Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110508
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6748171
Ko je na sajtu?
Imamo 47 gosta na mreži

PREKINUT POSTUPAK REHABILITACIJE DRAŽE MIHAILOVIĆA


22.02.2013 / ree-Akademediasrbija

PREKID DO PRAVOSNAŽNE PRESUDE O TAČNOM DATUMU SMRTI

Prvi Osnovni sud u Beogradu donio je odluku, prema kojoj je Mihailović streljan 31. jula 1946. godine na koju su predlagači rehabilitacije podnijeli žalbu, jer tvrde da je Mihailović ubijen 17. jula 1946.

Postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića prekinut je u petak pred Višim sudom u Beogradu do pravnosnažnosti presude o tačnom datume njegove smrti.

Prvi Osnovni sud u Beogradu donio je odluku, prema kojoj je Mihailović streljan 31. jula 1946. godine na koju su predlagači rehabilitacije podnijeli žalbu, jer tvrde da je Mihailović ubijen 17. jula 1946.

Predsjedavajući sudskim vijećem Aleksandar Ivanović rekao je da se postupak rehabilitacije prekida do pravosnažnosti postupka kojim bi se utvrdio tačan datum Mihailovićeve smrti koji je značajan za proces rehabilitacije, javlja Tanjug.

- Prošlo je skoro godinu dana od početka procesa, a dalje vođenje postupka bez datuma bi bilo necjelishodno, rekao je Ivanović i dodao da će postupak rehabilitacije biti nastavljen daljim saslušanjem historičara Branka Latasa, nakon utvrđivanja datuma Mihailovićeve smrti.

Punomoćnik predlagača za rehabilitaciju Mihailovića Zoran Živanović rekao je da svi izvori govore da je Mihailović streljan 17. jula 1946. godine, odnosno dva dana po izricanju presude, što znači da nije imao pravo na žalbu i da mu presuda nije ni uručena.

Odluka o rehabilitaciji biće donijeta u pisanoj formi, neće se javno objavljivati, već će njen pisani otpravak biti dostavljen strankama u postupku, poslije čega će i javnost moći da se upozna s odlukom suda o rehabilitaciji Mihailovića.

Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je prošle godine Mihailovića mrtvim, poslije gotovo 60 godina, a kao datum njegove smrti odredio je 31. jul 1946. godine.

/ OSLOBODJENJE /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP