Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99319
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6607117
Ko je na sajtu?
Imamo 55 gosta na mreži

ŠIPTARI UPADAJU NA JUG SRBIJE I SEKU ŠUME OSTAVLJAJUĆI PUSTOŠ, A SRBIJA ŽMURI !


07.03.2013. / ree-Akademediasrbija

B.Subašić

Šume uz administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom su desetkovane, tužno konstatuju stručnjaci “Srbijašuma” koji ovih dana, s glavom u torbi, ponovo kreću u popis polja prekrivenih panjevima.

To je sve što ostaje od šuma u Kopnenoj zoni bezbednosti posle akcija albanskih pljačkaša, koji ne prezaju i da zapucaju ako bi se dokopali drveta.

- Bezbroj puta smo međunarodnim institucijama na KiM prijavljivali ove pljačke, ali oni se jednostavno prave ludi – s ljutnjom priča dr Predrag Aleksić, izvršni direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine “Srbijašuma”. – Našim šumarima zabranjeno je da uđu sami u “zabranjenu zonu” uz administrativnu liniju, dok albanske bande, organizovane poput vojske, vršljaju bez problema. Imaju izviđače, naoružano obezbeđenje, specijalizovanu mehanizaciju i kamione. Toliko su drski da pucaju i na šumare i na naše bezbednosne snage.

Najugroženija su područja Kuršumlije, Leskovca i Vranja gde se od 1999. godine nemilosrdno seku i državne i privatne šume. Više od 60 odsto ukupne krađe dešava se na području uz administrativnu liniju s KiM.

- Divljačko uništavanje šuma, ne samo što nanosi ogromnu štetu zbog gubitka drveta, već menja i kompletnu mikroklimu – ističe dr Aleksić. – Drastično se smanjuje apsorpcija ugljen-dioksida i proizvodnja kiseonika, pojačana je erozija, izmenjen vodni režim.

U proteklih pet godina u šumskom gazdinstvu Kuršumlija posečeno je više od 33.000 kubnih metara drveta, u Leskovcu oko 8.500, a na području Vranja, preciznije oko Bujanovca, oko 9.500 kubika, navodi Gordana Jančić, rukovodilac u Odeljenju za zaštitu šuma i zaštićenih prirodnih dobara.

- Naše ekipe se upravo spremaju da krenu na teren i utvrde štetu koja je načinjena ove zime. Očekujemo da će biti ogromna, jer su po našim saznanjima Alabanci uništili sve, iole dostupne, šume u pokrajini i sada nemilice seku na jugu centralne Srbije – kaže Gordana Jančić.

Stručnjaci “Srbijašuma” navode da je albansko stanovništvo tradicionalno seklo šume, jer su ih smatrali državnim, a seču su intenzivirali posle dolaska NATO na KiM.

- Njihov odnos prema šumama je iracionalan. Na Kosmetu su čitave planine ogoljene, čak su i panjeve povadili – kaže dr Aleksić. – Sada nemaju drugog načina da dođu do ogreva osim da kradu iz centralne Srbije. Sada uz admnistrativnu liniju, ostaje sve manje drveta koje mogu da iseku.

U “Srbijašumama” ističu da srpske bezbednosne snage reaguju na svaki poziv šumara kada ovi uoče pljačkaše, ali da često stignu kasno zbog očajnih puteva, ukoliko ih uopšte ima u planinskim područjima uz adminstrativnu liniju.

- Zbog loše infrastrukture iz tih krajeva su prvo otišli ljudi, a sada “odlaze” i šume – kaž dr Aleksić. – “Srbijašume” godišnje podele dva miliona sadnica vlasnicima u Srbiji za obnovu šuma, ali problem je što u najugroženijim područjima više nema ljudi koji bi ih sadili. Sada odlaze i poslednji žitelji planina s juga centralne Srbije koji su živeli od eksploatacije drveta, jer im albanski pljačkaši oduzimaju jedini izvor egzistencije.

Albanci koji žive na teritoriji Kosmeta, a poseduju šumske parcele u opštini Medveđa napravili su pravu postoš uz administrativnu liniju, kažu u “Srbijašumama”.

- Međunarodne institucije na KiM iz zemalja koje toliko brinu o ekologiji, neće da reaguju iako je reč o ekološkoj katstrofi – kaže dr Aleksić.

/ Večernje Novosti /

Komentar :

Pa je...š takve srpske snage bezbednosti i obezbedjenje granice, kada ne mogu da skenjaju te šiptarske šumokradice. Pa kako će se sukobiti sa pravom šiptarskom vojskom. E najeb.... smo na svim frontovima. Srbiji bedna u šta su te pretvorili. Sloba je ipak bio zakon. Kakav Toma, kakav Dačić, Vučić sve su to gola g..... Pa gde su te specijalne snage što iz helikoptera na priredbama skaču na glavu šatro , pogadjaju muve u letu, a izgleda najbolje bacaju noževe u pečenje.... na čelu sa glavnim žandarmom folk zvezdom sa Miljacke..


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP