Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99657
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609918
Ko je na sajtu?
Imamo 47 gosta na mreži

ЧУВАЈМО АЗЕРБЕЈЏАН КАО ДА ЈЕ КОСОВО !


02.03.2013 / pee-Академедиасрбија

Душан Пророковић

Александар Павић

Када за педесет година историчари буду анализирали данашња дешавања, овај догађај ће сврстати у рубрику „веровали или не“.

Народна скупштина Републике Србије ће расправљати о предлогу Резолуције о поштовању међународног права и мирног решења спора између Републике Азербејџан и Републике Јерменије,1 а судећи по досадашњој пракси, нема разлога да се не очекује и њено усвајање. Сличне одлуке већ су донели парламенти неколико земаља, а то је резултат дипломатске акције Азербејџана. Није спорно, Азербејџан се бори за своје интересе (мада ће бити и те како спорно ако се једног дана буде утврдило да се предлагач, народни посланик Владимир Цвијан, борио првенствено за своје). Питање је међутим, зашто би о овоме овако хитно морала да се изјашњава Народна скупштина. Ваљда би требало да јој претходи једна шира расправа о циљевима српске спољне политике у разним регионима, па би из тога произашао читав низ резолуција које би требало донети. Али, чак и да се та примедба остави по страни – јер тешко да овде више ико очекује вођење озбиљне шире расправе о било ком проблему од државног значаја – нешто друго је проблематично у свему овоме.

Наиме, у предлогу Резолуције стоји да се 20 одсто територије Азербејџана налази под контролом јерменских оружаних снага (Нагорно Карабах и још седам граничних области) па се Народна скупштина, позивајући се на одредбе међународног права и залагања Србије да се спорови решавају у складу са резолуцијама Савета безбедности, залаже за „подржавање територијалног интегритета, неповредивости граница и суверенитета“ Азербејџана (у чл. 1), и у складу са тим се позивају стране у сукобу на испуњавање одредби свих до сада донетих резолуција Савета безбедности које се тичу азербејџанско-јерменског сукоба (чл. 3).

Истовремено, Народна скупштина није била спремна да донесе сличан документ који се тиче Косова и Метохије. Највиши законодавни орган није само неми посматрач процеса успостављања границе између Србије и тзв. републике Косово, признавања докумената тзв. републике Косово, размене официра за везу између Србије и тзв. републике Косово – већ и активни саучесник, а на резолуције Савета безбедности УН које се тичу Косова и Метохије донетих у периоду 1997-1999, нико се и не обазире, већ се преговарачки процес води мимо УН. Ово упркос изјави председника Србије дате у Сочију 11. септембра, где се заједно са председником Русије заложио за „примарну улогу УН“ у решавању питања Косова и Метохије.

Наравно, озбиљност те изјаве је показана већ 26. септембра, на заседању Генералне скупштине УН, када Томислав Николић ни једном речју није реафирмисао поруку из Сочија.

Са своје стране, председник Владе Србије изјављује како позивање на суверенитет преко резолуција и није толико важан, те како је најбоље да се постигне историјско српско-албанско помирење кроз поделу Косова и Метохије. Што га, наравно, није спречавало да истовремено, у пракси, предано ради на заокруживању “косовске државности” на целој територији АП КиМ, успоставњањем границе на административној линији и уопште, кроз постепену примену тзв. бриселских договра, сламањем отпора Срба северно од Ибра – који би били једини гарант остваривања чак и поделе КиМ за коју се председник Владе наводно залаже.

Зато треба поставити питања посланицима који ће гласати за овај предлог: да ли вам је битнији територијални интегритет Азербејџана или Србије? Да ли је важније питање Нагорно Карабаха или Косова и Метохије? Зашто истоветну резолуцију не донесете о Србији и замените је недавно усвојеном? Зашто не предложите поделу Нагорно Карабаха у циљу постизања историјског азербејџанско-јерменског помирења?

Но, после изгласавања Резолуције о Косову и Метохији од 13.1.2013, могло би се закључити да су оваква и слична питања реторичка за огромну већину садашњег састава Народне скупштине,и да их ваља поставити искључиво ради историје – да не буде да сутра нису знали зашта гласају а зашта не. Да знају с чим ће изаћи и пред Милоша и пред претке, и пред потомке.

/ НИКАД ГРАНИЦА /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP