Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110508
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6748172
Ko je na sajtu?
Imamo 47 gosta na mreži

LIČNO SAM ČUO HOLBRUKOVU GARANCIJU KARADŽIĆU


27.02.2013. / ree-Akademediasrbija

Čuo sam ga kako kaže da to ne može da se stavi na papir, ali da je imao podršku predsednika SAD, rekao bivši predsednik Crne Gore

 

Bivši predsednik Vlade nekadašnje Savezne Republike Jugoslavij, prethodno predsednik Crne Gore, Momir Bulatović, izjavio je da je, tokom pregovora u Beogradu, u julu 1996. godine, "lično čuo američkog diplomatu Ričarda Holbruka kako kaže da ima garancije predsednika SAD da Radovanu Karadžiću neće biti suđeno u Haškom tribunalu, ukoliko da ostavku na mesto predsednika Republike Srpske (RS) i povuče se iz političkog života".

Holbruk je u Beogradu boravio zbog pregovora od ostavci Karadžića, kao deo primene Dejtonskog sporazuma, kojim je krajem 1995. okončan rat u Bosni, potvrdio je Bulatović u izjavi zastupnicima Karadžićeve odbrane, koju je tribunal objavio uoči Bulatovićevog svedočenja ove nedelje.

"Svi smo verovaji da Karadžić nikada ne bi dao ostavku ili otišao sa vlasti bez takvih garancija. To je bio jedini način da Holbruk uspe. Čuo sam ga kako kaže da to ne može da se stavi na papir, ali da je imao podršku predsednika SAD", rekao je Bulatović.

On je kazao da je bio prisutan kada se Jovica Stanišić, tada šef Državne bezbednosti Srbije, "vratio sa Pala s dokumentom na kojem je bio Karadžićev potpis kojim se od složio da da ostavku i povuče se iz javnosti".

U Bulatovićevoj izjavi se kaže da je, "imajući u vidu Holbrukovu centralnu ulogu u dejtonskim pregovorima i okončanju rata u Bosni", verovao da je Holbruk "govorio u ime međunarodne zajednice, kao i tokom procesa, i da će njegov sporazum prema kojem Karadžić neće biti krivično gonjen biti poštovan na isti način kao što drugi sporazumi koje je postigao pre i posle Dejtona".

Bulatović je izjavio da je Karadžića dobro poznavao i da ga "nikada nije čuo da izražava mržnju prema muslimanima ili Hrvatima ili da govori nešto što bi ga navelo da poveruje da se on zalaže za počinjenje zločina protiv ljudi iz ovih grupa".

"Mogu da kažem sa apsolutnom sigurnošću da se Radovan Karadžić nikada ne bi založio za egzekucijuzarobljenika, bilo u Srebrenici ili negde drugde", izjavio je Bulatović.

Nakon hapšenja u Srbiji i predaje u nadležnost Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Karadžić je tražio da se postupak protiv njega obustavi, pozivajući se na sporazum sa Holbrukom.

Haške sudije su taj zahtev odbacile, obrazloživši da "navodni sporazum o imunitetu nije obavezujući za Tribunal".

Karadžića optužnica tereti za genocid u Srebrenici u julu 1995, za zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Svedočenje Momira Bulatovića u dokaznom postupku odbrane očekuje se ove nedelje.

/ Izvor : Autor: Agencija TANJUG /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP