Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110508
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6748123
Ko je na sajtu?
Imamo 27 gosta na mreži

НОВО ТУРЧЕЊЕ СРБА ?


28.02.2013 / pee-Академедиасрбија

Аутор: Neimar

За време ропства под Османском империјом једно турчење Срба се већ десило. И оно је као што сви знамо имало фаталне ( читај: крваве ) последице и по Православне и по Србе који су на овај или на онај начин примили Ислам.

Тај историјски процес је неповратан, част изузецима ( Емир Кустурица ). Најгоре од свега што односи између Православних и Муслимана у Србији су далеко од нормалних што се скоро могло видети и чути на одбојкашкој утакмици Новог Пазара и Црвене Звезде што није једини случај.

Међутим, да ли се нешто слично од горепоменутог може поновити?

На попису из 2011.г. 84,6% Срба се изјаснило да су Православни верници.Али ” ко га змија уједе тај се и гуштера боји “.

Почело је безазлено. Зимске припреме наших фудбалера у Турској, курсеви трбушног плеса, јефтина турска гардероба на бувљим пијацама, све више турских посластичарница (као да никада нисмо пробали тулумбе и баклаве).Онда постаје све мање безазлено и све више озбиљно.

Иако је Турска међу првима признала самопроглашену државу Косово, Велики Вођа Борис (вероватно са задатком из Европске Уније ) започиње отопљавање (?!) дипломатских односа Београда и Анкаре.Он чак 2010.г. неком ” Истанбулском декларацијом” ради иза леђа Републици Српској. Процес зближавања Србије и Турске ће наставити “Председник свих грађана Србије”, али о томе касније.

Вратимо се у Србију. Иронично, На београдској телевизији “Прва српска” крећу у низу “ТВ новеле” ( еуфемизам за ” сапунице” ): индијске, турске, из Црне Горе, у паузама “ријалити” и “ток шоуа”.

А онда се у једној “сапуници” поново појавио он – ” Сулејман Величанствени”. Српски народ окреће телефоне “Прве”, скупља се испред те ТВ станице…тражи да се скине с програма серија о турском султану баш пред прославу победе Српске војске над Турском у Првом балканском рату…Хммм. Научна фантастика.

Напротив, “Сулејман” је најгледанија серија у Србији. Што је још поразније “Сулејман Величанствени” је најгледанији и међу децом. Не волим да цитирам Фројда али збиља ” дете је отац човека”. У књижарама и на уличним штандовима продају се турски речници. Велике издавачке куће у Београду промовишу нова књиге чија је тема султан “Сулејман”.

Док на Косову и Метохији сваки дан одјекују експлозије у српским кућама , ТВ “ток-шоуи” распредају да ли је Сулејман “Величанствени” баш био такав какав је приказан у серији. Мушкарци се уписују на курсеве трбушног плеса где неки на телевизији могу да покажу да “имају таленат” док се у Кикинди један брачни пар одлучио да свом сину да име Султан ! Јадно дете.

Појединци сматрају да приближавање турске културе Србима може имати економске користи. Нова радна места, извоз наших производа у Турску…Међутим, “турчење” економије Србије има исти економски ефекат као и “европеизација” Србије: давање много за мало или за ништа, обећања о инвестицијама у привреду Србије. Уколико инвестиција из Неоосманије и има, оне иду углавном у бивши турски Новопазарски санџак и бивши турски Косовски вилајет.

Од када је министар за уништење српске економије Млађан Динкић потписао у Истанбулу 2009.г. Споразум са Турском о слободној трговини. Србија је за три године извезла у Турску робе у вредности од 450.880 000 долара, а увоз је у вредности од милијарду и 157.340 долара. Русија им не ваља, али бројке не лажу. Динкић је пуних 8 година опструирао долазак прве руске банке у Србију, а овдашњи медији засипају јавност обећањима турске “Ексим банке” од 300 милиона долара инвестиција у Србију за 2013.г.

Колају гласине да ће бити великих турских инвестиција у Србију, али само под условом ако бивши турски Новопазарски санџак добије аутономију. То је неосултан Абдулах Гул рекао председнику Србије Николићу. Ово може бити забрињавајуће. Неће нам се народ поново потурчити. “Сулејман Величанствени” је само један тренд у нашем друштву.

Али ако нам се политичари на власти “потурче”, имаћемо велиkи проблем. Бре!

/ Novinar Online.de /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP