Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110538
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6757763
Ko je na sajtu?
Imamo 77 gosta na mreži

СРБИЈА НА КРАЈУ МОРА ПРИЗНАТИ КОСОВО


17.3.2013. / pee-Академедиасрбија

Шеф Спољнополитичког одбора немачког парламента Рупрехт Поленц изјавио ја данас да Европска унија мора најпре решити питање опстанка еврозоне да би могла примати нове чланице и оценио да „Србија, ако на крају не прихвати независност Косова, неће моћи да постане чланица ЕУ”.

На Балканском форуму, који је у Бриселу окупио истакнуте политичке личности Европе и САД, Поленц је додао да Србија засад то неће да уради и подвукао да су преговори Београда и Приштине покренути да би се омогућило да Србија почне преговоре са ЕУ.

Председник владе Црне Горе Мило Ђукановић је на овом скупу упозорио да греше они који исказују „замор од проширивања”, јер тиме обесхрабрују људе у региону.

Ђукановић је оценио да је даља евроатлантска интеграција Западног Балкана нужна, јер регион нема сопствене механизме који би јамчили за стабилност региона и европског континента.

Шеф Спољнополитичког одбора Бундестага Поленц је истакао да све земље Западног Балкана могу постати чланице ЕУ, ако испуне све услове, помире се међу собом и ако спроведу нужне реформе.

„Они који су то учинили, као што је Хрватска, ући ће у чланство Европске уније”, рекао је немачки званичник.

Он је, међутим, додао да, имајући у виду „садашњу расправу унутар ЕУ, како убудуће примити нове чланице није међу главним тачкама дневног реда”.

Поленц је желео да подвуче да расправе партнера европске двадесетседморице о будућности ЕУ, кад је реч о интеграцији или дезинтеграцији, показују да она „стоји пред изазовом како решити дужничку кризу и да ли ће бити у стању да очува евро као заједничку валуту и еврозону”.

„Ако то не бисмо били у стању, онда се та јака дезинтеграција на сектору валуте вероватно не би могла зауставити, већ би имала последице по економску и друге политике”, рекао је Поленц.

Немачки посланик је додао да је други изазов одлука британске владе да 2017. распише референдум о даљем опстанку у ЕУ и подвукао да то значи да би се морало одлучивати хоће ли ЕУ бити више зоне слободне трговине или ићи у даљу интеграцију.

Није у питању, рекаоје Поленц, да ли ће Европска унија и даље бити отворена за нове чланице, већ да ли би Унија која тежи да постање збијенија, била у стању да се све више шири, јер би то на крају довело до њеног распадања.

Ђукановић је као проблеме у самом региону који коче пут ка ЕУ и НАТО-у навео државну нефункционалност Босне, закаснели дијалог Београд-Приштина и проблеме Македоније, рекавши да то у земљама региона смањује расположење и поверење у евроатлантске интеграције.

Он је рекао и да је за све губитак трагична смрт бившег српског премијера Зорана Ђинђића, али је истакао задовољство што је пут европске интеграције који је он осмислио постао стварност, оценивши да су све земље Западног Балкана, укључујући Србију, сад на путу евроатлантске интеграције.

Црногорски премијер је указао на то да је евроатлантска интеграција услов за стабилност Западног Балкана, зато што, чим у региону бива угрожена стабилност, то за последице има етничку и верску нетрпељивост.

А то говори да је овај регион дуго био гурнут у страну од демократског и економског развитка европске цивилизације и отуд и нема довољно трпељивости према етничким, верским и културним разликама, навео је Ђукановић.

/ srpskinacionalisti.com; Forum - Batistuta /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP