Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99618
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609288
Ko je na sajtu?
Imamo 30 gosta na mreži

SRBIJA NEĆE U SUKOB SA AMERIKOM ZBOG KOSOVA


23.07.2010.

Vlada Srbije neće menjati svoju politiku prema Kosovu, a glavno sredstvo borbe ostaće diplomatija i debata u Generalnoj skupštini UN, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Vlade, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

 

Zbog Kosova se neće ulaziti ni u sukob sa velikim silama. Premijer Mirko Cvetković rekao je da su se odnosi sa SAD razvijali u dobrom pravcu na platformi "slažemo se da se ne slažemo", i to se neće menjati.

Ne menjaju strategiju za Kosovo: Tadić, Cvetković i Dačić- Mišljenje Suda nije promenilo poziciju nijedne strane, ni naše ni SAD i ne mislim da bi moglo u bilo kom pravcu da bude konfrontacija - rekao je premijer.

Srbija će tražiti pregovore koji treba da dovedu do obostranog prihvatljivog rešenja, a Vlada Srbije odlučila je juče da parlamentu predložiti usvajanje jednog, kako je rekao premijer, političkog akta za koji veruje da će obezbediti jedinstvo svih političkih aktera na očuvanju države, a ujedno i omogućiti svima da se izjasne o tome.

Vlada je usvojila izveštaj pravnog tima prema kome Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. U izveštaju se zaključuje da Sud u Hagu nije legalizovao etnički motivisanu secesiju Kosova.

Vlada je potvrdila sve ranije odluke državne politike zasnovane na odlukama parlamenta i najavila je da će Srbija svoje stavove braniti i na debati u Ujedinjenim nacijama.

- Ako bi većina u Generalnoj skupštini UN podržala Kosovo, onda bismo nakon toga živeli u drugačijem svetu nego što je danas, a ja ne verujem da će se to desiti - rekao je Jeremić na konferenciji za novinare.

Upitan kako će Srbija odgovoriti na ponudu EU da pomogne u dijalogu Albanaca i Srba, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da Srbija želi sa svima da sarađuje, ali i da "svi problemi "imaju zajednički koren", a to je neslaganje dve strane o statusu. Jeremić je ponovio da je Sud svojom presudom napravio presedan i "otvorio Pandorinu kutiju", aludirajući na sve separatističke procese.

Ministar policije Ivica Dačić ocenio je da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije pravna odluka, već "odluka sa puno političkih elemenata" i da je na delu bio "zakon jačeg".

- Šta više hoće od nas, kada će nas ostaviti na miru. Čega sve Srbija još mora da se odrekne da bi bila priznata u svetu kao garant stabilnosti. Nema trajnog rešenja na Balkanu ako nije pravedno - rekao je Dačić i na pitanje o stabilnosti na KiM i jugu Srbije, dodao:

- Svaki napad na Srbe na KiM koji bi doveo do iseljavanja 150.000 Srba bio bi akt usmeren protiv regionalne stabilnosti.

Šef pravnog tima Srbije Dušan Bataković ocenio je da je odluka Suda bila politički motivisana, a Ministar Jeremić je objasnio da će diplomatska borba u UN biti trka sa vremenom.

Kako do većine za novu rezoluciju o pregovorima

Predsednik i Vlada Srbije smatraju da je Sud izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i da je Generalnoj skupštini UN prepustio odluku. Zato će sve aktivnosti Srbije biti usmere na to da dovedu do rasprave u Generalnoj skupštini UN, jer tu velike sile imaju najmanju mogućnost kontrole.

Zato će koraci Srbije ići na sledeći način:

- Objašnjavanje celokupnoj stranoj javnosti da Međunarodni sud pravde nije dao mišljenje o samom aktu jednostranog proglašenja nezavisnosti;

- Tokom vikenda specijalni izaslanici predsednika Srbije Borisa Tadića odneće njegovo pismo u 55 zemalja koje su ključne za formiranje svetskog javnog mnjenja. U pismu će pozvati da se o kosovskoj nezavisnosti razgovara u Generalnoj skupštini UN;

- Sprečiti da se nastavi dalje priznavanje nezavisnosti Kosova (do sada je to učinilo 69 zemalja) jer se u Generalnoj skupštini UN odlučuje dvotrećinskom većinom prisutnih. Cilj Kosova i Amerike, koja podržava nezavisnost, jeste da još pedesetak zemalja to učini kako bi sprečili formiranje većine koja bi podržala rezoluciju Srbije;

- Prvi diplomatski okršaj na visokom nivou oko mišljenja Suda u avgustu na sednici Saveta bezbednosti pod predsedavanjem Rusije.

Dodik: Sud dao pravo RS da se opredeli

Ako neko neće da vidi Bosnu i Hercegovinu u svetlu izvornog Dejtona, onda je odluka Suda u Hagu dobrodošla za prava Republike Srpske, izjavio je juče u Trebinju premijer RS Milorad Dodik i poručio da RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova.

„Presuda Međunarodnog suda u Hagu je neobjektivna, kosi se sa poimanjem pravnih normi i politički je deklarisana tvrdnjom da dekleracija o samostalnosti Kosova nije u sukobu sa međunarodnim pravom“, ocenio je Dodik.

/ BLIC Online/


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP