Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99315
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6607085
Ko je na sajtu?
Imamo 49 gosta na mreži

ТИТОВА ЉУБАВ ПРЕМА ЖЕНАМА НЕКАДА ЈЕ БИЛА И "ПРЕГЛАСНА"


13.03.2013. / pee-Академедиасрбија

Јосип Броз Тито је можда једна од најконтроверзнијих личности модерне југословенске историје. Био је комуниста, агент, војник, секретар, политичар и доживотни председник СФРЈ.

Његов друштвени живот мање-више је познат, али је његова друга страна - романтична - до данас остала тајновита.

Оно што је поуздано јесте да је волео жене, и своје, а понекад и туђе. Женио се четири пута и имао најмање толико љубавница.

С обзиром на то да није имао предрасуда према другим народима и народностима, тако су и његове жене, што званичне што незваничне, биле Српкиње, Рускиње, Словенке.

- Прва његова жена била је Рускиња Пелагија Белоусова, која је имала само 15 година када се удала за њега. Он је тада био у Русији у заробљеништву. Венчали су се и добили дете Жарка. Преселили су се у Хрватску, али се она после неког времена вратила у Русију, где се преудала. Иако су се разишли, она је тамо баш због њега пала у немилост, па је чак била и на присилном раду - каже за "Блиц" Момчило Јокић, аутор књиге "Тајни досије - Јосип Броз".

Перо Симић, новинар, публициста и аутор прве Титове комплетне политичке биографије "Тито, тајна века", каже да је у његовим личним документима, који се чувају у Руском државном архиву социјално-политичке историје у Москви, својевремено открио да је Тито априла 1936. у Москви раскинуо брак са првом супругом Пелагијом и да је пола године касније, такође у Москви, склопио брак са једном Немицом.

- Та жена се звала Јохана Ана Кениг, рођена је у нејмачком граду Цхемнитзу. Била је удата за једног високог функционера немачког комсомола, који је после доласка Хитлера на власт ухапшен и осуђен на 15 година затвора, а интернационална организација Црвене помоћи је после тога организовала одлазак његове супруге у Москву, где је добила псеудоним Луција Бауер - прича Симић.

Она је радила у московској фабрици радио-апарата, ас Титом се под тим именом венчала (преузимајући његова лажно презиме Валтер) у хотелу "Лукс", у коме су становали функционери Коминтерне.

Симић каже да је он убрзо напустио Москву, али да је она тамо остала. У првој половини 1937. из Париза јој је написао четири љубавна писма, која показују да је то била љубав његовог живота.

- У мојој књизи објављен је и документ у коме је Тито репресивним органима совјетског режима објашњавао своје везе и односе са својом првом супругом Пелагијом, али и са другом - Луцијом Бауер, која је крајем 1937. била стрељана у Москви под лажном оптужбом да је била немачки шпијун - прича Симић, истакавши да је Тито за Луцију рекао да ће "представљати велику мрљу у његовој биографији".

Његова трећа супруга била је богата Словенка јеврејског порекла Херта Хас. Момчило Јокић каже да је, када су у питању преломни тренуци животни, она за Тита била најзначајнија. Упознали су се у Паризу 1937. године.

- Добили су сина Мишу, који је и данас жив. Међутим, док је био у браку са њом, већ је "обрадио" Даворјанку Пауновић Зденку. Она му је била секретарица - каже Јокић.

Са Хертом се растао после само четири године, а његова романса са Даворјанка више није била тајна. Његови тадашњи сарадници чак су тврдили да је њихова љубав била изузетно страсна и често толико гласна да је секретар партијске организације Врховног штаба морао да оде код Тита и да му скрене пажњу.

- Тито му је на то одговорио: "Марјане, ја не могу без ње" - прича Перо Симић.

Даворјанка се у међувремену разболела од туберкулозе и умрла, а Тито је тражио да буде сахрањена поред његове резиденције у Београду.

После њене смрти, наводно је покушао да врати и бившу супругу Херту Хас, која је то одбила и која га је последњи пут видела у његовом кабинету 1946.

Херта је, иначе, умрла пре око две године у Београду, ао свом животу са Титом никада није говорила.

Јованку Будисављевић, касније Броз, упознао је током десанта на Дрвар, када су и први пут плесали. Касније је доведена у Бели двор да буде домаћица куће.

- Чак се и спекулише да је она намерно доведена како би му се умилила, освојила његово поверење и утицала на то да се и он мало смири јер је, када су жене у питању, у то време био незајажљив. Још тада је заправо почела њихова "игра" - каже Јокић за "Блиц".

Иако су до краја његовог живота остали у формалном браку, однос између њих двоје почео је да се урушава још седамдесетих година и на крају се свео на то да га она последње 3-4 године његовог живота није ни видела.

/ Извор: АВАЗ, САРАЈЕВО /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP