласло Галамбос је оценио "да градска власт увођењем ћирилице вређа мањине". Из Суботице се јавио, председник Националног савета Мађара Тамаш господин Корхерц који је изјавио да власт у Новом Саду увођењем ћирилице крши права мањина на употребу језика.

Госпођа Ева Вукашиновић, заменица Покрајинског омбудсмана, задужена за права националних мањина реаговала је тек када су показивачи смера на аутобусима ЈГСП Нови Сад са латиничког преусмерени на ћириличко писмо, додавши да су по Статуту Града Новог Сада оба писма равноправна (апсолутна неистина погледај Статут, чл . 6, став 1.) Док је била хрватска латиница није јој сметала!

Ученик новосадске средње школе текстове из страног језика (не српски) писао је ћирилицом у знак протеста због потискивања ћирилице из српског језика и редовно добијао слабу оцену; иако је његово знање из тог језика, и пре и после (када је одустао од протеста), оцењивано одличном оценом. Протествовао је и судија из Сенте који је на мађарском језику и ћириличком писму упутио позив странци, али он није добио слабу оцену него - отказ.

Бивши градоначелник Новог Сада господин Игор Павличић изразио је забринутост због повратка ћирилице, јер то, по њему, угрожава стечена права националних мањина.

О угрожености српских националних права била је тек ту и тамо понека реч и протест једног средњошколца и судије.

Имају ли Срби као и сви остали народи право на матерњи језик и писмо?

Господине председниче Матице српске огласите се, узмите у заштиту српских језик и ћирилицу; ћирилицу која је у јавној употреби спала испод два процента у Новом Саду у коме српски језик, као матерњи, користи више од 80% становништва.

Будите, како и доликује првом човеку најстарије културне институције у Срба, храбри и неуморни у одбрани српског језика и писма. Налазимо се у временском теснацу, сада је за ћирилицу "минут до дванаест". Учините то данас - данас када је Светски дан матерњег језика, да после не буде касно.

Поздрављамо Вас и надамо се да шутња неће бити Ваш одговор - наводи се у писму које је Станићу на Светски дан матерњег језика 21. Фебруар у 11 сати и 59 минута (симболичних минут до 12) у просторијама Матице српске уручило удружење "Ћирилица".

/ Pravda /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP